Fris en droog begin van december
November verliep opnieuw veel te zacht. Vooral de eerste helft van november werd gekenmerkt door temperaturen die nog tot 15 graden of meer klommen. Ook in de tweede helft van november raakte het kwik nog makkelijk boven 10 graden. De komende dagen verandert dit weerbeeld en wordt het een pak koeler met zelfs temperaturen onder normaal. Dit levert een fris en droog begin op van december. Hoe koud wordt het en verwachten we sneeuw?
- Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele weersituatie in Europa
De weerkaart van dinsdagochtend voor Europa toont een zeer interessante ontwikkeling. Een krachtig hogedrukgebied (> 1040 hPa) boven het westen van Rusland transporteert koude lucht naar het westen. Als de Benelux onder de invloed van dat hoog komt te liggen, dan kunnen we ons verwachten aan fris en droog decemberweer. Echter, aan de andere kant proberen lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan door te stoten naar het Europese vasteland. Daartussen bevindt zich nog een zwakke neerslagzone (occlusie) en weinig wind, vandaar ook de mistige condities op dinsdagochtend.
Op de temperatuurkaart van Europa is ook duidelijk te zien dat de koude zich ontfermt over grote delen van Rusland. Tegelijk probeert vanuit het zuidwesten de zachte lucht nog door te stoten naar het noordoosten. In Spanje kan het daardoor nog lokaal 18 graden worden. Bij ons schommelt het kwik, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn, tussen 5 en 10 graden.
Weersverwachting komende dagen
Woensdag start met veel (lage) wolkenvelden en nevel/mist, maar plaatselijk zijn reeds enkele opklaringen mogelijk. Later op de dag kunnen de opklaringen vooral in het westen van de Benelux wat breder worden. Elders blijft het ochtendgrijs overheersen. De temperaturen liggen rond de normaal voor de tijd van het jaar met maxima tussen 3 en lokaal 9 graden. Er staat eerst een zwakke veranderlijke wind, later wordt die zwak tot matig met een voorkeur voor het noordoosten.
Op donderdag, 1 december, starten we opnieuw met veel (lage) bewolking. In de loop van de dag zijn opnieuw enkele opklaringen mogelijk, vooral in het westen van de Benelux. De maxima variëren van 6 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuidwesten van de Benelux. Hoe hoog de maxima oplopen hangt wel af van de hoeveelheid opklaringen, evengoed blijft het enkele graden koeler. Er staat een zwakke tot lokaal matige wind uit het noordoosten.
Vrijdagochtend start wederom met veel wolkenvelden en enkele opklaringen. Daar waar in de nacht opklaringen geweest zijn, ligt het kwik rond of onder het vriespunt. Elders is dat 1-2 graden. Het weerbeeld verandert weinig in de loop van de dag met vooral overheersende bewolking en enkele lokale opklaringen. De maxima liggen dan tussen 2 en 5 graden met een matige wind uit het noordoosten.
Ook in het weekend blijft de bewolking overheersen. Eerder deze week gaven verschillende weermodellen enkele signalen op winterse neerslag in het weekend, maar het ziet er eerder naar uit dat het fris en droog blijft met wolkenvelden en af en toe opklaringen. In de nacht kan het dan enkele graden vriezen als er voldoende opklaringen zijn. Een eerste “winterprik”!
Weersverwachting langere termijn
Na het weekend en naar het einde van de verwachtingsperiode wordt het nog interessanter op de weerkaarten. Het krachtige hoog boven Scandinavië, dat ons in eerste instantie kouder weer oplevert, beweegt retrograads (van west naar oost) naar Groenland. Op die manier wordt de poort opengezet voor nog koudere luchtmassa’s uit het noordoosten, op voorwaarde dat alles goed valt. Op onderstaande weerkaarten van het Europese weermodel is deze westwaartse verplaatsing duidelijk te zien met ook de import van koudere lucht uit het noorden.
Of het allemaal zo een vaart loopt, is echter wel nog onzeker. Daarvoor kunnen we gebruik maken van de weerpluimen. Daarbij valt op dat de temperatuur duidelijk naar beneden gaat de komende tijd en dat de temperatuur ook (ver) onder normaal blijft gedurende een langere periode. Daarbij is er af en toe kans op nachtvorst. De zachtere temperaturen voor komende week zijn bijna volledig verdwenen. Tegen de tweede decade van december neemt de onzekerheid toe, maar ook daar opteren veel leden voor koudere opties (met een Groenlandhoog en toenemende neerslagkansen). Indien het Groenlandhoog zich te westelijk terugtrekt, zakt de kou ook te westelijk uit en wordt een zuidwestelijke stroming getriggerd. Dit zijn dan ook de zachte leden die tevoorschijn komen. Voor nu blijft het dus vrij fris en droog decemberweer met voorlopig weinig tot geen sneeuwkansen.
Of de signalen tot een stevig Groenlandhoog uitkomen, moeten we nog bezien, maar vanaf vrijdag start onze rubriek “winterse signalen” opnieuw, waar we naar gewoonte dieper ingaan op de weerkaarten. Vanaf dan kan de winter echt losbarsten!