4

De meteorologische winter begint helemaal in stijl. Dankzij een gunstige trekrichting van een lagedrukgebied kan het in de nacht van maandag op dinsdag enige tijd gaan sneeuwen in het zuidoosten van België. Vooral op de hoger gelegen toppen van de Ardennen kan er tijdelijk een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. Elders in België en in Nederland moeten we niet rekenen op winterse neerslag. Daar blijft de temperatuur te hoog om winterse buien te veroorzaken.

Sneeuw in de nacht naar dinsdag

Liefhebbers van het witte goud kunnen zich op maandagavond reeds verwachten aan enkele winterse buien in de Ardennen. Dat staat in schril contrast met de luchtsoort die elders in de Benelux binnentrekt, die is namelijk zachter en zorgt ervoor dat alle neerslag als regen zal vallen. In de hoger gelegen gebieden van de Ardennen duurt dit proces allemaal net iets langer en kan de regen voorafgegaan worden door sneeuw. Vanwege een gunstige timing van de neerslagzone (nachtperiode) kan het hierdoor in de Ardennen tijdelijk zelfs wit worden met gladheid tot gevolg.

Vanaf wanneer kan het sneeuwen?

Als we fijnmazige weermodellen analyseren, dan zien we dat het vanaf vanavond tot een stuk op dinsdag tot winterse neerslag kan komen in de gebieden ten zuiden van Samber en Maas. Zeker boven de 200 m is een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters niet uitgesloten. Na middernacht stijgen temperaturen tot boven het nulpunt uit en wordt het eerder een mengeling van regen en sneeuw. Op dinsdag zal de sneeuwgrens zich geleidelijk verhogen waardoor het ook in de lager gelegen gebieden van de Ardennen regen zal worden.

Richting middernacht transformeert de meeste regen in een winterse neerslagsoort boven de Ardennen. Tegen dinsdagochtend kan zich lokaal een sneeuwdek van enkele centimeters vormen. Elders in de Benelux blijft de neerslag onder de vorm van regen vallen.

Later opnieuw toenemende kans op winterse neerslag?

Het is nog wat koffiedik kijken in de weermodellen, maar er groeien een aantal interessante opties binnen het Amerikaans en Europees weermodel. Er ontstaat vanaf komend weekend een omvangrijk lagedrukgebied gevuld met kou op enige hoogte boven de Britse Eilanden. Afhankelijk van de positie van dit lagedrukgebied blijven we in de zachte lucht zitten of wordt het net nog een fractie koeler.

Indien de 2e optie gevolg krijgt, dan stijgt ook de kans op enkele winterse buien elders in de Benelux. Op dit moment gaan we niet uit van sneeuwbuien, maar mogelijk een guur weertype met korrelhagel en eventueel natte sneeuw. We houden deze weersverwachting uiteraard goed in de gaten en geven deze week nieuwe updates!

  • Hou zorgt isothermie ervoor dat regen in sneeuw transformeert?
Afhankelijk van de positie van dit lagedrukgebied, kan de neerslag winters worden. Volgens de meest recente weersverwachting is de kans op regen echter een pak groter.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

16 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen