0

In Europe worden we er soms mee geconfronteerd. Tornado’s die ontstaan uit hevige onweersbuien. We heten deze buien ook wel supercells. De meest actieve regio voor dergelijke windverschijnselen bevindt zich in Frankrijk, Duitsland en het noorden van Italië. Deze tornado’s zijn vaak minder krachtig dan de exemplaren die ontstaan in Noord-Amerika. Daar verwachten ze komende 24u een heuse uitbraak van extreem weer.

High risk voor tornado outbreak

Een outbreak van tornado’s komt wel vaker voor in de regio van Tornado Alley. De omstandigheden tussen onstabiliteit en windschering zijn dan vaak optimaal. Het Storm Predicition Center (SPC) had afgelopen dagen een moderate risk afgekondigd voor de gebieden van Oklahoma tot Kansas. In de laatste 24u hebben ze dit opgeschaald naar een high risk. Dit is de hoogste waarschuwing die het SPC kan afkondigen voor extreem weer.

Er geldt een zeer hoge waarschuwing voor extreem weer in de eerstvolgende 24u voor een kleinschalig gebied in Noord-Amerika. Tornado’s, hagel en forse windstoten zullen op grotere schaal voor noodweer zorgen.

Gevaar voor eigen leven

Sommige mensen wagen zich aan het volgen van dergelijke tornado’s door het analyseren van radarbeelden. Deze stormchasers willen het beste shot en beseffen in sommige omstandigheden het gevaar niet meer van dit extreem weer. Uit recente beelden bleek zelfs dat stormjagers in het pad van een tornado gaan staan om toch maar die unieke video op sociale media te kunnen plaatsen. Dat moet ooit fout aflopen.

Meteorologen roepen dan ook op om dit niet te doen voor de set-up van komende uren. In de regio van Oklahoma worden zware supercells verwacht met ‘long-lived’ tornado’s. Zeker in de avond- en nachturen is dit gekkenwerk en zeer dodelijk.

Livestream tornado’s

Mensen die de tornado’s op een livestream willen volgen, kunnen terecht op volgende link. Daar organiseren zich vaak tientallen mensen om het natuurgeweld te volgen. We kunnen nu alleen maar hopen dat er zo weinig mogelijk slachtoffers vallen, maar wanneer een high risk afgekondigd wordt door het SPC vrezen we voor het ergste.

De piek van het extreem wordt verwacht tussen middernacht en de ochtendperiode op 7 mei. Dit is een bijkomende gevaarlijke factor, want veel mensen zijn dan aan het slapen.


Verder lezen

Alles bekijken