29 juli 2022 - 4 min. lezen
139 reacties 139

Juli verloopt tot op heden te zacht in Belgiƫ en iets te zacht in Nederland. Het lijkt erop dat de zomer ook in augustus meteen van zichzelf laat horen met temperaturen die boven normaal liggen. Daarbij is er ruimte voor zonneschijn al is een lokale bui niet uitgesloten. Aangenaam zomerweer dus!

Deelnemen aan discussie? Ben je geĆÆnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Aangenaam zomerweer in Europa

Een krachtig hogedrukgebied van de Azoren strekt zich uit tot in Scandinaviƫ. Op enige hoogte bevindt zich echter een koelere luchtmassa, wat deze ochtend voor enkele buien zorgde in het zuidenoosten van Nederland en noordoosten van Belgiƫ. Deze is herkenbaar aan het lagedrukgebied dat wordt ingetekend boven Duitsland. Tussen IJsland en Groenland bevindt zich een depressie, maar deze komt niet tot onze contreien. Er ligt ook een frontensysteem over de Alpen, dewelke dagelijks onweersbuien triggert en de scheiding vormt tussen hete lucht in het zuiden en warme lucht in het noorden.

Weerkaart van Europa voor 29 juli 08:00 lokale tijd

Deze configuratie van de drukgebieden resulteert in hoge temperaturen in het zuiden van Europa. De maxima liggen daar tussen de 30 en 40 graden. Ten noorden van het front liggen de maxima tussen 25 en 30 graden. Nog noordelijker, Scandinaviƫ en het noorden van Groot-Brittanniƫ, wordt de invloed van de Atlantische Oceaan groter met maxima rond of onder 20 graden.

Verwachte maxima van het Amerikaanse weermodel op 29 juli 2022

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start overal zonnig, maar in de loop van de dag komt er geleidelijk meer hoge en middelhoge bewolking opzetten vanaf het westen. Het blijft evenwel overal droog, al is een zƩƩr lokale bui in het noordenoosten van Nederland niet uitgesloten. De maxima doen het opnieuw goed en liggen rond 20 graden op de Wadden en tussen 22 en lokaal 28 graden elders. Er staat een zwakke tot matige wind uit veranderlijke tot noordwestelijke richtingen.

Maxima volgens Harmonie op zaterdag 30 juli

Zondag start met veel hoge en middelhoge bewolking en het blijft ook wisselend bewolkt voor de rest van de dag. Uit deze bewolking kan af en toe wat neerslag of een bui vallen. De kans hierop wordt groter naarmate je noordelijker gaat in de Benelux. De maxima doen het tijdelijk wat minder en liggen tussen 19 graden aan zee en 25 graden in het oosten, al is die verwachting sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Afhankelijk van de juiste verwachting wordt het dus aangenaam zomerweer of fris zomerweer! We houden dit natuurlijk voor u in de gaten via onze sociale media en onze website!

Ook op maandag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Een bui is niet uitgesloten, maar ze zijn beperkter in omvang dan op zondag. Aan de maxima verandert weinig. Deze blijven schommelen tussen 20 en 25 graden met een zwakke tot matige wind uit het noordwesten.

Maxima volgens het Duitse weermodel op maandag 1 augustus

Op dinsdag krijgt de zon wat meer ruimte. De meeste bewolking is hoge bewolking waar de zon vlot doorheen kan schijnen. De maxima zitten opnieuw in de lift en kunnen in Belgiƫ de tropische toer op gaan. De maxima liggen 22 graden in het noorden van Nederland en 30, lokaal 31, graden in Belgiƫ. Komende vier dagen wordt het dus aangenaam zomerweer als u het mij vraagt!

Weersverwachting lange termijn

Ook na dinsdag blijft het grotendeels droog en warm. De Benelux blijft immers in een warme zuidwestelijke stroming zitten. Op donderdag en vrijdag zet de temperatuur wel een stapje achteruit. Tijdelijk ontstaat een zwakke noordelijke stroming, maar een hogedrukgebied in de buurt zorgt voor grotendeels droge weerkaarten. Dit beeld wordt ook weergegeven door de weerpluimen van de grote weermodellen. Na de koelere temperaturen op donderdag en vrijdag, lijkt het kwik echter opnieuw in de lift te zitten met veel berekeningen die opnieuw richting 30 graden gaan, al blijft dit wel nog onzeker! Aangenaam zomerweer wordt het wel de komende tijd, dus het wordt genieten!

  • Zelf de weerpluim checken? Dat kan HIER!

Matthias

Door Matthias

Afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en actueel volg ik een postgraduaat in "weather and climate modelling". Van kleins af aan was ik al geĆÆnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Komt het straks tot een hittegolf in juni?

4 uren geleden - 2 min. lezen

April 2023: koud, nat en vrij somber

17 uren geleden - 6 min. lezen