8 april 2018 - 4 min. lezen 0 reacties

Vrijdag en zaterdag konden we met volle teugen genieten van heerlijk lenteweer, op sommige plekken zelfs met zomerse allures. Voor veel mensen betekent dit even genieten en alle zorgen vergeten, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor hooikoortspatiënten bijvoorbeeld begint de ellende pas. Zij ondervinden heel wat problemen en ongemakken. Na de els en de hazelaar is het nu de beurt aan de berkenpollen.

Berkenpollen

Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar, dat van begin januari tot begin april loopt, loopt stilaan op zijn einde. Ondertussen zijn de eerste berkenpollen gemeten. Dit wil zeggen dat een nieuw stuifmeelseizoen zich aandient. Mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen kunnen vanaf nu maar beter de raadgeving van hun arts opvolgen.

Zon en wind zijn problematisch

Mensen die last hebben van hooikoorts zullen het waarschijnlijk wel beamen: de meeste ellende komt voor tijdens zonnige dagen en dagen waarop er veel wind staat. Berkenpollen en de grassen kunnen hevige allergische reacties uitlokken. Dit zijn ook de soorten waarvan de meeste Belgen en Nederlanders last ondervinden.

De berkenpollen hangen in de lucht van begin april tot eind april, mogelijks nog sporadisch tot midden mei. Het seizoen van de grassen begint officieel eind mei, maar daarvoor kunnen al enkele waarnemingen voorkomen van grassenstuifmeel. Het seizoen loopt door tot eind juli maar opnieuw is het niet onmogelijk dat er ook in augustus nog grassenstuifmeel waargenomen wordt.

Pollenkalender
Berkenpollen en de grassenfamilie zorgen voor de meeste problemen

Actuele situatie pollen

Vandaag, zondag 8 april, moet vooral het binnenland van België en Nederland rekening houden met pollen, vooral van de els en de hazelaar. Omdat er in de kustgebieden een aanlandige wind waait hoeft men daar weinig tot geen pollen te verwachten en is de lucht dus schoner. Ook de gevallen neerslag deze ochtend kan daar zeker een rol in spelen.

Morgen verwachten we wat meer wisselvalligheid waardoor het aantal pollen in sommige regio’s wat zal afnemen. Vooral in de gebieden waar het grotendeels droog en vrij warm is, kunnen er nog redelijk wat pollen aanwezig zijn.

Actuele pollen in België
In België circuleren pollen actueel vooral in het binnenland. Aan zee en in de Ardennen (Hoge Venen) zijn er minder pollen aanwezig.
Actuele pollen in Nederland
In Nederland hangen de meeste pollen actueel in het binnenland. In de Kustgebieden en op de Wadden zijn net zoals in België minder pollen.

Tips en tricks

Mensen die tijdens dit vrij zachte weer last hebben van hooikoorts kunnen best enkele trucjes toepassen om de klachten te verminderen. Het is belangrijk om de raadgeving van uw arts zorgvuldig op te volgen. Wie graag sport doet dat best niet in de buitenlucht. Vooral grote inspanningen worden afgeraden aan hooikoortspatiënten. Voor wie vooral last heeft van de ogen, een (zonne)bril kan wonderen doen. Zo wordt het directe contact tussen de ogen en het allergeen vermeden.

Wie het zekere voor het onzekere wenst te nemen kan maar beter een douche nemen. Zo worden alle stuifmeelkorrels verwijderd van het lichaam. Als je door de hooikoorts je neus moet snuiten is het aangeraden om dat niet met een stoffen zakdoek te doen maar wel met papieren. Achteraf kun je deze dan systematisch weggooien. Nog een goede tip is je wasgoed niet buiten laten drogen. Zo kunnen er minder stuifmeelkorrels in je kleren of beddengoed kruipen. Tot slot nog een belangrijke tip voor wie vaak reist of in de auto zit: hou ramen gesloten!

Wasgoed buiten laten drogen
De was buiten laten drogen wordt afgeraden.

Bron: allegra-allergie.be, airallergy.wiv-isp.be, hooikoorts.com, pollennieuws.be

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen