162

Na een kletsnat begin van oktober drogen de weerkaarten de komende dagen geleidelijk op. Woensdag passeert er wel nog een actieve neerslagzone, maar vanaf donderdag zoekt een uitloper van het Azorenhoog verbinding met het Scandihoog (onder invloed van ex-orkaan Sam). Dit levert tijdelijk droger najaarsweer met minder wind op.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Lagedruk zorgt eerst voor nattigheid

Tussen een opkomend hogedrukgebied van de Azoren en het oosten van Europa, trekt een uitdiepend lagedrukgebied net ten noorden van ons langs. Dit levert wisselvallig weer op (passage occlusie en buien). Bemerk ook de aanwezigheid van ex-orkaan Sam op de Europese weerkaarten. Dit systeem gaat er immers voor zorgen dat we vanaf donderdag in rustiger en droger najaarsweer terecht komen door een verbinding op te zetten tussen het Azorenhoog en het Scandihoog. Sam heeft er eveneens een uitzonderlijke stormtrack opzitten waarvan 10 dagen als een (major) hurricane!

Europese weerkaart van dinsdag 08:00

Weersverwachting komende dagen

Woensdag verloopt wisselvallig. Een occlusie blijft in eerste instantie slepen over de Benelux met van tijd tot tijd regen of enkele buien. De temperaturen variëren sterk in de Benelux en hangen af van waar precies de occlusie zal liggen. Maxima liggen rond 10 graden in de Ardennen en 13 tot 16 graden elders. Er staat wel een stevige wind uit het noordwesten met rukwinden tot 75 km/h aan de kust.

Op donderdag worden de weerkaarten opnieuw droger. We starten de dag lokaal met wat wolkenvelden, maar in de loop van de dag krijgt de zon meer ruimte om te schijnen. Er blijven wel wolkenvelden aanwezig. De temperaturen liggen dan tussen 12 en 17 graden. Er staat een zwakke wind uit noordelijke richtingen.

Vrijdag start hetzelfde als donderdag. Opnieuw is er ochtendgrijs mogelijk (nevel en/of mist), maar in de loop van de dag breekt de zon er steeds meer door. De stroming draait immers naar het oosten waarbij drogere landlucht wordt aangevoerd. De maxima blijven schommelen rond 17 graden.

In het weekend blijft het droger najaarsweer aanhouden. De kans op ochtendgrijs is kleiner omdat de stroming meer het oosten tot zuidoosten verkiest. De maxima blijven ongeveer hetzelfde met temperaturen rond 17 graden. De nachten kunnen, in optimale condities, wel goed fris worden met minima die, zeker aan de grond, het vriespunt naderen.

Ook in de weerpluim zien we duidelijk drogere condities met (brede) opklaringen (grote dagelijkse gang). De ideale periode om nog eens wat vitamientjes op te doen voor de komende maanden! Vanaf volgende week wordt het dan geleidelijk opnieuw wisselvalliger en frisser.

Weerpluim van het ECMWF

Wat zeggen de seizoensmodellen voor komende winter?

Er bereiken ons reeds verschillende berichten dat we “een extreme winter tegemoet zouden gaan” volgens verschillende “seasonal forecasts”. Voorlopig tonen deze modellen dit echter niet. Het is en blijft gevaarlijk om zo ver vooruit een voorspelling te geven. Het klopt inderdaad dat er verschillende parameters op groen staan voor een “betere” winter dan de afgelopen jaren, maar er is nog steeds een grote onzekerheid. Er zijn reeds enkele “seasonal forecasts” uit. Het gemiddelde van MeteoFrance laat een hogere luchtdruk zien over de oceaan en Groenland. De significantie is echter laag (dit wil zeggen dat het ook toeval kan zijn).

De nieuwste run van het seizoensmodel van ECMWF is ook sterk veranderd in vergelijking met haar voorganger. Daarbij zien we ook op de oceaan opnieuw meer hogedruk. Of het daarmee ook koud wordt, is wel de vraag… Beide voorspellingen laten een normale temperatuur zien voor de komende winter. Het ziet er beter uit dan de afgelopen jaren, maar we zijn er nog lang niet dus!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken