Weerbericht 15 januari
Gisteren iets voor 18:00 trappelde een sneeuwzone voor de Belgische kust om het westen van het land te bestormen. Dat heeft het na verdere analyse ook gedaan, want tussen 19:00 en 21:00 trok een actieve kern in de neerslagzone over West-Vlaanderen. Diverse weeramateurs hebben bliksem (winters onweer) gesignaleerd en felle windstoten (stuifsneeuw).
Via de radar van Zaventem heb ik toen ook vlekjes gezien met een intensiteit van 38 tot 45 dBZ. Een spectaculaire inval van Koning Winter me dunkt en geheel volgens de weersverwachting die u eerder op deze weerblog kon lezen.
Deze Shetlandpony was in zijn nopjes bij het fotograferen. Hij genoot met volle teugen van de winterkou !
- Volg onze weerberichten op Facebook en Twitter
Weerbericht 15 januari
Vandaag verwacht ik voor alle duidelijkheid geen herhaling van zetten. Deze voormiddag is het op de meeste plaatsen bewolkt en doordat de sneeuwstoring boven Nederland later vandaag naar het zuiden trekt, is verse sneeuwval niet uitgesloten. Het gaat hier om lichte, plaatselijk matige sneeuwval. Daardoor kan het sneeuwdek vooral in de provincies West – en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen nog enkele centimeters extra aandikken. Ik reken ongeveer 1-2 cm.
Elders blijft het bewolkt en blijft de temperatuur onder het vriespunt. Op vele plaatsen (m.u.z. van de kustzone waar ze tijdelijk positieve temperaturen bereiken) krijgen we dus een ijsdag. De wind waait uit het noordnoordoosten en verscherpt het koudegevoel (windchill rond -5°C en lager).
Deze namiddag weinig verandering in het weerbeeld. De sneeuwzone met lichte sneeuwval trekt richting het centrum/oosten. In het westen wordt het geleidelijk droog met opklaringen uit het noorden. Deze zijn de voorbode van een ijskoude vriesnacht. De weermodellen berekenen gemiddeld -5 tot -7°C in het Vlaamse binnenland, maar mijn gevoel zegt dat het onder de juiste omstandigheden (zwakke wind en opklaringen) wel eens veel feller gaat afkoelen. Een lokale -10°C (ook in het westen) sluit ik niet uit.
Op zoek naar de sneeuwradar en de temperatuur?