2 september 2022 - 3 min. lezen
8 reacties 8

Op basis van de laatste satellietmetingen bereikte de gemiddelde temperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan op 31 augustus 24.9°C, en dat is de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen in 1981. Dit kan mogelijk voor een turbulente herfst zorgen aangezien warmer zeewater meer brandstof kan geven voor hevige stormen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Gemiddelde temperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan bereikt 24.9°C

Met satellieten wordt de temperatuur van het zeewater gemeten. Dit wordt gedaan voor alle oceanen. Door de gemiddelde temperatuur per dag te berekenen voor de Noord-Atlantische Oceaan (0-60°N, 0-80°W), kunnen tijdreeksen geconstrueerd worden. Wat blijkt, de Noord-Atlantische Oceaan was nooit eerder, sinds het begin van de metingen in 1981, zo warm. Op 31 augustus bereikte de gemiddelde temperatuur 24.9°C.

Evolutie van de gemiddelde temperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan doorheen het jaar en doorheen de tijd. (Climate Reanalyzer)

De Noord-Atlantische Oceaan wordt ook steeds warmer. Het vorige record dateert van .. 2021, toen 24.8°C bereikt werd in september. De forse opwarming van het zeewater komt door de klimaatverandering die ervoor zorgt dat er meer warmte wordt opgeslagen in de oceanen. De grootste afwijking van de temperatuur is te vinden rond en ten oosten van New Foundland (Noord-Amerika) met daar afwijkingen tot meer dan +5°C.

Afwijking van de temperatuur van het zeewater in de Noord-Atlantische Oceaan op 31 augustus 2022.

Wat kunnen de gevolgen zijn van de hoge temperaturen?

Hoe warmer het zeewater, hoe meer energie/brandstof er voor handen is om buien/stormen te voeden. Concreet betekenen hogere temperaturen dus een grotere kans op intensere stormen. Voortgaand op de positieve afwijkingen van het zeewater ten westen van Europa kunnen we dus stellen dat de kans op hevigere stormen dit jaar groter is. Natuurlijk moeten ook andere fenomenen, dynamische fenomenen, in rekening worden genomen.

Wat ook opvalt, is dat de gebieden met de grootste afwijking midden in het gebied liggen waar ex-tropische stormen het vaakst passeren op hun weg naar Europa. Dit kan tropische cyclonen helpen hun kracht te behouden terwijl ze Europa naderen.

Dichtheid van sporen (gevulde contouren) van tropische stormen die van invloed zijn op het Europese domein. Data van de ERA5-heranalyse van 1979– 2017 (Sainsbury et al., 2020).

Referentie: Sainsbury, E. M., Schiemann, R. K. H., Hodges, K. I., Shaffrey, L. C., Baker, A. J., & Bhatia, K. T. (2020). How important are post-tropical cyclones for European windstorm risk?. Geophysical Research Letters, 47(18), e2020GL089853. https://doi.org/10.1029/2020GL089853

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen