87

Het lijkt nog vroeg of juist laat voor veel weerliefhebbers, maar uiteindelijk zal het dit weekend lokaal tot de eerste sneeuwval van de herfst 2022 komen. De winterprik kent haar oorsprong in het oosten van Europa en gaat dus gepaard met lagere temperaturen dit weekend en zelfs winterse neerslag. In deze weersverwachting gaan we samen enkele weermodellen bekijken en schatten we de kans op sneeuwval in. Hou ook ons Youtubekanaal van NoodweerBenelux goed in de gaten, want er volgt een extra livestream. Abonneer alvast gratis via de rode knop!

Instroom van koudere lucht op weg naar Benelux

Om van winterse omstandigheden te kunnen spreken moeten vaak enkele randfactoren op groen staan. Zo zien we graag de dauwpunten uit het oosten van Europa dalen. Dat zorgt voor een scherp koudegevoel als er tevens wat wind staat. Daarnaast zou een winterprik uiteraard niet geslaagd zijn mochten er geen sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Als klap op de vuurpijl is een negatieve temperatuur in thermometerhut voor de echte meteoroloog een evidentie.

Aan bovenstaande factoren wordt in het weekend van 19 november 2022 gewerkt. Diverse weermodellen zijn het er al een tijdje over eens dat een luchtbel gevuld met koude lucht vanuit Polen opschuift naar het westen. In de livestream met weerman Nicolas op woensdag werd dit uitvoerig besproken. Bekijk de volledige uitzending hieronder.

Intrede van vrieskou en kansen op sneeuw

Als meteoroloog bekijken we voor elke weersituatie vaak de globale weermodellen. De meest bekende weercomputers zijn het Europees en Amerikaans weermodel. Ze krijgen respectievelijk de afkorting ECMWF en GFS. Daarna duiken we in de fijnmazige weermodellen die meer detail kunnen tonen voor de Lage Landen. In allebei de types zien we een boeiend gevecht ontstaan tussen het westen met zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan en koudere lucht uit het oosten van Europa.

We hebben de Benelux gemarkeerd in de zwarte cirkel. Vanuit het oosten nadert een koude luchtbel terwijl vanaf de Atlantische Oceaan zachte lucht probeert door te stoten. Op de grens van beide luchtsoorten bevindt zich een winterse neerslagzone.

Lokaal tot enkele centimeters sneeuw

Wanneer we kijken naar het weermodel SWISS-HD zien we interessante evoluties ontstaan voor een deel van de Benelux. Nederland lijkt als eerste in de koude luchtsoort terecht te komen. België als laatste. Op de grens tussen zachtere en koudere lucht wordt een neerslagzone verwacht.

Groen staat voor regen, terwijl de transformatie naar blauw kiest voor sneeuwval.

Volgens de laatste weerdata ligt de focus op winterse neerslag op het centraal en oostelijk deel van Nederland waar zelfs enkele centimeters sneeuw kan vallen. Dit is uiteraard allemaal erg tijdelijk, want na het weekend lijkt de Atlantische Oceaan opnieuw de strijd te winnen met zachte lucht.

SWISS-HD en ook het Europees weermodel komen voor het oosten van Nederland lokaal met enkele centimeters sneeuw opzetten. Door de warmte in de bodem zal de sneeuw slechts tijdelijk blijven liggen, maar leuke vooruitzichten voor de sneeuwliefhebber zijn het zeker.

Lokaal tot matige vorst zondagochtend

Voor de ijsberen onder onze volgers komt er zondagochtend een eerste kans om van negatieve temperaturen te genieten. Het Europees weermodel ECMWF berekent vooral in Nederland en het noorden van België negatieve temperaturen. Deze temperaturen kunnen lokaal zelfs zakken tot matige vrieskou met -5°C in thermometerhut. Na de zachte periode van afgelopen weken zullen veel mensen nu wellicht overstag gaan met de centrale verwarming te activeren.

Zondagochtend wordt het heel eventjes winters koud.
  • Hou onze live weermeldingen via Weerflash dus extra goed in de gaten! ❄️❄️

Delen


Verder lezen

Alles bekijken