30 november 2014 - 3 min. lezen 4 reacties

De herfst loopt stilaan op haar laatste benen, de bomen verliezen alle kleur en de temperatuur gaat stelselmatig op zoek naar het vriespunt. Voor heel wat mensen de moment om de beentjes te strekken en te genieten van het landschap dat de Benelux te bieden heeft (of laten we zeggen: de bebouwing). Op Facebook zagen we de afgelopen uren heel wat reacties passeren met de vermelding dat hij of zij een prachtige wandeling had gemaakt en vooral, het deed zo’n deugd dus het moet ook gezond geweest zijn… Niet dus. Vandaag was bij uitstek weer om ziek te worden.

Perfect weer om ziek te worden

Weeramateurs en mensen die professioneel met het vak meteorologie bezig zijn zullen dit weertype allesbehalve als gezond typeren. We hebben hier namelijk te maken met een inversie en weinig wind aan de grond. Door deze inversie en de combinatie met weinig wind ontstaat er een soort van moeras aan stoffen die inwerken op het immuunsysteem van de mens. Beestjes zoals buikgriep, verkoudheid en griepsymptomen in het algemeen kunnen zich dan snel gaan vermenigvuldigen daar de lucht niet wordt ververst…

dik pak wolken boven Benelux

Bovenstaand satellietbeeld toont een perfect voorbeeld van hoe België en Nederland gedomineerd worden door een lagedrukgebied (kleinschalig weliswaar) en flink wat bewolking. De wittere tinten in de afbeelding verraden convectieve bewolking (buien).

Wat kan ik doen om minder snel ziek te worden?

Denk nu niet meteen, ow sh*t ik heb dat daarnet gedaan… Bij NoodweerBenelux gaan we hier niet voor doktertje spelen (staat een beetje ver van onze doelgroep, onweer- en winterliefhebbers), maar het lijkt ons wel nuttig om mee te geven dat u bij dit soort weer en/of smog best geen al te grote inspanningen levert. De marathon gaan lopen of eens de longen testen op de muur van Geraardsbergen raden wij absoluut af.

U gaat namelijk door deze forse inspanning nog meer van deze kleine vuile partikels inademen met een grotere kans op ziekte in de eerstvolgende dagen daarna. Onze tips zijn:

  • Blijf gezellig binnen en draai de chauffage richting 20 graden (nu ook niet TE warm)
  • Maak een lekker soepje klaar
  • Een vruchtencocktail kan er natuurlijk ook altijd in (met wat fantasie ook wat strand)
  • Kruip op tijd in bed (een goede nachtrust laat het lichaam geheel herstellen)
weer om ziek te worden (niezen)
Relevante artikelen rond gezondheid

Delen


Verder lezen

Alles bekijken