0

De zomer loopt ten einde op de Groenlandse ijskap, maar desondanks zal het grootste smeltevent nu pas plaatsvinden. Komende dagen stijgen de temperaturen tot meer dan 18°C boven normaal. Bij de opstoot van de zeer zachte lucht tonen de weermodellen ook veel regen die een groot deel van de aanwezige sneeuw snel zal doen wegspoelen/verdwijnen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Temperatuurafwijking ten opzichte van normaal op 3 september. (Karstenhaustein)

Minder smelt dan voorgaande jaren op Groenlandse ijskap

In tegenstelling tot Europa beleefde Groenland een vrij koele zomer. Dat komt door een persistent patroon van de straalstroom waarbij Groenland aan de koele kant lag en Europa aan de warme kant. Een vrij koele zomer, vooral het begin van de zomer, heeft ervoor gezorgd dat de oppervlakte massa balans van de Groenlandse ijskap momenteel rond het gemiddelde van 1981-2010 ligt.

Deze oppervlakte massa balans bestaat uit het verschil tussen neerslag (sneeuw en regen) en afstroming en sublimatie. Vooral tijdens juni viel er veel sneeuw op de ijskap waardoor het smeltseizoen pas laat echt op gang kwam.

Dit heeft er ook voor gezorgd dat er momenteel nog vrij veel zee-ijs aanwezig is in het Noordpoolgebied. De omvang van het zee-ijs is momenteel, voor de tijd van het jaar, het grootst sinds 2014.

De omvang van het zee-ijs is momenteel het grootst sinds 2014. Bron: NSIDC

Grootste smeltevent van 2022 door zachte lucht en regen

Een zogenaamde opwaartse tak van de straalstroom aan de westkant van een hogedrukrug tussen Groenland en IJsland zorgt de komende dagen voor de aanvoer van zachte lucht vanaf het zuiden. De temperaturen stijgen tot 18°C boven normaal op de ijskap. De zachte lucht gaat ook gepaard met een significante regenhoeveelheid die de sneeuw letterlijk wegspoelt.

De combinatie tussen zachte lucht en regen zal dan ook het grootste smeltevent van 2022 veroorzaken en zorgen voor de grootste oppervlakte “bloot ijs”, tot 10%.

Uitzonderlijk grote hoeveelheid smelt en bloot ijs de komende dagen op de Groenlandse ijskap. (climato)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen