28 oktober 2023 - 3 min. lezen
27 reacties 27

Stormliefhebbers in Europa houden heel nauwgezet de nieuwste weermodellen in de gaten. Het najaar is traditioneel een periode waarin heftige stormen vanaf de Atlantische Oceaan het Europees grondgebied bedreigen. We lijken volgens de nieuwste berekeningen te evolueren naar een stormachtige setting met storm Ciarán (Keeran). Afhankelijk van de regio die de storm als eerste ziet komen, wordt een naam toegewezen aan deze krachtige depressie. Het zou kunnen dat ook de naam Celine wordt gebruikt.

Algemeen
Beelden na de krachtige storm Babet

Frankrijk en Verenigd Koninkrijk in de vuurlinie

Door de thermische verschillen in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en het zuidelijk deel ontstaat een krachtige straalstroom. In het najaar kan zo’n actieve jetstream heel gemakkelijk stormdepressies richting onze regio duwen. De straalstroom bevindt zich meestal op een hoogte van 300 hPa of 10 km hoogte in de atmosfeer. Weermodellen insinueren op een krachtige straalstroom eind oktober en vooral begin november 2023.

Het Amerikaans weermodel GFS komt met een krachtige straalstroom op 1 november 2023. Aan de noordflank bevinden zich lagedrukgebieden die zich extreem snel kunnen uitdiepen.

Impact stormweer op de Benelux?

Voor een weerdienst is het altijd bijzonder complex om een stormsituatie te beschrijven wanneer de termijn nog ver vooruit is. Daarom behandelen we de huidige weermodellen met de nodige zorg. In het meest negatief scenario kan storm Ciarán of Celine uitdiepen tot een flink uit de kluiten gewassen depressie met veel wind en regenval. Windstoten tot boven 120 km/u zijn dan niet uitgesloten. In onderstaande weerkaarten zien we de projectie van het Amerikaans weermodel.

Op woensdag 1 november 2023 zien we een eerste kans op stormweer ontstaan net voor het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde windsnelheid kan dan reeds pieken naar 90 km/u of meer.
Op donderdag 2 november 2023 ontstaat een tweede stormachtig intermezzo met een complex lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk. Boven het noorden van Spanje en Frankrijk kunnen de windstoten fors uithalen. Waarden van +120 km/u zijn dan mogelijk.

Windstoten tot ruim 150 km/u?

Na de stormen Agnes en Babet moeten we ons dus begin november 2023 klaar houden voor nieuw stormweer. Dit stormweer kan op grotere schaal voor negatieve impact en stormschade zorgen. De details liggen nog niet vast qua locatie en hevigheid, maar we benoemen alvast de kansen op hevige windstoten.

Het Amerikaans weermodel GFS is ronduit fors met windstoten die 150 km/u overschrijden. Afhankelijk van waar het windveld komt te liggen met de isobaren het dichtst op elkaar is het dus rekening houden met flinke problemen!

Het Amerikaans weermodel GFS berekent zeer krachtige windstoten op de Atlantische Oceaan, het noordwesten van Spanje en het westen van Europa. Iets om op te volgen!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

12 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen