1

Bij het begin van de zomer ligt er bijzonder weinig sneeuw op de gletsjers in de Alpen. De cruciale beschermingslaag die het ijs tijdens de eerste weken van de zomer beschermt tegen de straling van de zon is beduidend dunner dan gemiddeld. Dat betekent dat de gletsjers in de Alpen er deze zomer slecht voorstaan. Daarnaast is er veel Saharastof afgezet op de witte sneeuw, waardoor de smelt versterkt kan worden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Weinig sneeuw tijdens de winter

Afgelopen winter werd gekarakteriseerd door een groot gebrek aan sneeuw in de Alpen. Vooral tijdens de maanden februari – maart viel er amper verse sneeuw en domineerde de zon volop onder een blokkade van hogedruk. Dit heeft ertoe geleid dat er momenteel, bij de aanloop naar de zomer, nog bijzonder weinig sneeuw ligt in de Alpen.

Duidelijk minder sneeuw dan vorig jaar in het bovenste deel van de Aletsch gletsjer.

Glaciologen meten typisch in april – mei de winterbalans van gletsjers om te zien hoeveel massa de gletsjers in de winter gewonnen hebben. Dat doen ze door maximale sneeuwdiktes te meten en die te interpoleren over de hele gletsjer.

Opvallend minder sneeuw dan vorig jaar.

De metingen van de afgelopen weken bevestigen wat we vermoeden. De gletsjers worden nu, in de laatste rechte lijn naar de zomer, beschermd door een zeer dunne sneeuwlaag. Op sommige gletsjers, zoals Findelen, was de winterbalans zelfs 64% minder dan gemiddeld.

Tijdens de metingen afgelopen weken waren er ook al veel smeltmeren zichtbaar. Deze tonen dat de gletsjers nu al in een smeltfase zitten waarbij ze massa verliezen. Dat is vroeger dan normaal.

Saharastof als extra factor

Daarnaast is er afgelopen winter, halverwege maart, veel Saharastof afgezet op de sneeuw in de Alpen. Dit stof geeft de sneeuw een bruinere kleur waardoor er minder zonlicht weerkaatst wordt (albedo naar beneden) waardoor er meer energie voorhanden is om de sneeuw te doen smelten. Dit stof zal ervoor zorgen dat er de komende weken/maanden op veel plaatsen meer smelt zal optreden dan normaal. Een tweede factor dus waarom de gletsjers in de Alpen er slecht voorstaan dit jaar.

Saharastof op de sneeuw in de Alpen. (Sneeuwhoogte.nl)

Droogte in de Benelux in de zomer?

Het grote gebrek aan sneeuw in de Alpen kan komende zomer mogelijk ook voor extra droogte zorgen in de Benelux. Minder sneeuw zorgt er namelijk voor dat er tijdens de zomermaanden minder smelt is waardoor het basisdebiet van de rivieren die de Alpen draineren, onder andere de Benelux, zal dalen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Impact van klimaatverandering

Gletsjers werden opnieuw kleiner in 2024

3 dagen geleden - 6 min. lezen