22 maart 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Het is al enkele weken nagenoeg volledig droog in de Alpen, vooral aan de zuidkant. In die mate dat er zelfs een groot gevaar is voor bosbranden. Dit wordt versterkt door hoge temperaturen en uitbundige zonneschijn. Hoe uitzonderlijk is dit? En wat is de oorzaak van de droogte in de Alpen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Langdurig droog weer

De afgelopen weken was het fantastisch wintersportweer. De zon scheen uitbundig en de temperaturen waren rond normaal. Ideaal om te genieten van een wintersportvakantie. Voor de natuur is dit weertype echter allesbehalve welkom. In sommige dalen, waar de sneeuw al gesmolten is, is de grond ontzettend droog door een combinatie van zon en vorst. Hierdoor stijgt de kans op natuur- en bosbranden. In de zuidelijke Zwitserse Alpen was het de op één na zachtste, de zonnigste en de op één na droogste winter sinds het begin van de metingen. De combinatie van deze 3 factoren zorgde voor een enorm tekort aan water en sneeuw ten opzichte van normaal. Daarbij komt nu een zeer zonnige en droge maand maart die de tekorten verder vergroot. In bepaalde delen van Piemonte is al 100 dagen geen neerslag meer gevallen. Het debiet van sommige zijrivieren van de Po is met meer dan 75% gedaald.

Bosbranden langs de skipistes

Verschillende alpenlanden vrezen voor grote bosbranden in de dalen en in de valleien. Men vraagt nu om uiterst voorzichtig te zijn. In het Italiaanse skigebied Carezza kon men vanuit het skigebied het landschap zien branden. Het gebrek aan neerslag baart ook landbouwers grote zorgen.

Bosbrand naast de skilift in Carezza. Bron: Vigili del fuoco di Carezza

Waarom is er droogte in de Alpen?

De eerste oorzaak is het gebrek aan neerslag. De tweede oorzaak zijn de temperaturen en de zonneschijn die allebei ruim bovengemiddeld zijn. De constante aanwezigheid van hogedruk over het midden van Europa zorgt ervoor dat de doortocht van Atlantische neerslagzones verhinderd wordt.

De combinatie tussen hoge temperaturen en weinig neerslag zorgt voor de droogte. (Today.it)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken