26 november 2021 - 4 min. lezen
1670 reacties 1670

We schrijven eind november en de eerste frisse weerkaarten met winterse neerslag (regen, smeltende sneeuw, sneeuw of korrelhagel) verschijnen. Ook de temperaturen kunnen niet meer zo hoog klimmen. Waar is de grootste kans op winterse neerslag en blijft deze ook liggen? Dat leggen we allemaal uit in een nieuw weerbericht!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Blik op de huidige weerkaarten

Op de Europese weerkaart van deze ochtend is een sterk hogedrukgebied terug te vinden op de Atlantische Oceaan. Aan de oostflank daarvan dendert koude lucht, na de passage van het koufront, van de noordpool naar onze contreien. Rond het complex lagedrukgebied (storm Arwen volgens Metoffice) bevinden zich verschillende troggen en kleine kernen. De precieze trekrichting van deze systemen ligt nog niet vast, wat de onzekerheid in de winterse neerslag vergroot.

Weerkaart van het KNMI voor vrijdagochtend. Een complex lagedrukgebied bevindt zich op de Noordzee.

Waar valt de meeste winterse neerslag de komende dagen?

Om deze tijd van het jaar sneeuw te krijgen in het laagland (onder 300-400m) moet de wind aflandig zijn. Anders wordt er van over de Noordzee relatief zachte lucht aangevoerd. Het is dus essentieel dat een van bovengenoemde troggen of een kleine kern over/net ten zuiden van de Benelux trekt. Aan de noord- en oostflank ontstaat dan immers een aflandige wind!

  • Vergeet zeker niet om sneeuwhoogtes te melden via HIER
  • Hoe voorspel je het beste een sneeuwsituatie?

Weersverwachting komende dagen

Vanavond en vannacht vallen er in eerste instantie nog enkele buien. Dit zijn buien van regen, korrelhagel of eventueel smeltende sneeuw. Vooral boven de 300 m wordt de neerslag steeds vaster met de mogelijkheid tot het ontstaan van een sneeuwdek. Het ensemble van het weermodel Harmonie toont dit mooi.

Tegen zaterdagmiddag kan in de Ardennen zo een 5-15 cm sneeuw liggen volgens het ensemble van Harmonie!

Zaterdagochtend passeert zo een kleine depressiekern net ten zuiden van België volgens de laatste prognoses. Daarrond bevindt zich een winterse neerslagzone (smeltende sneeuw) die de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen kan (ONZEKER!) aandoen in de ochtend. Veel hangt echter af van de precieze trekrichting! Ook boven Nederland blijft het zwaarbewolkt met af en toe regen of winterse neerslag. Het wordt hoe dan ook fris met temperaturen die met moeite boven de 3 à 4 graden klimmen. Boven 400 à 500 m blijft het vriezen. Zaterdagavond komt dan vanuit het noordwesten opnieuw een portie regen of winterse neerslag opzetten.

Zondag verloopt, na vriestemperaturen in de ochtend, fris met winterse neerslag (in de Ardennen sneeuw). Een hele reeks buien vanuit het noorden tot noordwesten trekt over de Benelux. Temperaturen variëren van 0 graden in de Ardennen tot 6 graden aan de kust. Tijdens een intensieve bui kan het kwik dalen tot 1 à 2 graden door isothermie.

Maxima op zondag tussen 0 en 7 graden

Ook op maandag blijft het fris en licht wisselvallig. Het aantal buien en de intensiteit neemt wel af. De temperaturen kunnen al iets hoger klimmen naar maxima tussen 1 en 7 graden.

Maxima op maandag tussen 1 en 7 graden.

Vanaf dinsdag is het liedje dan (tijdelijk?) uit. Een regenzone trekt over de Benelux (warmtefront) met daarachter geleidelijk zachtere lucht. In de Ardennen kan de eerste neerslag nog als sneeuw vallen. De maxima kunnen dan zelfs klimmen naar 5 graden in de Ardennen tot 10 graden aan zee!

Krijgen we doorzetting van het koudere weertype?

Donderdag en vrijdag zorgt een tijdelijke rug op de Atlantische Oceaan opnieuw voor een aanvoer van koude lucht uit het noorden. Zeker in de Ardennen kan dit opnieuw winterse neerslag opleveren. In de lager gelegen gebieden zal dit vooral regen, korrelhagel of smeltende sneeuw zijn tijdens een intensieve bui door isothermie.

Volgend weekend lijkt een tijdelijke westcirculatie op gang te komen met zachte oceaanlucht. De temperaturen klimmen daarbij opnieuw naar maxima tussen 5 en 10 graden met af en toe regen. Ook in de weerpluim is dit beeld duidelijk te zien, al is dit wel sterk verschillend tussen de verschillende weermodellen! Het Europese weermodel laat het na volgend weekend opnieuw verzachten met maxima tussen 5 en 10 graden. Dit blijft ook zo tot het einde van de verwachtingstermijn. In het Amerikaanse weermodel zien we na het volgende weekend opnieuw een gestage daling van het gemiddelde tot maxima rond 5-6 graden. Het wordt dus eerst fris met winterse neerslag, maar geleidelijk gaan de scherpste kantjes er wel uit!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken