19 november 2014 - 3 min. lezen 10 reacties

De situatie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan loopt aardig uit de hand… Terwijl Europa ‘kreunt’ onder een straffe zuidwestelijke luchtstroming met veel te warme temperaturen voor de tijd van het jaar (recente weermodellen kiezen voor komend weekend immers opnieuw voor 13 tot 15°C) regeert Koning Winter met ijzeren hand in Noord-Amerika. Door een inval van de Polar Vortex (bel gevuld met extreem koude lucht) is het op sommige plaatsen al uren aan het sneeuwen. Natuurlijk met de nodige overlast.

Waarom zoveel sneeuw in Amerika?

Zoals reeds gesteld in bovenstaande alinea worden de zware buien met onweer, windstoten en vooral veel sneeuw veroorzaakt door een stuk van de Polar Vortex die naar omlaag komt. Deze bel gevuld met extreem koude lucht brengt strenge vorst en fikse sneeuwbuien met zich mee. Onderstaand filmpje illustreert de gevolgen van een kou-inval veroorzaakt door een stuk van de Polar vortex. Deze man kon schitterende amateurbeelden maken van thundersnow. Oftewel onweer met sneeuwbuien!

Het ‘Lake-effect’ voor extreme sneeuwval

Vergelijk het met een ketel warm water en het gevolg wanneer je er ijsblokjes in gooit. In eerste instantie zal er veel damp ontstaan (als het gaat om diepgevroren ijsblokjes). Deze damp bestaat uit waterdruppeltjes en net dat is het beginstadium van een wolk. Hetzelfde is gebeurd de afgelopen 24 uur in de regio van Buffalo (nabij de Great Lakes).

Deze meren met relatief kleine afstand hebben zo’n 10 graden warm waardoor het verticaal temperatuurcontrast met de lucht op 1499 meter soms kan oplopen tot 30°C. Dit verschil zorgt voor enorme convectie die buien nodig hebben om neerslag te veroorzaken. Het plaatsje Buffalo zal het geweten hebben. Zo viel er de afgelopen 24 uur tot 2 meter sneeuw met totale chaos als gevolg.

Is dit ook mogelijk in België en Nederland?

Op onze Facebookpagina NoodweerBenelux (zie ook voor extra plaatjes) waren er al snel mensen die zich afvroegen of dergelijke extreem weerfenomenen ook mogelijk zijn in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg). Eerlijk, het lijkt mij zeer bijzonder dat wij te maken krijgen door een stuk van de Polar Vortex omdat we een zelden tot nooit met een stuk van de Polar Vortex worden geconfronteerd (ligging). Zoveel sneeuw in zo een korte tijd als in Amerika lijkt dus onwaarschijnlijk.

Vaak moeten wij kijken naar kleine koude-putjes (depressie) die lokaal voor veel sneeuw zorgen in de regio. De beste kansen daarvoor zijn in de Ardennen en het noordoosten van Nederland. Ook de gebieden grenzend aan de Noordzee zijn extra gevoelig voor sneeuwbuien van een fiks kaliber (gelijkaardig contrast tussen warm Noordzeewater en land).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken