16 oktober 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Het zal toch ‘gene’ waar zijn zeker… In september hebben we er op moeten wachten en nu we ons in de tweede helft van oktober bevonden, waren de kansen op een nazomer/indian summer ook bijna verkeken… De weermodellen hebben er precies lang over moeten beraadslagen, maar vanaf komend weekend verandert de luchtdruk boven Europa zo grondig dat een periode van warmere temperaturen niet uitgesloten is. Hieronder onze complete weersverwachting voor u op een rijtje.

TIP: neem gerust ook eens een kijkje op de website van Weerstation Waregem. Daar kan u de weerarchieven induiken via de grafieken en oude data opvragen! Interessant. Voor wie de nieuwste data van het weer wil ophalen (temperatuur, wind en/of regen), kan terecht op de pagina “het weer op uw locatie“. Het weerbericht beschikbaar voor ruim 800.000 locaties.

Depressies maken plaats voor hogedrukgebied

De afgelopen weken kregen we in de Lage Landen regelmatig te maken met flinke periodes met regen en koele maxima. Op een gegeven moment lagen de maxima zo’n drietal graden onder hetgeen we in oktober normaal recht op hebben (16-17°C). Komend weekend wordt er alvast gesleuteld aan het andere weerbeeld doordat depressies zich terugtrekken op de Atlantische Oceaan en zo de weg vrijkomt voor een hogedrukgebied over het centrale deel van Europa. Hierdoor wordt een zuidelijke stroming op gang gebracht.

weersituatie

Foto 1: stroming hoofdzakelijk zuidwest met 14-16°C en periodiek regenval.

zachtelucht21oktober2012

Foto 2: komend weekend en begin volgende week een stroming pal uit het zuiden met aanvoer van ‘warme’ lucht en minder kans op regenval. Temperaturen schommelen rond 20°C.

Nazomer in oktober (weekend)

De weersverbetering lijkt zich vanaf komend weekend te gaan voltrekken. Depressies worden door de hogedrukcel boven Duitsland afgeblokt en vooral volgende week zou het een droge week kunnen worden met temperaturen die meestal tussen 15 en 20°C schommelen. Het is niet geheel uitgesloten dat we er zelfs een graadje extra mogen bijtellen (zie ook onderstaande weerkaart). Kortom, prachtige vooruitzichten.

nazomer in oktober 2012

Bron kaartjes: meteociel.fr en weer.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen