0

Er passeren in onze discussiedraad dagelijks tientallen weerkaarten. Als meteoroloog/weerliefhebber maken we ook meermaals dagelijks gebruik van deze weerkaarten. Deze kaarten zijn vandaag de dag open source raadpleegbaar op diverse weersites. Voor degenen die nog niet zo vertrouwd zijn met de weersvoorspelling en het bekijken van weerkaarten, zetten we in dit artikel nog eens alles op een rijtje. Op welke sites kunnen we de weerkaarten zoal bekijken? Welke sites kies ik voor welke weerparameter?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Op welke weersites kunnen we weerkaarten bekijken?

Observationele data

Meteociel

Een heel belangrijke weersite waar heel wat informatie te vinden is over het weer is Meteociel.fr. Dat is vermoedelijk zowat de meest gebruikte weersite in West-Europa. Je vindt er heel wat data terug, zowel actuele weergegevens als tientallen weerkaarten.

Op de homepagina krijg je een kaart te zien met de actuele meteorologische waarnemingen in West-Europa. Links op de pagina vind je verschillende tabbladen terug. De actuele weergegevens zijn raadpleegbaar onder het tabblad “Temps réel”. Daar kan je onder meer de actuele standaarddata zoals temperaturen, luchtdruk, vochtigheid, windsnelheid, bewolking, neerslag,… terugvinden. Daarnaast kan je er ook een regen- en sneeuwradar vinden alsook satellietbeelden.

Noodweer.be

Ook op onze eigen site kan je heel wat reële weerdata vinden, specifiek voor de Benelux. Deze zijn te vinden onder de tab “Actueel weer“. Naast het overzicht van o.m. de actuele temperaturen e.d. kan je op onze site ook onze zelf ontwikkelde en zeer accurate weerradar raadplegen alsook een onweersradar. Tot slot zijn ook de actuele temperatuurpluimen voor de Benelux hier te vinden.

Actuele weerkaarten

Noodweer.be

Naast actuele data kunnen we op het internet ook heel wat prognostische weerkaarten vinden op allerlei weersites. Laten we beginnen met onze eigen site!

Onder het tabblad “Weerkaarten” zijn er diverse weerparameters (temperatuur, neerslag, onweer, wind en zon) te vinden met telkens output van verschillende weermodellen. De data is raadpleegbaar voor o.a. de modellen GFS, GEM, HARMONIE, ICON en ICONd2. Wat deze weerkaarten speciaal maakt, is dat ze specifiek ontworpen zijn voor de Benelux, met een duidelijke visualisatietechniek. De temperatuurkaarten van GFS zijn eveneens beschikbaar over het Europese domein.

Meteociel.fr

Op Meteociel.fr kan je naast actuele weergegevens ook zeer veel prognostische kaarten terugvinden. Quasi alle weermodellen die gerund worden over ons grondgebied zijn er wel te vinden. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen de globale modellen met een grovere resolutie (vb. ECMWF, GFS, ARPEGE, UKMO, ICON etc.) en de fijnmazige modellen met hogere resolutie (AROME, WRF, ICONd2, HARMONIE etc.). De weerkaarten van de grofmazige modellen bevatten vooral synoptische parameters zoals luchtdruk, geopotentiaal, temperatuur op 850 hPa etc. Deze parameters kunnen vooral gebruikt worden om de synoptische weersituatie in kaart te brengen en de drukgebieden te identificeren.

Bij de fijnmazige modellen kunnen we heel wat meer detailparameters raadplegen zoals temperaturen, windsnelheid en – richting, wolken en nog veel meer. Deze modellen worden gerund over een kleiner domein met veel meer precisie. De data van deze modellen gebruiken we dan ook vooral om onze weersverwachtingen te finetunen met details. Een zeer handige tool die je ook op Meteociel kan vinden, zijn de prognostische soundings van verscheidene modellen zoals GFS, ARPEGE, AROME en WRF.

Wetterzentrale.de

Ook op Wetterzentrale.de kunnen we heel wat weerkaarten bekijken. Net als op Meteociel kunnen we er zowel globale als fijnmazige weermodellen terugvinden. Deze vinden we terug onder de tab “Top Karten”. Ook hier kunnen we verscheidene parameters raadplegen voor diverse weermodellen en kunnen we specifiek inzoomen op Midden-Europa om de weerkaarten voor de Benelux te bekijken.

ECMWF.int

Lange tijd was de weerdata van het Europese weermodel ECMWF betalend. Dat betekende dat deze kaarten meestal niet vrij raadpleegbaar waren op het net, tenzij tegen betaling. Sinds kort heeft ECMWF echter zeer veel data open source gemaakt, waardoor we nu ook makkelijk de weerkaarten van het best presterende weermodel over Europa kunnen raadplegen. Dat maakt het uiteraard een stuk makkelijker om accuratere weersverwachtingen op te stellen!

Onder het tabblad “Forecasts” kan je kiezen voor het menu “charts”, waar je verder kan klikken op “Medium-range charts“. Onder dit tabblad kan je tientallen weerparameters bekijken voor specifieke delen van de wereld. Voor onze contreien kies je best voor de regio “Central Europe”. Het loont echt de moeite om eens te grasduinen op deze site, want er staat echt een heleboel informatie op… Zelf gebruik ik deze kaarten vooral om de fronten en regenzones te identificeren aan de hand van de vochtkaarten op 700 en 850 hPa, alsook om de synoptische weersituatie op 500 hPa in te schatten. Ook voor onweerssituaties zijn er diverse parameters (zoals bv. CAPE en windschering terug te vinden).

Kachelmannwetter/Meteorologix

Tot slot is er ook nog de website van Kachelmannwetter of Meteorologix. Naast actuele weerdata (onder Observations) kan je ook op deze site heel wat weermodellen raadplegen (onder de tab Forecasts).

Deze weersite is minder geschikt om de synoptische parameters te checken, maar is vooral bruikbaar voor detailgegevens. Je kan er immers makkelijk inzoomen op België of Nederland en zelfs tot op provinciaal niveau! Deze site zal je dan ook vooral gebruiken om je weersverwachting te finetunen. Op dat vlak is deze site deels complementair aan Meteociel.fr. Er zijn immers enkele fijnmazige modellen raadpleegbaar die niet op Meteociel te vinden zijn, zoals bv. SWISHD. Voor de rest zijn er heel wat parameters die ook op Meteociel te vinden zijn. Het is dus een kwestie van kiezen voor de weersite waar je het vlotst mee kan werken.

Ongetwijfeld zijn er naast de hoger vermelde sites nog talloze andere weersites met weerdata die niet zijn opgenoemd, maar met de opgesomde sites zou je toch al een heel eind moeten komen. En nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken