1 december 2020 - 6 min. lezen
476 reacties 476

Het droge hogedrukweer boven West-Europa is verleden tijd. Met een duikende straalstroom schuift een depressie komende dagen vanaf IJsland richting Groot-Brittannië – Frankrijk. Daarbij stromen polaire luchtmassa’s naar het zuiden. Zowaar alle weermodellen berekenen een toenemende kans op winterse neerslag tegen het weekend. Sneeuwkansen?! In de Alpen is het sowieso prijs met een echte sneeuwdump. De meteorologische winter start interessant!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nachtvorst van betekenis en sneeuw

Afgelopen dagen kregen we in de Benelux voor de eerste keer in het winterseizoen 2020-2021 te maken met nachtvorst van betekenis. In Elsenborn, een van de koudste weerstations van de Benelux, koelde het tijdens de nacht op 30 november zelfs af tot -8.9°C.

IJzel in het zuidoosten van de Benelux op maandag 30 november. (Wetteronline)

Een occluderend front horend bij een uitzakkende depressie, zorgde dan in de loop van maandag voor een verzachting met regen. In het zuidoosten van de Benelux zorgde een koude plaklaag wel voor ijzel (vooral in Luxemburg) en in de hogere Ardennen viel er vanaf 21-22u sneeuw door het afkoelen van de bovenluchten en isothermie. Lokaal viel er zelfs 5 cm!

Bewolkt weer

Met een slepende occlusie ter hoogte van de Benelux verloopt het midden van de werkweek wat zachter. De wolkenvelden en regenachtige perioden houden de temperaturen vooral ‘s nachts hoger. De zonnige perioden laten we even achter ons, grijs weer domineert. Het zijn deze donkere dagen die december vaak kenmerken!

Veel lage wolken deze week over de Benelux. De zon heeft het moeilijk. (Wetteronline)

Sneeuwkansen volgend weekend?

De weerkaarten voor de komende 10 dagen ogen behoorlijk interessant. Voortgedreven door een duikende straalstroom strekt een trog zich uit van IJsland tot het noorden van Afrika. Daarbij wordt een portie koude lucht naar het zuiden gepompt. De Benelux bevindt zich ten westen van de WAA waardoor de aanwezige bovenluchten relatief koud zijn (T op 850hPa < 0°C).

In combinatie met een quasi stationair lagedrukgebied boven Groot-Brittannië zal deze configuratie de kans op sneeuw vanaf donderdag en tegen volgend weekend doen toenemen. Initieel vooral in de Ardennen, maar mogelijk ook elders in de Benelux. De details (positie van het laag, advectie koude lucht, neerslagintensiteit) zullen bepalen hoe het allemaal zal uitdraaien.

Kans op sneeuw in de Ardennen komende donderdag.

Het Europese weermodel berekent tegen de nacht op zaterdag zelfs een sneeuwlaag van 5-10 cm in de Ardennen. Dat zou wat zijn!

Mogelijk een echte sneeuwlaag in de Ardennen tegen het weekend. (Wetteronline)

Algemene situatie begin december

We kijken deze week naar 3 parameters: Polar Vortex, sneeuwdek en zeewatertemperatuur.

De stratosferische Polar Vortex is momenteel krachtiger dan normaal. Dit komt omdat er tot nu toe nog maar heel weinig uitwisseling is geweest tussen de stratosfeer en de troposfeer. Komende maand ziet dit er anders uit. Hardnekkige hogedruk boven Siberië lijkt een grotere connectie op gang te brengen waardoor de kracht van de SPV zal afnemen, tot onder normaal. Dit vergroot de kans op een latere Sudden Stratospheric Warming. Iets wat sommige leden van het ensemble al berekenen voor begin januari .. Het wordt dus ook heel hoog in de atmosfeer interessant komende weken!

De kracht van de polar vortex lijkt af te nemen in december. (ECMWF)

In Eurazië ligt er momenteel iets meer sneeuw (oppervlakte) dan normaal in deze tijd van het jaar. Echter, er ligt vooral meer sneeuw in de richting van Azië en nog steeds wat minder in de richting van Europa. Komende week lijkt daar een drastische verandering in te komen!

Sneeuwlaag in Eurazië (NOAA)

De temperaturen van het zeewater rond Europa zijn momenteel nog zeer hoog voor de tijd van het jaar. Onderstaande kaart toont voor de Middellandse Zee, de Botnische Golf en de Baltische Zee een grote positieve anomalie tot meer dan 2°C.

Afwijking zeewater temperatuur. (Columbia.edu)

Wordt december een koele maand?

Het Europese weermodel van ECMWF dat 42 dagen vooruitkijkt toont een interessante ontwikkeling voor december 2020. De straalstroom vertoont een sterk meanderend patroon met een hogedrukblokkade op de Noord-Atlantische Oceaan en boven Rusland. Daartussen ligt een stationaire trog met lagedruk boven (West-) Europa.

Een persistente trog boven (West-)Europa! @ECMWF

De situatie ontwikkelt zich tegen komend weekend en zou daarna dus enige tijd aanhouden. De kans op een geblokkeerd patroon (rode kleuren in het staafdiagram) is duidelijk het grootst.

Kans op een weer regime. (ECMWF)

Het resultaat is dat het lange termijn model een normale tot koele decembermaand berekent. We zouden daarbij op verrassingen mogen rekenen met sneeuwkansen als gevolg van (duikende) laagjes, de hele maand. Dat is heel wat anders dan december 2019 toen we langdurig met een westcirculatie te maken hadden. Nu, uiteraard, het is geen zekerheid. Maar…de consistentie is wel opvallend. Laat ons zeggen dat we er alvast een pak beter voorstaan dan vorig jaar!

Temperatuurafwijking voor de komende 4 weken. (EFFIS)

Overvloedige sneeuw in de Alpen?

Een stationaire trog boven Frankrijk richting Noord-Afrika. Dat klinkt als muziek in de oren voor een fameuze sneeuwdump aan de zuidkant van de Alpen. De opwaartse tak ten oosten van de trog ligt dan immers over de Alpen, waardoor er voortdurend Middellands zeevocht tegen de zuidkant van de Alpen wordt opgestuwd.

Volop zuidstuw tegen de Alpen tegen het einde van de week. (Wetterzentrale)

Het resultaat is orografische neerslag, die in combinatie met de aanvoer van polaire lucht in de trog voor een pak sneeuw zorgt. ECMWF berekent nu tot wel 300 cm. Iets wat we zeker in de gaten moeten houden ..

Mogelijk overvloedig veel sneeuw in het zuidoosten van de Alpen komend weekend. (Wetteronline)

Kans op winterweer?

Komende week evolueren we richting koel weer met minima en maxima die iets onder de normalen liggen.

Weerpluim EMWF.

Net als vorig jaar zullen de blogs over de winterse signalen eindigen met een analyse op de kans tot winterweer. Uiteraard, dit is voor discussie vatbaar. Toch willen we op basis van onze vermoedens een kans toekennen. Zie hieronder de eerste versie van 2020-2021! Komende 3 dagen is er geen kans op echt winterweer. Komende 7-14 dagen is er een kleine kans op winterweer met lichte sneeuwkansen en kans op vorst.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

14 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen