12

Het heeft een tijdje geduurd, maar het zit er eindelijk aan te komen. De komende week verloopt overwegend droog, behalve de eerste dag van de nieuwe week. Dan zorgt een slepende neerslagzone lokaal nog voor veel neerslag. De temperatuur doet het de komende dagen ook niet slecht en de zon krijgt ook (voldoende) ruimte. Perfect normaal voorjaarsweer voor de tijd van het jaar dus!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Op de Europese weerkaart zijn bijna enkel lagedrukgebieden te zien. Ten zuiden van de Benelux bevindt zich een warmtefront dat in de loop van zondag naar het noorden opschuift. Het bijhorend lagedrukgebied zorgt dan op maandag voor lokaal veel neerslag (indraaiing van occlusie). In het zuiden van Europa zorgt een zwak hogedrukgebied voorlopig nog voor relatief droog en rustig weer.

Europese weerkaart door het KNMI

Aan de voorzijde van de lagedrukgebieden wordt in het oosten van Europa nog zachte lucht aangevoerd met maxima boven 20 graden. Bij ons kan het kwik dankzij de zonneschijn ook nog oplopen richting 18 graden. Het noorden van Spanje komt er beduidend slechter af met regen en koelere temperaturen. De vorst is bijna volledig verdwenen uit Europa.

Maxima op zondag 5 mei in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met brede opklaringen in het noorden, maar in het zuidwesten is het reeds zwaarbewolkt. Daar kan al wat lichte regen of een bui vallen. In de loop van de dag schuift de regenzone verder naar het noorden en activeert, maar komt niet verder dan het midden van Nederland. In de loop van de namiddag wordt het langs de Franse grens dan opnieuw droog met opklaringen, maar over het zuidelijke deel van Nederland en noordelijke deel van België kan veel regen vallen. De neerslaghoeveelheden variëren tussen 10 en 30 mm, lokaal zelfs nog iets meer. In het noorden blijft het droog met brede opklaringen. De maxima schommelen tussen 13 en lokaal 20 graden. Er staat weinig wind, met voorkeur uit het oosten.

Maxima op maandag 6 mei 2024
Lokaal valt veel neerslag!

Dinsdagochtend hangt diezelfde regenzone nog steeds boven de Benelux, maar in de ochtendperiode trekt die terug naar het zuiden. De neerslag neemt wel af in intensiteit. In de namiddag wordt het dan overwegend droog met overal in de Benelux enkele (brede) opklaringen. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 12 en 19 graden. De wind waait zwak tot matig uit noordelijke richtingen, waardoor het aan zee koeler blijft.

Maxima op dinsdag 7 mei 2024

Woensdag start zwaarbewolkt. Uit die bewolking kan zelfs af en toe wat lichte regen vallen. In de namiddag breekt het wolkendek open en zijn er enkele opklaringen. Er zijn ook enkele weermodellen die op woensdag meer zon berekenen, waardoor de temperatuur richting 20 graden kan klimmen. Door de noordelijke wind blijft de temperatuur aan zee duidelijk achter dan in het binnenland. De maxima schommelen in het zonnige scenario tussen 15 en 20 graden, in het bewolkte scenario is dat eerder 14 tot 17 graden.

Maxima op woensdag 8 mei 2024 zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid zon

Donderdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In het noorden kan de bewolking iets hardnekkiger zijn. Het blijft wel droog. De maxima kunnen klimmen richting 20-21 graden in het binnenland. Aan zee blijft het door de noordelijke stroming koeler met maxima rond 15 graden. Ook in de Ardennen blijft het kwik wat achter.

Maxima op donderdag 9 mei 2024

Ook vrijdag verloopt droog. De dag start met brede opklaringen, maar in de loop van de dag ontstaan onschuldige stapelwolken. In de namiddag kunnen deze zelfs vrij overheersend worden. Ook dan schommelen de maxima rond 20 graden, met in het noorden lagere temperaturen door een aanlandige wind.

Maxima op vrijdag 10 mei 2024

Ook in het weekend blijft het kwik steeds rond 20 schommelen, maar in het noorden en langs de kust blijft het koeler door een noordelijke wind. De aangevoerde lucht wordt wel een tikkeltje droger waardoor het iets zonniger zou kunnen worden. Er zijn echter ook weermodellen die géén noordelijke stroming intekenen. In dat geval zouden de maxima iets hoger kunnen klimmen, tot (ruim?) boven 20 graden.

Noordelijke winden houden de temperatuur rond of onder 20 graden

Langere termijn?

Het Amerikaanse weermodel is zo een weermodel dat een minder agressieve noordelijke stroming toont en dat is ook duidelijk te zien in de weerpluim. De komende dagen zit het kwik in stijgende lijn met volgend weekend zelfs maxima ruim boven 20 graden. Daarbij blijft het ook overwegend droog. Het Europese weermodel laat wél een noordelijke stroming zien met lagere maxima rond 20 graden. Vanaf midden mei lijkt het opnieuw wisselvalliger te worden door de nabijheid van lagedrukgebieden. De temperatuur zou daarbij wel rond of licht boven normaal blijven.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Hetzelfde lagedrukgebied dat in de periode 13-20 mei kan zorgen voor wisselvallig weer, zou de week erna opnieuw meer richting de Atlantische Oceaan trekken. Dat laat ECMWF extended alvast zien. De Benelux zou in dat geval in een zuidwestelijke hoogtestroming terecht komen en aan de grond kan dit een complexe situatie opleveren. De precieze positie van het lagedrukgebied zal zorgen voor minder warme lucht vanuit het westen, of warmere (hete?) lucht uit het zuiden. In elk geval, de temperatuur lijkt boven normaal te zitten, mede dankzij het zeer zachte zeewater van de Atlantische Oceaan.

Afwijking geopotentiaal op 500 hPa tussen 20 en 27 mei 2024

Ook begin juni schetst het weermodel ongeveer hetzelfde weerbeeld, waarbij een hogere kans is op hogedrukgebieden boven het Europese vasteland. De Benelux blijft evenwel op de wip zitten, zoals hierboven beschreven.. Het ziet er dus naar uit dat echt koelere temperaturen of een langere periode met temperaturen onder normaal voorlopig niet (meer) aan de orde is.


Verder lezen

Alles bekijken