14 maart 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Het zijn behoorlijk boeiende tijden voor weerliefhebbers. Begin maart werden we getrakteerd op een winters intermezzo met in het noorden van Nederland sneeuwbuien en een tijdelijk sneeuwtapijt. Ook elders in de Benelux kwam het tijdelijk tot sneeuw met een vleugje wintergevoel. Doordat West-Europa balanceert op de grens tussen 2 luchtsoorten is er ook heel wat dynamiek beschikbaar.

Dat vertaalde zich op maandag 13 maart 2023 in een zomerse set-up qua onweerskansen. CAPE en windschering resulteerden in krachtig onweer over het oosten van Frankrijk en delen van Duitsland.

Prima combinatie windschering en CAPE

Om onweders te veroorzaken kijken meteorologen vaak naar de onstabiliteit die aanwezig is in de atmosfeer. Dat wordt weergegeven op weerkaarten met de term CAPE. In de zomer kan deze CAPE erg hoog oplopen waardoor er fors onweer mogelijk is. In sommige omstandigheden wordt de CAPE echter niet benut en zijn onweerliefhebbers teleurgesteld.

Dat is dan weer vaak het gevolg van een zwakke dynamische setting. Wanneer de overlap tussen CAPE en windschering wel aanwezig is, lijkt het veel gemakkelijker te gaan. De setting op 13 maart 2023 was daar een schoolvoorbeeld van.

We herkennen 2 lagedrukgebieden op de hoogtekaart. Het lagedrukgebied boven het UK zorgt voor een trog over West-Europa en een strakke zuidwestelijke luchtstroming. Op maandag 13 maart 2023 werden temperaturen gemeten tot 16°C in de Benelux. In het oosten van Frankrijk en Duitsland lokaal nog hoger.
Positie van de straalstroom speelde een cruciale rol in het veroorzaken van extreem weer

Op bovenstaande weerkaart herkennen we het golfvorming patroon van de straalstroom. Deze ‘snelweg’ van diverse luchtsoorten bevindt zich op grote hoogte en voert naast wind ook lagedrukgebieden met zich mee. In de nabijheid van de straalstroom waait de wind ook vaak een stuk krachtiger. Zo zien we dat de straalstroom een versnelling maakt boven Frankrijk en Duitsland. In combinatie met de positie van een koufront werd de luchtmassa hierdoor onstabiel en vrij vochtig. Ideale omstandigheden voor onweders.

Selectie weerfoto’s

Op Twitter duiken traditioneel al snel de eerste plaatjes op van prachtige wolkenformaties. Op deze beelden zien we structuren zoals een wallcloud onderaan de basis van een onweersbui.

Wist je dat je ook NoodweerBenelux kan vermelden op sociale media. Voor Twitter mag dat via @NoodweerBenelux of de hashtag #nwbnlx. Dit is ook geldig uiteraard voor Facebook, Instagram en Tiktok. Wie weet verschijnt jouw beeld wel op onze kanalen!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken