Occlusiefront met veel regen
Op 6-7 mei trekt een actief occlusiefront met veel regen vanaf de Franse grens de Benelux binnen. Het occlusiefront schuift traag noordwaarts en komt vervolgens langs de Belgisch – Nederlandse grens enkele uren tot stilstand te liggen. Er kan hierdoor meer dan 20-30 liter water per vierkante meter vallen, met kans op wateroverlast. Een level 1 waarschuwing is afgevaardigd.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Occlusiefront schuift van zuid naar noorden over België
Een klein vlak lagedrukgebied trekt maandag/dinsdag van west naar oost over de Benelux. Aan de voorzijde hiervan trekken een warmtefront en een koufront in de loop van maandagvoormiddag België binnen vanaf de Franse grens. Deze fronten zullen vervolgens op elkaar inlopen (koufront haalt warmtefront in) en occluderend van zuid naar noord over België trekken (zuidenwind).
Het occlusiefront komt tegen de avond langs de Belgisch-Nederlandse grens te liggen en komt daar tot stilstand. Het front blijft hier vervolgens stationair alvorens in de loop van dinsdagochtend en dinsdagochtend terug te schuiven naar het zuiden (noordenwind).
Lokaal >20 liter water per vierkante meter mogelijk
In de loop van maandagochtend trekken de eerste buien België binnen vanaf de Franse grens. Voor de middag blijven de buien hoofdzakelijk nog boven Wallonië hangen met een kleine kans op een ingebedde onweersbui. Na de middag schuiven de regen en buien naar Vlaanderen en het zuiden van Nederland, waar deze vervolgens botsen op een noordenwind (op hoogte).
De buien komen hierdoor tot stilstand en kunnen veel neerslag veroorzaken. Onderstaande kaarten tonen een indicatie (er is nog verschil tussen de weermodellen) van de te verwachten neerslaghoeveelheden op maandag/dinsdag. Het is duidelijk dat er regionaal >20 mm neerslag kan vallen.
Level 1 van kracht voor neerslag
We hebben een waarschuwing level 1 afgevaardigd voor neerslag. De bodem is al verzadigd door de regen van vorige week en afgelopen zaterdag. Als daar nog eens meer dan 20-30 mm bijkomt kan er lokaal wateroverlast voorkomen. In de loop van dinsdag wordt het droger en schakelen we over op een meer stabiel weertype, waarbij we alvast voor enkele dagen geen neerslag van betekenis meer verwachten.
Hoe ontstaat een occlusiefront ook al weer?
In de meteorologie is een front een plaats waar twee luchtmassa’s elkaar tegenkomen. Verschillende luchtmassa’s zullen niet zomaar mengen. Op de scheiding gebeurt er daardoor iets specifiek: De warmste lucht is lichter (meestal) en zal over de koude lucht stijgen. De lucht koelt daardoor af, condenseert, en vormen wolken/regen. Als de warmere lucht koudere lucht verdrijft, spreken we over een warmtefront. Als koudere lucht warmere lucht verdrijft, spreken we over een koufront.
Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, beweegt een koufront sneller dan een warmtefront. Hierdoor haalt een koufront geleidelijk het warmtefront in. De warme lucht wordt vervolgens omhoog geduwd door zowel de koude lucht vóór als achter het koufront. Dit leidt tot de vorming van een occlusiefront (zie hieronder). Naarmate de warme lucht verder omhoog wordt gestuwd, neemt de neerslag langzaam af, vergelijkbaar met het uitknijpen van een spons. Het front zal op die manier stilaan uitdoven (lees, de neerslag zal oplossen)