39

Afgelopen dagen was het vaak zeer zacht voor de tijd van het jaar. Op zondag bereikt een portie koudere lucht de Benelux. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Hoewel de zondag nog aardig begint met af en toe een opklaring, volgt er in de middag een actief koufront met stevige neerslag en veel wind. Mogelijk dat tegen middernacht nog wat zwaardere windstoten kunnen voorkomen als een zeer compact lagedrukgebiedje langs de kust trekt.

Zondag begint aardig met hoge temperaturen

Voor het koufront uit is het aardig weer. Er is in de ochtend vooral wat hoge bewolking aanwezig en er staat een matige tot vrij krachtige wind. De temperaturen kunnen voor het koufront uit nog eens bijzonder hoog uitkomen met op veel plaatsen zo’n 15 graden, lokaal in het oosten van de Benelux kan het zelfs 17 graden worden.

Op zondag kan het wederom zeer zacht worden voor de tijd van het jaar met lokaal zelfs 16 of 17 graden op de thermometer.

Aan het einde van de ochtend begint het weer om te slaan, het zuidwesten van België is het eerst aan de beurt. De wind trekt aan en het koufront met buiige regen trekt de Benelux binnen. Het koufront zal van zuidwest naar noordoost vrij snel over de Benelux trekken.

Hevige neerslag tijdens koufront

Het koufront dat van zuidwest naar noordoost over de Benelux trekt, zal gepaard gaan met stevige neerslag. Tegen het einde van de ochtend bereikt de eerste neerslag het zuidwesten van België. Het gaat om een gebied met buiige regen. Dat wil zeggen, op sommige momenten regent het wat minder hard, op andere momenten kan het juist stevig doorregenen.

Het fijnmazige weermodel AROME toont (buiige) regen, gevolgd door een intense buienlijn (bruin van kleur). Op deze lijn kan het even flink los gaan.

De koudere lucht aan de grond zal niet direct binnen stromen wanneer het begint te regenen. Dit gebeurt bij de passage van een zogenaamde trog . Bij de passage van de trog is de windschering nog eens extra hoog. Daardoor kunnen de buien zich goed organiseren. Het is mogelijk dat er een felle buienlijn kan ontstaan die de grens vormt van de warmere en koudere lucht. Op deze buienlijn kan het flink plenzen.

De omstandigheden in de atmosfeer kunnen ervoor zorgen dat er lokaal wat hagel naar beneden kan komen. Dit zal vooral het geval zijn tijdens het intensiveren van de neerslag en tijdens de passage van de trog. Een enkele donderklap is ook niet volledig uitgesloten.

Doordat de lucht op grote hoogte behoorlijk koud is, kunnen er ook enkele randverschijnselen optreden. Zo kan het even hagelen en kan er een enkele donderklap voorkomen. In totaal valt er gedurende de zondag op veel plaatsen zo’n 5 tot 10 mm, lokaal wat meer.

(Zeer) zware windstoten

Naast de neerslag die voor zondag op de planning staat, is er ook kans op zware of zelfs zeer zware windstoten. Vanaf het middaguur neemt de wind al flink in kracht toe. Vooral in België en in het westen van Nederland is er dan al kans op windstoten van 60 tot 75 km/h. Vooral tijdens de passage van de trog kunnen er op meerdere plaatsen windstoten van 70 tot mogelijk 90 km/h voorkomen.

In de middag staat er in heel de Benelux een stevige wind. Bij de passage van de trog zijn er windstoten mogelijk van 70 à 80 km/h, mogelijk nog wat meer. (Meteociel)

Aan het begin van de avond neemt de wind vanuit het westen dan (tijdelijk) wat in kracht af. Echter, mogelijk ontstaat er een zeer klein maar intens lagedrukgebiedje dat pal langs de Belgische en Nederlandse kust trekt. De laatste runs hinten steeds meer modellen hier op. Het fijnmazige weermodel HARMONIE toont in de loop van de avond bijvoorbeeld een compact maar zeer fel windveld.

De windstoten kunnen daarbij oplopen naar 100 tot 120 km/h in delen van Noord-Holland en Zuid-Holland. Direct aan zee voorziet het weermodel zelfs windstoten tot 130 km/h. Het Franse weermodel AROME toont de zwaarste windstoten, door het kleine lagedrukgebiedje, dan juist weer in België. Het model toont zelfs voor de regio’s wat verder van de kust windstoten van 90 tot 110 km/h.

Nog veel onzekerheid binnen de weermodellen m.b.t. de windstoten op zondagavond. Hoe zwaar de winstoten zullen uitpakken en waar precies staat nog niet vast. Er is echter wel de potentie voor (zeer) zware winstoten.

Omdat het om een zeer klein maar fel lagedrukgebiedje gaat, is het zeer lastig om nu al een goede indicatie te geven van de windstoten. Het is echter wel iets om in de gaten te houden, aangezien de windstoten toch wel vrij fors zouden kunnen uitpakken.

Al met al staat er veel te gebeuren op zondag. Hoewel de dag nog vrij aardig begint met hoge temperaturen kunnen we ons opmaken voor stevige buien/regen en kans op (zeer) zware windstoten. Mocht u nog dingen willen ondernemen, dan is de ochtend het beste moment om dit te doen. In de middag is het namelijk op en top herfstweer. Op maandag is het een stuk frisser aangezien het koufront dan is gepasseerd en de koudere lucht de Benelux heeft bereikt.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken