43

De afgelopen tijd werd ons weer gedomineerd door hogedrukgebieden. Ook de komende dagen hebben we te maken met een aanhoudende invloed van hogedruk. Neerslag van betekenis hoeven we daardoor niet meteen te verwachten. Daarmee komt er ook nog niet meteen een eind aan de droogte. De luchtstroming waarin we vertoeven is noordwestelijk tot noordoostelijk. Vanuit die hoek wordt er nog vrij vochtige lucht aangevoerd, waardoor er met momenten meer bewolking kan zijn.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Aanhoudende invloed van hogedruk

De komende week lijkt de invloed van (uitlopers van) hogedruk aan te houden. We krijgen daarbij nog steeds een aanvoer van polaire lucht uit het noorden, met soms een noordwestelijke luchtstroming, soms meer noordoostelijk. Neerslag van betekenis zit er de komende tijd niet in, hetzij onder de vorm van een lokale bui of een spat tijdens de passage van een verzwakte storing. Meer dan dat zit er niet in en het blijft nog steeds kurkdroog.

Maandag vrij zacht in het binnenland, dinsdag wat frisser

Maandag krijgen we een vrij aangename dag. Het kwik kan weer iets hoger klimmen, vooral in het binnenland, met temperaturen tussen 14 en 17°C. Lokaal zit er misschien wel een 18°C in. Er zal echter wel een contrast zijn tussen de kustregio’s en het binnenland. In het binnenland ontstaan er stapelwolken, die onder een inversie wat kunnen uitspreiden tot stratocumulusbewolking in de loop van de dag. Daardoor kan het wat bewolkter worden, maar er blijft ruimte voor de zon. Het blijft droog op de meeste plaatsen, m.u.v. de hoger gelegen Ardennen, waar enkele lokale buien tot stand kunnen komen.

In de kustregio’s is het beduidend zonniger (door de temperende invloed van de zee). Er ontstaat echter door de land-zeecontrasten wel een noordelijke tot noordwestelijke zeebries, waardoor de temperaturen aan de kust lager liggen met zo’n 11 tot 14°C. In het binnenland is de wind eerder noordoostelijk, maar de zeebries kan later op de dag wel wat landinwaarts trekken.

Dinsdag krijgen we overal wat meer (Noordzee)bewolking onder de vorm van stapelwolken en/of stratocumulusbewolking. Tussendoor zou de zon zich wel eens kunnen laten zien, maar de nadruk ligt meer op de bewolking op de meeste plaatsen. Zeer lokaal is een buitje of een spat niet uitgesloten, maar op de meeste plekken houden we het droog. Het is wat koeler i.v.m. maandag, niet alleen door de bewolking, maar ook door de zeewind uit noordelijke richtingen die soms matig waait en het fris doet aanvoelen. De maxima liggen tussen 10 en 15°C. Daarmee is het een fractie te fris voor deze tijd.

Stilaan wat zachter in de loop van de week

Woensdag verloopt wisselend bewolkt, met mogelijk eerst wat meer (hardnekkige) lage bewolking, vooral over Nederland. Geleidelijk komt er meer ruimte voor de zon, maar de zon wordt wel vergezeld van hoge wolkenvelden en/of later ook wat stapelwolken. De temperaturen liggen rond normale of iets te frisse waarden tussen 10 en 16°C.

Donderdag lijkt het stilaan opnieuw wat zachter te worden, bij een wisselend bewolkt weerbeeld en temperaturen tussen 13 en 18°C.

Wat brengt de lange termijn?

Op de pluimen zien we temperaturen rond de normaalwaarde, of net daaronder op dinsdag. Daarna lijken we te evolueren naar temperaturen rond of boven de normaal op de langere termijn. We zien voorzichtig ook wat meer neerslagpieken verschijnen, wat kan wijzen op een toename van de onstabiliteit en een grotere kans op buien. Gaat het toch eens lukken? Of smelten de neerslagsignalen weer als sneeuw voor de zon, zoals we de afgelopen tijd vaak gezien hebben?

Droogte houdt aan

Dat het dit voorjaar zeer droog is, blijkt ook duidelijk uit de statistieken. Op basis van de huidige waarnemingen in Nederland en rekening houdende met de prognose van de komende 15 dagen, behoort het voorjaar van 2022 bijna tot de 5% droogste voorjaren sinds het begin van de metingen. We komen zelfs dichtbij recordjaar 1976.

Laat ons hopen dat er de komende tijd toch eens neerslag van betekenis gaat vallen, want als deze droogte aanhoudt kan dat heel wat gevolgen hebben. Door een gebrek aan bodemvocht kan dat de temperaturen extremer doen uitpakken in geval van een hitte-opstoot. Denk maar terug aan de zomer van 2019, toen we meer dan 40°C noteerden in de schaduw. Ook dat jaar ging vooraf door een zeer droog voorjaar.

Neerslagtekort, berekend door het KNMI.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

2 dagen geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

3 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

3 dagen geleden - 4 min. lezen