Droog en zonnig, temperaturen rond normaal
De eerste dag van maart betekent het einde van de meteorologische winter. Vanaf nu start de lente voor de weerkundigen, die loopt tot eind mei. Op de astronomische lente is het nog een kleine drie weken wachten. Het lijkt erop dat maart ons meteen vrij droog en zonnig weer voorschotelt, een mooi aperitiefje voor de lente, want de temperaturen blijven rond normaal liggen of zelfs iets eronder.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Actuele blik op de weerkaarten
Tussen twee hogedrukkernen bevindt zich een zwakke neerslagzone. Dit zorgt op de eerste dag van maart voor wat lichte regen in de westelijke helft van de Benelux. Elders blijft het grotendeels droog, maar veel zon is er niet. Door het hogedrukgebied lost de neerslagzone in de loop van woensdag op.
Weersverwachting komende dagen
Woensdag ontstaat een tweedeling in de Benelux. Vanuit het noorden komen er geleidelijk brede opklaringen opzetten, maar in het zuidwesten is het nog bewolkt. Het is nog niet helemaal zeker waar die grens komt te liggen, maar hoe noordelijker je je bevindt, hoe zonniger het zal zijn. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 7 en 10 graden. Er staat eveneens een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen.
Op donderdag probeert opnieuw een zwakke neerslagzone vanaf het westen richting de Benelux te trekken, maar het krachtig, blokkerende hogedrukbied boven Europa verhindert dit. Het blijft overal droog en zonnig, maar het westen van België moet rekening houden met meer wolken. Elders kan de zon uitbundig schijnen. De temperatuur ligt tussen 7 en 12 graden, maar er staat wel een (vrij) matige wind uit oostelijke richtingen, waardoor de gevoelstemperatuur een stuk lager ligt.
Op vrijdag wordt de bewolking opnieuw weggeduwd naar het westen waardoor het overal droog en zonnig wordt. Opnieuw staat er een schrale wind uit het oosten die het koudegevoel vergroot. Vanuit het oosten wordt ook wat koelere lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 6 en 11 graden.
Ook daarna blijft een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving waardoor neerslagkansen klein zijn en de zon voldoende ruimte krijgt. Zowel het Amerikaanse als Europese weermodel zijn het hier over eens. Aangezien de aangevoerde lucht vaak uit het oosten komt, blijven de temperaturen wel aan de normale tot iets te lage kant.
Wat met de langere termijn?
Tot en met volgende week dinsdag blijft het zo goed als droog in de Benelux. De maxima vallen tijdens en na het weekend tijdelijk terug naar waarden onder de 10 graden, wat iets onder normaal is voor de tijd van het jaar. Ook keert de nachtvorst nog eens terug. Daarna nemen de neerslagsignalen toe en stijgt de temperatuur. Dit zou kunnen wijzen op een (zuid)westelijke stroming, waardoor zachtere lucht van de Atlantische Oceaan wordt aangevoerd.
Wanneer we nog iets verder in de termijn kijken, naar EC46 en GEFS extended, voor de periode rond het midden van maart, dan zien we opnieuw een positieve temperatuurafwijking door een sterk hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Lagedrukgebieden zijn echter nooit ver af, dus afhankelijk welke luchtsoort wint, zal dat het temperatuurverloop sterk bepalen! Bij GEFS extended ligt de rug iets oostelijker, waardoor ook iets koelere lucht van over de oceaan ons kan bereiken! Als EC46 uitkomt, lijken we tegen het midden van de maand wel enkele mooie voorjaarsdagen te krijgen!