11 augustus 2022 - 3 min. lezen
103 reacties 103

Dankzij een gordel van hogedruk die zich uitstrekt van de Britse Eilanden tot ver in het binnenland van Europa hebben we komende dagen te maken met een officieuze hittegolf. Hiervoor moeten we 5 dagen gemiddeld 25°C bereiken waarvan 3 dagen de grens met 30°C moeten overschrijden. Op basis van de laatste weermodellen en de weerpluim lijkt dat zeker voor België een uitgemaakte zaak. In Nederland moeten we kijken naar het prikpunt in De Bilt (KNMI) of we daar ook kunnen spreken van een nationale hittegolf.

Tropisch weer houdt aan

Op basis van de weerpluim van het Amerikaans weermodel kunnen we duidelijk besluiten dat de eerstvolgende dagen weinig tot geen verandering op komst is. Met een grote dagelijkse gang van de temperatuur evolueren we overdag steeds naar kwikstanden van 30 tot 32°C. In het weekend wordt het wellicht zelfs iets warmer met kwikstanden tussen 32 en 35°C. De koelste plekjes blijven het westen van België, Nederland en de Ardennen. Bijkomend positief punt is wel dat de hittegolf ontstaat in augustus en het daardoor in de nacht vlot kan afkoelen naar aanvaardbare waarden.

  • Extra tips om het koel te houden tijdens een hittegolf (VIDEO)
Komende dagen blijft de weerpluim goochelen met maxima boven 30°C (rode lijn). Na het weekend lijkt het allemaal wat onstabieler te worden met lagere temperaturen en kans op onweersbuien.

Experiment met infiltratie in de bodem

De huidige droogte in West-Europa accelereert niet alleen de hitte in onze contreien, het zorgt ook voor een bijzonder droge en harde toplaag. In het volgende experiment werd een infiltratie-capaciteit gemeten van een vochtige bodem, een bodem bij een normale zomer en de bodem bij een droge zomer.

De verschillen zijn ronduit frappant. We zien een snelle infiltratie van regenwater bij een vochtige bodem en een bijzonder trage infiltratie bij een kurkdroge bodem. Mocht het komende dagen dus tot hevige onweersbuien komen, dan zou een groot deel van de neerslag gewoon verdwijnen in de riool.

Intensieve droogte op 1m diepte

De huidige hitte zorgt dus ook voor droogtestress. Landbouwers kijken helaas toe naar de aftakeling van heel wat gewassen en dat zal gevolgen hebben voor de consument. Een droge en hete zomer kan dan wel interessant zijn voor recreatieve momenten, het heeft een forse negatieve impact op de gewassen en de oogst. Gevolgen zullen wellicht prijsstijgingen zijn in de maanden na de zomer.

De droogte-intensiteit is in een groot deel van West-Europa en Centraal-Europa extreem te noemen. Op een diepte van 100 cm hebben we een sterke afwijking met op meerdere plaatsen ook natuurbranden.

Na het weekend toenemende kans op onweer

Na het weekend blijft de hitte tijdelijk nog in de buurt van de Lage Landen. We komen echter op de scheidingslijn te liggen van koelere en hete luchtmassa’s wat de kans doet stijgen op onweersbuien. Door hun lokaal karakter kan er hierdoor op de ene plaats erg veel neerslag vallen met flooding of wateroverlast tot gevolg. Elders kan de droogte nog verder intensiveren.

In de periode na 15 augustus zien we een hoogtelaag tot ontwikkeling komen nabij Portugal. Hierdoor wordt er extra warme lucht naar het noorden tot noordoosten gestuwd. De Benelux bevindt zich op het grensvlak met kans op onweersbuien.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
9

Onweerskansen 30 april 2024

24 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen