19 mei 2023 - 5 min. lezen
73 reacties 73

We hebben lang moeten wachten op de lente, maar het ziet er naar uit dat deze nu echt uit de startblokken schiet. De temperaturen schommelen vaak tussen 15 en 20 graden, waarbij het aan de zee koeler is dan in het binnenland. De neerslagsignalen zijn gereduceerd tot enkele lokale buien. Tot wanneer houdt dit droge lenteweer aan?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Algemeen weerbeeld in Europa

Het weerbeeld in Europa is duidelijk anders dan de afgelopen maanden. Daar de afgelopen maanden vaak hogedrukgebieden zich rond de Middellandse Zee bevonden met uiterst droge condities tot gevolg, is dat patroon helemaal omgekeerd met hogedrukgebieden ten noorden van onze contreien en lagedrukgebieden ten zuiden van ons. Dit levert bij ons droog weer op, maar de gebieden rond de Middellandse Zee moeten rekening houden met veel neerslag, lokaal zelfs heel veel neerslag.

Lagedrukgebieden boven de MZ duwen vochtige en warme lucht tegen de Apennijnen en de Alpen

Hierdoor zijn reeds enkele regio’s in Italië overstroomd. De komende dagen verplaatst de neerslag zich naar het zuidwestelijke deel van de Alpen, waar door stuwing van zeer vochtige lucht zeer veel neerslag kan vallen. De gebieden rond Turijn, en zeker in de bergen, moeten rekening houden met meer dan 100 mm neerslag, lokaal zelfs tot 300 mm, op vrij korte tijd, met sneeuw in de hoger gelegen gebieden. Trop is trop! Overstromingen en aardverschuivingen zijn jammer genoeg een reële optie. Het droog lenteweer in Italië wordt zo abrupt een halt toegeroepen.

Zeer veel neerslag in het noordwesten van Italië

Weersverwachting komende dagen in de Benelux

Bij ons zien de weerkaarten er een pak droger uit. Op zaterdag wordt het elan van de afgelopen dagen verder gezet. De dag start zonnig met in de loop van de dag enkele onschuldige stapelwolken. Het blijft overal droog. Dankzij de zon kan het kwik opnieuw goed stijgen met maxima tussen 18 en 20 graden. Er staat een goed voelbare wind uit het noordoosten, aan de Belgische Kust later uit het noorden, waardoor koelere lucht binnenschuift van over zee.

Zondagochtend start met beduidend meer bewolking, maar geleidelijk komt de zon tevoorschijn en wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. In de loop van de dag groeien de stapelwolken, vooral in het oosten van de Benelux, verder door met kans op een enkele bui of onweer.

De maxima klimmen nog iets hoger dan de afgelopen dagen met in het oosten van de Benelux temperaturen tot 24 graden. Aan zee blijft het beduidend koeler door een aanlandige wind. Op die manier ontstaat een sterke gradient in temperatuur over de Benelux.

Maxima volgens het Duitse weermodel op zondag 21 mei

Maandag start vooral in België grijs, met in de Ardennen zelfs lokaal mist. In Nederland zijn reeds van in de ochtend brede opklaringen aanwezig, die zich geleidelijk ook naar het zuiden uitbreiden. In de namiddag krijgen we dan een mix van wolkenvelden en opklaringen.

Vooral in Duitsland ontstaan enkele onweersbuien en het is niet uitgesloten dat een onweersbui nog net het oosten van de Benelux meepikt. De temperaturen liggen opnieuw iets lager en schommelen tussen 14 graden aan zee in 22 in het oosten. Er staat een matige wind uit het noorden.

Maxima op maandag volgens het Duitse weermodel

Ook op dinsdag en woensdag blijven we geplaagd zitten met een wind uit noordelijke hoek. Op dinsdag is dat een nog een matige wind, maar op woensdag neemt die wat in kracht af. Daardoor kunnen op woensdag de maxima opnieuw wat hoger klimmen in het binnenland. Aan zee blijft het koel. De maxima liggen dinsdag tussen 11 en 18 graden, woensdag is dat tussen 13 en 20 graden. De enige constante is dat het droog blijft, op wat lichte regen of een bui na. Droog lenteweer!

Langere termijn?

Na de dip in temperaturen van volgende week, lijkt het kwik zich opnieuw te herstellen naar normale waarden, of zelfs iets erboven. De temperatuur hangt evenwel sterk af van de locatie in de Benelux. Over het algemeen, hoe verder van zee, hoe warmer het kan worden omdat de wind vaak van over zee komt en die is nog relatief fris voor de tijd van het jaar.

In de weerpluim van het Europese weermodel wordt deze evolutie mooi weergegeven. Vanaf volgende week zet de temperatuur een stapje terug en het blijft daarbij overwegend droog. Ook de rest van volgende week lijkt droog te verlopen met temperaturen tussen 15 en 20 graden.

Weerpluim van het Europese weermodel

Het is tevens best opvallend hoe weinig leden van het ensemble opteren voor een zuidwestelijke stroming. Het merendeel van de leden kiest voor een noordelijke tot oostelijke stroming. Daarom blijven de temperaturen ook steeds vrij gematigd. Nu, het weerbeeld dat zich in Europa ontwikkelt, past perfect in het plaatje van de seizoensmodellen.

Zij voorspellen lagedrukgebieden rond de Middellandse Zee met daar veel regen. In het noorden van Europa zorgt een hogedrukgebied voor droge weerkaarten. Daartussen komt veelal een oostelijke stroming tot stand met droge weerkaarten en geleidelijk opwarmende temperaturen omdat het land ook steeds verder opwarmt. Het droge lenteweer lijkt dus nog wel tot eind mei te duren!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken