21 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Spectaculair of gewoon interessant? Afgelopen weekend kregen we te maken met een zuidelijke stroming en temperaturen tussen 15 en 20°C. Op enige hoogte (1499 m) klom de temperatuur naar zo’n 12 tot 16°C. Doordat de opklaringen weliswaar beperkt bleven en door de huidige tijd van het seizoen werd het in de Benelux niet zo warm. Doch is het alvast warmer dan hetgeen er de komende week kan/staat te gebeuren op de weerkaarten. Ik zeg alvast: laat de trui binnen handbereik, want het wordt flink kouder.

Hogedrukgebied richting Groenland

Afgelopen week ontstond er door een trogvormig systeem op de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied ter hoogte van Italië. Deze kern van hogedruk moet onder druk van een grootschalige depressie in het noorden wijken naar het noordwesten. Daar vindt het aansluiting met een tweede hogedrukcel. Aan de oostelijke flank van de hogedrukcel vloeien later deze week koude (polaire) luchtmassa’s naar het zuiden.

polaire luchtmassa

Temperatuur zakt met 15 tot 20°C

Vanaf donderdag vloeit de koude lucht langzaam maar zeker vanuit Rusland richting het zuiden. We zien dat ‘schouwspel’ heel mooi gebeuren op de 500 hPa kaarten en ook op 850 hPa weerkaartjes. Van zo’n 12,13 graden op dit moment gaan we zaterdag richting -4°C tot -8°C.

temperatuur 850 hPa
Morgen wordt het op 1499 m nog ruim 14°C.
inval polaire luchtmassa
Aanstaande zaterdag zouden we volgens het Europese weermodel -4°C kunnen optekenen op 850 hPa.

In principe betekent dat een sneeuwkans voor de Lage Landen, maar helaas is het water van de Noordzee nog veel te warm om winterse neerslag te produceren die langere tijd kan blijven liggen. Enkel boven de 200 m en in de Ardennen zou de sneeuw tijdelijk kunnen accumuleren.

Betrouwbaarheid van de weersverwachting

Het spreekt voor zich dat we moeten opletten met deze langetermijnverwachting. Het kan zomaar vanaf woensdag helemaal anders uitdraaien. De reden waarom ik toch heb besloten om er iets over te schrijven is de constante terugkeer van de configuratie in het weermodel GFS, ECMWF. Dat bevestigt toch enigszins een koudere trend. Of het de voorbode is voor een strengere winter van 2012-2013? Daar durf en ga ik mij niet over uitspreken. Eerst maar eens de komende week bekijken! Voeg ons ondertussen toe op onze Facebookpagina (NoodweerBenelux)

Bron kaartjes: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen