3 mei 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

Om het weer te kunnen voorspellen, maakt de weeramateur en de expert in het vak gebruik van diverse weergegevens. Deze zijn meestal afkomstig van het Amerikaans of Europees weermodel. In situaties waarin onzekerheid een grote rol speelt, worden ook andere weermodellen gebruikt. Maar hoe gebruik je nu de weerkaartjes om zelf een weersverwachting op te maken?

Sinds 2015 berekent NoodweerBenelux haar eigen weerkaarten aan de hand van het Amerikaans weermodel. Deze weerkaarten worden met de grootste zorg samengesteld en kunnen gratis bekeken worden.

Weerkaarten via wetter3.de

Om het éénvoudig te houden, bespreken wij de weerkaarten die te verkrijgen zijn op het Duitse wetter3.de. Deze visuele voorstelling maakt gebruik van de Amerikaans weerdata die in talrijke symbooltjes resulteert. Let op: andere weerkaarten kunnen andere symbolen gebruiken. Wees hiervoor aandachtig.

weerkaarten symbolen
Op deze weerkaart zien we vooral de rode en blauwe symbolen opvallen. Ze staan respectievelijk voor onweer en sneeuwval.

Bovenstaande weerkaart is geldig voor de datum 4 mei 2013 (zie links onderaan).

  • We zien meteen talrijke rode icoontjes. Dat stelt onweer voor. De groene icoontjes (driehoekjes) stellen buien voor. Boven deze driehoekjes staat meestal 1 bolletje. Dat wijst op een lichte bui. Staan er echter twee of meer bolletjes,  dan gaat het vaak om zware buien. Dit principe kan ook toegepast worden op de bliksemiconen.
  • De groene bolletjes (los van de driehoekige vorm) stellen lichte regen voor. Indien er 3 bolletjes ingetekend staan, kan het gaan om matig tot zware regenval. De groene comma wijst op motregen / kleine neerslaghoeveelheden.

Extra weerberichten / updates over onweer op NoodweerBenelux

  • De cirkeltjes tenslotte stellen de bewolkingsgraad voor. Is het cirkeltje ingekleurd, dan gaat het om zwaarbewolkte periodes. Wordt het cirkeltje helemaal leeg, dan gaat het om een heldere hemel. Blijft het cirkeltjes half gevuld, dan is de kans op een wisselende bewolking erg groot.
  • Gele lijntjes in de ochtend of avondperiode wijst op de vorming van nevel en mistbanken.
  • Tenslotte vinden we ook blauwe icoontjes op bepaalde weerkaarten. Deze kunnen net zoals de regen in driehoekjes of kruisjes verschijnen. Driehoekjes worden gelinkt aan sneeuwbuien en kruisjes duiden meestal op lichte tot hevige sneeuwval gedurende een langere periode.

Meer informatie in het Engels op: wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen