2

Na een periode van langdurige droogte in de maanden februari en maart van dit jaar is er goed nieuws voor grote delen van Italië. Komende dagen nestelt zich een lagedrukgebied in de buurt van de Apennijnen met een gevoelige toename van de neerslag. Sommige buien kunnen zelfs gepaard gaan met onweer en overvloedig veel regen op korte tijd. De kans bestaat dus dat sommige regio’s net teveel water krijgen met overstromingen tot gevolg. Een overzicht!

Ernstige droogte

Iedereen herinnert zich nog de beelden van droge rivieren en lege grachten in Venetië. In februari viel er in de buurt van Veneto slechts een halve millimeter regen terwijl dat ze daar toch mogen rekenen op zestig millimeter. De combinatie met een zeer droog 2022 waarbij 40% minder regen viel dan normaal in Italië, heeft geleid tot waterschaarste op heel wat plaatsen.

De impact van de droogte liet zich in de eerste maanden van dit jaar voelen in de productie van elektriciteit. Waterkrachtcentrales in Noord-Italië kwamen tot stilstand waarbij vervuilende fossiele brandstoffen redding moesten brengen bij een gebrek aan elektriciteit.

Ook de impact op de voedselproductie was niet te onderschatten. In 2022 leden landbouwers tot wel 6 miljard euro schade door het droge en veel te warme weer. Vooral de Povlakte werd ernstig getroffen.

Lokaal extreem veel neerslag

Na een periode van droogte lijkt het erop dat er herstel op komst is. Meteorologen hopen alleen dat de buien komende dagen niet te intens zullen worden, want onweer en overvloedig veel regen kan voor flash flooding zorgen of ernstige overstromingen. Zo ontwikkelt er zich komende dagen een uitdiepend lagedrukgebied dat vanuit Noord-Afrika richting Sicilië opschuift. Aan de noordflank en in combinatie met de Apennijnen worden enorme neerslagsommen verwacht. De hotspots voor dit extreem weer zijn de regio’s aan de Tyrrheense kust en de gebieden aan de noordkant van de Apennijnen.

Een kern van lagedruk vestigt zich komende dagen tussen Napels en Palermo en veroorzaakt lokaal pittige buien die tot noodweer kunnen leiden. In het noorden van het land kan het later deze week ook tot neerslag komen met zelfs sneeuwval aan de zuidelijke flank van de Alpen.

Impact op wielerwedstrijd GIRO

Het ziet ernaar uit dat de wielerwedstrijd op Italiaanse bodem, GIRO, zich moet wapenen tegen het slechte weer. Het lagedrukgebied blijft meerdere dagen in de buurt van het Italiaanse vasteland rondtollen met mogelijk meerdere dagen slecht en onweerachtig weer. In de bergetappes kan het door de aanwezigheid van wind en neerslag op sommige momenten guur worden. Zeker na het weekend neemt de intensiteit van de buien opnieuw fors toe.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen