3 februari 2013 - 2 min. lezen 14 reacties

En de korte winterse episode behoort alweer tot de verleden tijd. Vandaag raken we de noordelijke tot noordwestelijke luchtstroming opnieuw kwijt door een inzettende zonale stroming vanaf het westen. Wat er daarna dreigt te gebeuren is bijzonder interessant en daar zal ik vandaag op vraag van heel wat lezers wat meer over vertellen.

Komende dagen kan u trouwens weer rekenen op dagelijkse updates in het reactieformulier van de diverse weerberichten! Wie ons trouwens wil volgen op Facebook en wil meegenieten van de schitterende weerfoto’s kan nog steeds terecht op NoodweerBenelux.

Weerbericht 3 februari

Vandaag nadert een occlusie en een warmtefront onze omgeving. Hierdoor stijgt de temperatuur later vanmiddag op 1499 meter (850 hPa) richting +2 / +3°C. Gisteren lag deze waarde nog rond -6 tot -7°C met verspreid in het land bijzondere buien. Deze buien gingen gepaard met windstoten, hagel en natte sneeuw.

In de Ardennen werd ook een tijdje droge sneeuw gesignaleerd. Deze winterse buien behoren vandaag tot het verleden (m.u.z. van de gebieden boven 400 meter). Vanmiddag gaat het daar nog wat gaan sneeuwen met kansen op een overgang richting regen (ijzel in de warme sector).

winterse bui antwerpen
Deze foto werd genomen door Yoni Proost uit Antwerpen

We zien heel mooi de virga of neerslagstrepen die de aanwezigheid van neerslag laat zien. Meestal gaat het om een tijdelijke en intens fenomeen (hagel – hevige regenval).

Later vanmiddag neemt de bewolking verder toe en gaat het regenen vanaf het noordwesten van het land. De meeste neerslag wordt berekend tussen 15:00 en ergens na middernacht boven het noordelijk deel van België. In Nederland worden er neerslaghoeveelheden berekent tot en met 10 liter per vierkante meter. In België valt er een fractie minder neerslag. De wind waait vanmiddag en vanavond tijdelijk zwak tot matig uit westelijke tot noordwestelijke richtingen.

De kansen op winterweer lijken volgende week dieper en dieper verankerd te worden in het weerbeeld. Een flinke WAA van het hogedrukgebied nabij de Azoren reikt later in de week tot IJsland. Hierdoor duikt een koude luchtbel vanaf Scandinavië ver naar het zuiden en wordt een noordelijke luchtstroming op gang gebracht. Er zijn zelfs indicaties dat de WAA boven de Atlantische Oceaan een vinger zal produceren richting het noordwesten van Scandinavië met de opbouw van een langdurige en standvastige winterperiode waarin de kansen op schaatsijs gevoelig toenemen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen