27 juli 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag wordt de zomerse periode (4 à 5 dagen op sommige plaatsen) afgesloten met klank- en lichtspel. Vanochtend starten we op vele plaatsen helder met temperaturen net rond of onder 20°C. Opvallend zijn ook de hoge dauwpunten die nu (8:15) reeds worden gehaald in Waregem (18°C).. Deze waardes verklappen dat de atmosfeer potentieel labiel is en dat onweer gemakkelijk kan initiëren (door het aanwezige vocht).

In de loop van de voormiddag bereiken restanten van hevige onweersbuien het westen van het land, maar dat lijkt de zon minimaal te hinderen. Daar en ook ergens anders in het land stijgende temperaturen.

Kans op stevige onweders

Vanmiddag noteren we in eerste instantie op vele plaatsen maxima die flirten met 30°C. De convectietemperatuur (nodig om buien op te starten) ligt rond 30°C, dus het zal kantje boord worden om deze onweersbuien te triggeren, maar later op nadering van een thermische depressie moet dat toch gaan lukken. In de loop van deze namiddag volgt er een extra bulletin omtrent de mogelijk hevige onweders die vanuit Frankrijk richting Duitsland zullen trekken. Diverse weermodellen berekenen een MCS (onweercomplex) met aan de voorzijde hevige windstoten, hagel tot 2-3 cm en eventuele wateroverlast. In afwachting van de eerste cellen, worden de radarbeelden voortdurend geanalyseerd.

De onweders ontstaan deze namiddag het eerst in het westen van België en trekken intensiverend naar het noordoosten. Op datzelfde moment zou er zich een nieuwe onweershaard kunnen ontwikkelen boven Frankrijk met de mogelijke vorming van een MCS. Dat complex trekt voornamelijk over het centrum en oosten van de Benelux (althans volgens de laatste gegevens). Vanavond en vannacht blijft het dus bij de doortocht van het systeem opletten geblazen!

Na middernacht verlaat de meeste onstabiliteit ons land en wordt het geleidelijk aan droger vanuit het zuidwesten. Lokale onweersbuien blijven wel steeds mogelijk!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken