196

Een hittegolf is al sinds zaterdag een feit in België en Nederland. De temperatuur lag vijf dagen boven 25 graden, waarvan drie dagen boven 30 graden.. Geleidelijk verdwijnen de tropische temperaturen en koelt het af naar maxima rond 25 graden of zelfs lager. Wanneer de hittegolf precies tot zijn einde komt, is nog onzeker, maar ten laatste tegen donderdag zijn de maxima al onder 25 graden geweest. Daarbij verhoogt de kans op enkele broodnodige regenbuien, al lijken dit vooral lokale fenomenen te zijn.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hoe kon deze hittegolf ontstaan?

De afgelopen dagen bevond een krachtig hogedrukgebied zich boven het noordoosten van Europa. Vanuit die hoek werd droge, continentale landlucht aangevoerd. De eerste dagen was dit nog koele lucht, maar geleidelijk ruimde de wind naar het oosten en zuidoosten en werd steeds warmere lucht aangevoerd. Het gevolg heeft iedereen aan den lijve kunnen ondervinden.

Start van de hittegolf met een krachtig hogedrukgebied boven het (noord)oosten van Europa.

Actueel ligt een lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk. Aan de voorzijde van dit systeem wordt voor een laatste keer deze hittegolf zéér warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd. De temperaturen klimmen vandaag (zondag) dan opnieuw vlot voorbij die 30 graden. Geleidelijk schuift echter wel meer en meer bewolking binnen (restanten van convectieve systemen in Frankrijk) en verhoogt ook bij ons de kans op een bui of lokaal warmteonweer. De dagen erna blijft dat lagedrukgebied in onze omgeving hangen met onstabiliteit en kans op een bui.

Actuele weerkaart van het Nederlandse weerinstituut

Weersverwachting komende dagen

Maandag start op de meeste plaatsen met bewolking, maar geleidelijk komen enkele opklaringen opzetten. De temperatuur schiet daardoor de hoogte in en kan klimmen naar maxima naar lokaal 30 graden. Dit wordt echter afgestraft met een toenemende kans op enkele (onweers)buien. Afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn in België, kan de hittegolf morgen aldaar maandag eindigen. In Nederland blijft deze normaliter voortduren.

Op dinsdag keert de rust dan tijdelijk terug. Een mobiele hogedrukwig zorgt tijdelijk voor een droge dag met opnieuw hogere temperaturen. De dag start overal zonnig, maar geleidelijk komen enkele hoge en middelhoge wolkenvelden tevoorschijn. De maxima liggen tussen 22 en lokaal 30 graden in het oosten. De hittegolf blijft dus zeker op dinsdag nog duren, op voorwaarde dat het op maandag in Ukkel en/of De Bilt 25 graden of meer wordt.

Dinsdag verloopt opnieuw zachter met hogere maxima

Woensdag, donderdag en vrijdag neemt de wisselvalligheid verder toe. Woensdagochtend trekt volgens de laatste weermodellen een actief buiengebied over. Daarna wordt het tijdelijk droger, maar vervolgens neemt de wisselvalligheid opnieuw toe. De maxima hangen sterk af van de positie van de neerslaggebieden en opklaringen. Wanneer de zon veel ruimte krijgt, kan het kwik klimmen naar 25 graden of iets meer. In de neerslaggebieden blijft het koeler met temperaturen rond 20 graden. In het weekend zou de kans op buien geleidelijk terug wat afnemen.

Weersverwachting langere termijn

Om een verwachting op langere termijn te maken, wordt gekeken naar een weerpluim. Daarbij wordt eenzelfde weermodel “verstoord” om een bandbreedte aan verschillende uitkomsten van de temperatuur weer te geven. Daarbij is duidelijk te zien dat vandaag (zondag) de temperatuur nog duidelijk boven 30 graden uitkomt, maar dat dat komende dagen niet of nauwelijks meer het geval zal zijn. Daarnaast nemen de neerslagsignalen ook tijdelijk toe. Vanaf komend weekend is het Amerikaanse weermodel duidelijk droger dan haar Europese tegenhanger en loopt het kwik ook opnieuw op tot maxima rond en boven 25 graden. Het Europese weermodel blijft wat wisselvalliger.

  • De weerpluimen kan je HIER zelf bekijken!

Het moge duidelijk zijn, de hittegolf neemt geleidelijk in kracht af en komt in de loop van de week tot een einde. Daarbij neemt de kans op neerslag toe, waarbij er hopelijk niet teveel neerslag in één keer valt op een te droge bodem, want ook dit levert problemen op.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken