15 november 2022 - 4 min. lezen
466 reacties 466

Na een zeer zacht en (lokaal) zonnig weekend dalen de temperaturen de komende dagen geleidelijk verder. Daarbij nemen de neerslagkansen ook toe en krijgen we een wisselvallig weertype. De weerkaarten worden wel interessant met een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië (scandihoog), maar de uitwerking ervan op de Benelux is beperkt. Krijgt de Benelux een eerste prikje van de winter?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie in Europa

Een krachtig hogedrukgebied heeft zich gevormd boven het noorden van Scandinavië. De komende dagen verstevigt dit hogedrukgebied zich en tegelijk zakt koude lucht aan de oostflank ervan naar het zuiden en westen. Een groot deel van West-Europa ligt onder de invloed van een depressie met bijhorende regenzones en de aanvoer van relatief zachte oceaanlucht.

Actuele weerkaart dinsdag 15 november

Dit resulteert in (ijs)koude temperaturen in Rusland en zachte temperaturen in het (zuid)westen van Europa. Het wordt interessant om op te volgen de komende dagen hoe ver de koude lucht naar het westen kan getransporteerd worden.

Maxima in Europa op 15 november

Weersverwachting komende dagen

Dinsdag start nog met een afwisseling van zon en wolken, maar al gauw neemt de bewolking verder toe vanaf het westen. Na de middag vallen de eerste regendruppels al in het westen van de Benelux. In de loop van de avond en nacht trekt het systeem dan verder naar het oosten. De temperaturen schommelen tussen 10 en 12 graden met een matige wind uit het zuidzuidoosten.

Maxima volgens het Nederlandse weermodel op dinsdag

Woensdag verloopt op een gelijkaardige manier als dinsdag. Eerst zijn er wolkenvelden en opklaringen, maar in loop van de (late) namiddag wordt de bewolking opnieuw dikker en volgt een actieve regenzone. De temperaturen blijven evenwel relatief hoog scoren met maxima tussen 9 en 12 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten, later in kracht toenemend.

Maxima op dinsdag 16 november

Donderdagochtend start met een wisselvallig weertype. Er is nog veel bewolking en af en toe valt er nog wat regen of een bui. Ook de wind is nadrukkelijk aanwezig met rukwinden tot 60 à 70 km/u. In de loop van de dag wordt het geleidelijk wel iets droger. De maxima liggen opnieuw tussen 9 en 11 graden.

Maxima op donderdag 17 november volgens het Duitse weermodel

Ook vrijdag belooft eerder een licht wisselvallige dag te worden. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af, maar in de loop van de dag is nog een bui mogelijk. De maxima blijven in dezelfde grootteorde schommelen (tussen 7 en 12 graden), al wordt het wel geleidelijk koeler vanuit het oosten.

Maxima op vrijdag 18 november

Weersverwachting langere termijn

Vanaf het weekend wordt het interessant op de weerkaarten. Er ontstaat een heuse clash tussen het krachtige hogedrukgebied boven Scandinavië en de lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. Het Europese weermodel berekent de scheiding tussen de zachte lucht uit het zuidwesten en koele lucht uit het noordoosten op zaterdag pal boven de Benelux. In het noorden zullen de maxima met moeite 5 graden halen, terwijl in het zuidwesten de temperaturen makkelijk kunnen klimmen naar 10 graden. Waar precies deze scheiding komt te liggen, is nog niet zeker. De straalstroom ligt wel vrij zuidelijk en geleidelijk ook ten zuiden van de Benelux. Dat zorgt voor een daling van de temperaturen in de nieuwe week.

Europese weerkaart voor zaterdag 19 november

De weerpluim voor het centrum van België is hierdoor duidelijk warmer dan de weerpluim voor het noorden van Nederland. In beide weerpluimen is wel dezelfde trend te zien naar temperaturen die meer rond normaal schommelen. Het wisselvallig weertype moeten we er wel bijnemen!

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

8 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen