0

Dankzij de opstuw van warme luchtmassa’s uit het zuiden van Europa is het komende dagen opnieuw uitkijken voor een verhoogde stof- en zandconcentratie boven de Benelux. Op de verwachting van SKIRON zien we de totale dust load flink stijgen in de omgeving van de Lage Landen. Of het opnieuw zo’n vaart zal lopen als in maart 2022 is nog maar de vraag. De zon staat een fractie hoger en heeft ook al wat meer kracht om de hardnekkige wolkenvelden weg te branden.

Toename dust load boven Benelux

In de loop van dinsdag zien we de concentraties stof en zand toenemen in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. De parameter ‘dust load’ van SKIRON geeft dit mooi weer. Volgens de laatste verwachting blijft de concentratie hoog tot en met donderdag. Daarna kan de situatie verbeteren door een toename van de wind uit oostelijke richtingen. De stofwolk kiest dan een meer zuidelijk traject en focust zich op de Middellandse Zee.

Flinke opstoot van stof en zand op dinsdag 12 april 2022
Op woensdag 13 april 2022 krijgt een groot deel van Europa te maken met de stofwolk
Donderdag 14 april 2022 verlaat de stofwolk voor een groot deel de Benelux. De focus komt dan te liggen op de landen ten zuiden van de Lage Landen

Opnieuw een laagje zand op de wagens?

Veel mensen zijn geen fan van deze nieuwe Saharastofwolk. Dat is logisch, want éénmaal het tot neerslag komt, kan een deel van het stof neerslaan. Op dit moment geven de weermodellen opnieuw neerslagkansen in de loop van woensdag. Met een dust load van ongeveer 1500 tot 2000 mgr/m2 is het dan ook niet uitgesloten dat er een bruin laagje achterblijft op de wagens en objecten in de tuin.

Op woensdag is de neerslagkans vrij groot boven de Benelux. De aerosolen in de lucht kunnen dan neerslaan op talrijke objecten. Dat wordt wellicht weer poetsen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken