‘Dragon storm’ teistert Egypte
In de Benelux is mensen aangeraden om binnen te blijven vanwege het coronavirus. In Egypte geldt hetzelfde advies, alleen met een andere rede. Sinds afgelopen donderdag, 12 maart, hebben Egyptenaren te maken met harde wind, hevige regenval en overstromingen. Het noodweer heeft aan minstens 21 mensen het leven gekost.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
‘Dragon storm’
Woensdagavond werd de noodtoestand uitgeroepen door de Egyptische autoriteiten. Een krachtig lagedrukgebied ontwikkelde zich boven de Middellandse Zee, wat voor de autoriteiten reden was om de bewoners te waarschuwen.
- Visum voor Egypte aanvragen? Ontdek Visumbuitenland!
Op donderdagochtend bereikte het lagedrukgebied het westen van Egypte.
Donderdag werd uitgeroepen tot betaalde vakantiedag om de straten leeg te houden en scholen en regeringskantoren dicht te houden. Ook werd aangedrongen bij ambtenaren om thuis te blijven en niet te parkeren in de buurt van bomen, vanwege de verwachte onweersbuien en wind. Daarnaast was er het advies om niet in laaggelegen gebieden te parkeren vanwege de kans op overstromingen.
Ook sloten de autoriteiten de Luxor International Airport, de grootste luchthaven van Egypte. Daarnaast werden ook de havens van Alexandrië (Middellandse Zee) en van Sharm el-Sheikh (Rode Zee) gesloten. Kortom, het land ging compleet op slot.
Donderdagavond laat kondigde het Waterschap van Caïro aan dat het de wateraanvoer naar de hele stad had opgeschort. Dit omdat de zware regenval het grote rioolsysteem had platgelegd. Men gaf aan dat de watertoevoer terug zou normaliseren als het weer verbeterde, zonder een exacte tijd aan te duiden.
Egypte heeft geen uitgebreid regenwaterafvoersysteem en gebruikt een 105 jaar oud drainagenetwerk om regenwater af te voeren. Slecht weer gaat meestal gepaard met chaos in Egypte. Dit roept vragen op over de slechte infrastructuur van het land en de vervallen riool- en afvoersystemen.
In totaal viel er in 48 uur ruim 60 millimeter neerslag in Caïro. Normaal valt er in de hele maand maart ongeveer 4 (!) millimeter regen. Niet gek dus dat alle straten onder water kwamen te staan.
Op sociale media werd de naam ‘dragon storm’ gebruikt om het noodweer aan te duiden.
Veel doden
In het zuiden van Caïro meldden lokale media dat vijf mensen zijn omgekomen toen hun huizen instortten als gevolg van de overvloedige regen van de dragon storm. Meerdere mensen werden als vermist opgegeven. Ook werden verschillende mensen geëlektrocuteerd en gedood tijdens de overstromingen. Daarnaast voltrokken zich ook meerdere fatale auto-ongelukken, door gladde wegdelen en zware windstoten. Het slechte weer droeg ook bij aan een treinongeluk in de hoofdstad op donderdag waarbij 13 mensen gewond raakten. Het dodental staat nu op 21, maar dit zal waarschijnlijk nog verder oplopen.
“Egypte heeft dergelijke weersomstandigheden al 35 tot 40 jaar niet meegemaakt”, zei premier Mostafa Madbouly vrijdag.
Het weer herstelt zich
Het Waterschap van Caïro kwam vrijdagmiddag met het bericht dat het de wateraanvoer naar alle gebieden hervatte.
Zaterdagochtend begon het verkeer geleidelijk weer op gang te komen, maar werd het land nog steeds geteisterd door ondergelopen stukken wegdek op sommige bruggen, hoofdwegen en snelwegen in het hele land als gevolg van de dragon storm.
De Egyptische Meteorologische Autoriteit (EMA) zei zaterdag dat het weer in de meeste delen van het land “overwegend warm overdag en ‘s nachts erg koud” zou zijn.
Vanaf zondag keerde de gebruikelijke ochtendmist terug en voerde de zon weer de normale boventoon.
Maar de problemen blijven…