Eerste winterprik op komst. Lokaal zal er dit weekend sneeuw vallen.
Het lijkt nog vroeg of juist laat voor veel weerliefhebbers, maar uiteindelijk zal het dit weekend lokaal tot de eerste sneeuwval van de herfst 2022 komen. De winterprik kent haar oorsprong in het oosten van Europa en gaat dus gepaard met lagere temperaturen dit weekend en zelfs winterse neerslag. In deze weersverwachting gaan we samen enkele weermodellen bekijken en schatten we de kans op sneeuwval in. Hou ook ons Youtubekanaal van NoodweerBenelux goed in de gaten, want er volgt een extra livestream. Abonneer alvast gratis via de rode knop!
- Meer weerupdates via ons Facebook– en Twitterkanaal
Instroom van koudere lucht op weg naar Benelux
Om van winterse omstandigheden te kunnen spreken moeten vaak enkele randfactoren op groen staan. Zo zien we graag de dauwpunten uit het oosten van Europa dalen. Dat zorgt voor een scherp koudegevoel als er tevens wat wind staat. Daarnaast zou een winterprik uiteraard niet geslaagd zijn mochten er geen sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Als klap op de vuurpijl is een negatieve temperatuur in thermometerhut voor de echte meteoroloog een evidentie.
Aan bovenstaande factoren wordt in het weekend van 19 november 2022 gewerkt. Diverse weermodellen zijn het er al een tijdje over eens dat een luchtbel gevuld met koude lucht vanuit Polen opschuift naar het westen. In de livestream met weerman Nicolas op woensdag werd dit uitvoerig besproken. Bekijk de volledige uitzending hieronder.
Intrede van vrieskou en kansen op sneeuw
Als meteoroloog bekijken we voor elke weersituatie vaak de globale weermodellen. De meest bekende weercomputers zijn het Europees en Amerikaans weermodel. Ze krijgen respectievelijk de afkorting ECMWF en GFS. Daarna duiken we in de fijnmazige weermodellen die meer detail kunnen tonen voor de Lage Landen. In allebei de types zien we een boeiend gevecht ontstaan tussen het westen met zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan en koudere lucht uit het oosten van Europa.
Lokaal tot enkele centimeters sneeuw
Wanneer we kijken naar het weermodel SWISS-HD zien we interessante evoluties ontstaan voor een deel van de Benelux. Nederland lijkt als eerste in de koude luchtsoort terecht te komen. België als laatste. Op de grens tussen zachtere en koudere lucht wordt een neerslagzone verwacht.
- Meten is weten? Bestel je eigen weerstation!
Volgens de laatste weerdata ligt de focus op winterse neerslag op het centraal en oostelijk deel van Nederland waar zelfs enkele centimeters sneeuw kan vallen. Dit is uiteraard allemaal erg tijdelijk, want na het weekend lijkt de Atlantische Oceaan opnieuw de strijd te winnen met zachte lucht.
- Wist je dat er ook zomergladheid bestaat?
Lokaal tot matige vorst zondagochtend
Voor de ijsberen onder onze volgers komt er zondagochtend een eerste kans om van negatieve temperaturen te genieten. Het Europees weermodel ECMWF berekent vooral in Nederland en het noorden van België negatieve temperaturen. Deze temperaturen kunnen lokaal zelfs zakken tot matige vrieskou met -5°C in thermometerhut. Na de zachte periode van afgelopen weken zullen veel mensen nu wellicht overstag gaan met de centrale verwarming te activeren.
- Hou onze live weermeldingen via Weerflash dus extra goed in de gaten! ❄️❄️