Wat als de vulkaan op IJsland uitbarst?

In 2010 bracht de uitbarsting van de Eyjafjallajökull het vliegverkeer in Europa danig in de war door de grote uitstoot van vulkanische as. Op dit moment dreigt een nieuwe zware uitbarsting op IJsland. Het gaat om de Bárðarbunga-vulkaan die zich onder de Vatnajökull-gletsjer bevindt. Een hoogst gevaarlijk zaakje als U het ons vraagt. Recente voorspellingen van het Amerikaans weermodel zouden wel eens een ramp kunnen betekenen voor het Europees vliegverkeer. Meer hierover later in dit artikel.

Vulkaan op IJsland

grotevulkaanuitbarsting

Toenemende activiteit

Sinds half augustus neemt de seismische activiteit onder de Bárðarbunga fors toe. Honderden aardbevingen met een magnitude onder 3 volgen elkaar snel op. De voorbije dagen waren er enkele uitschieters boven magnitude 3. Een uitbarsting wordt echter nog even verhinderd. De Bárðarbunga bevindt zich onder de 700m dikke Vatnajökull-gletsjer. Met zijn 2009 m hoogte mag deze stratovulkaan dan wel de tweede grootste vulkaan van IJsland zijn, maar het doorbreken van de gletsjer zal veel energie vragen. Wat geen probleem vormt want stratovulkanen staan bekend voor hun krachtige uitbarstingen, pyroclastische stromen en hoge aswolken. Enkele andere stratovulkanen zijn; Etna (Sicilië), Fuji (Japan), Kilimanjaro (Tanzania), Krakatau (Indonesië) en Vesuvius (Italië).

Momenteel zijn er aan het oppervlak nog geen tekenen van een uitbarsting, maar men weet dat er zich een grote hoeveelheid magma bevindt die constant in beweging is. Door deze verhoogde activiteit is de alarmstatus van code geel naar code oranje verhoogd. Code rood wordt pas toegekend bij de start van een eruptie. De kans bestaat dat de vulkaan uitbarst maar niet door de gletsjer geraakt. Door de vrijgekomen warmte zou een deel van de gletsjer smelten en is er een groot risico op overstromingen in lagergelegen gebieden in het noorden van IJsland. Wanneer de vulkaan wel door het ijs breekt, zal as in de atmosfeer gestuwd worden. Welk soort as zal uitgestoten worden en hoe hoog deze in de atmosfeer wordt gestoten, zullen bepalen hoeveel hinder het vliegverkeer zal ondervinden. Hoe fijner de as, hoe beter deze zich in hogere luchtlagen verspreidt en hoe meer hinder er kan optreden.

Voorspelling luchtstroom volgens weermodel

Het Amerikaans weermodel (GFS) heeft op 19 augustus een voorspelling uitgebracht van de luchtstroom op 10 kilometer hoogte. De hoogte dat een aswolk gemakkelijk kan bereiken bij een krachtige explosie. Zoals u ziet gaan meerdere opties binnenin het weermodel voor een zuidelijk traject richting het UK om daarna af te buien richting België & Nederland. Dat betekent een gesloten luchtruim voor deze landen aangezien het roet voor schade kan zorgen aan vliegtuigen en we dat dus ten alle tijden willen vermijden. Een spannende situatie.

vulkaan op ijsland + luchtstroming

Volg de uitbarsting/activiteit LIVE

Wie de vulkaan (of nu nog gletsjer) live wil bekijken kan de nieuwe livestream hier bekijken. Een extra website om in de gaten te houden (vooral voor de spotters van aardbevingen, check dit)

Bron: Icelandic Met Office (http://en.vedur.is/weather/aviation/volcanic-hazards/)

 • Thomas

  Etna gaat een eruptie maken zo te zien terwijl ik hier gisteren over aan het praten was! Wat een toeval!

 • Thomas

  Inderdaad. Geologische en vulkanische activiteit is naar mijn mening toe al erg lange tijd rustig. Bijvoorbeeld de Etna is heeft al sinds mei niets meer laten zien. Uitzonderlijk is dit niet, maar kijken we over een spanwijte van 3 jaar, dan hebben we dat nog niet gezien.

 • Anke Bourdeaudhui

  Het blijft fascineren. Zoveel is zeker 🙂 Of het tot een uitbarsting komt valt natuurlijk nog te bezien. Voorlopig is het daar toch rustig.

 • Thomas

  Inderdaad, na een eruptie is het logisch dat deze zich weer kan “bijvullen”, maar bijna nooit overvol raakt en tot een uitbarsting leidt. Ik schrok er gewoon van, maar kijk er nog meer naar uit wat de evolutie is. Als lijkt het me sterk want 2 erupties zo frequent na mekaar.. Op Ijsland is dat gemiddeld om de 5 jaar.. Maar als we dan terugdenken aan de Eyjafjallajökull en de Grimsvötn… 😉

 • Anke Bourdeaudhui

  Zo verwonderlijk is dat niet aangezien er nog steeds veel magma onder het oppervlak zit. En bovendien is er op IJsland altijd activiteit. Alleen is het waar en hoe moeilijk te bepalen.

 • Thomas

  Wat???!!!

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate 14/09/2015 ~ De mogelijkheid bestaat dat de Bardarbunga (opnieuw) gaat uitbarsten, deze keer in de vulkaan zelf en niet in de Holuhraunbreuk. De meetresultaten geven nog geen uitsluiting aangezien gegevens van diep onder de grond komen is het moeilijk deze te interpreteren. Wie meer wil weten kan hier een kijkje nemen:
  http://icelandreview.com/news/2015/09/14/bardarbunga-volcano-might-erupt-again?utm_content=buffer70d67&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (12.50) ~ Het ziet er naar uit dat de uitbarsting van de Bardarbunga gisteren gestopt is. Code oranje is niet langer van kracht en men is teruggekeerd naar code geel. De Burgergeschermingsdienst ‘Allmanayarnir’ blijft alert en de site wordt nog steeds van dichtbij gemonitord. Het gebied blijft afgesloten. De uitstoot van SO2-gassen is afgenomen, maar de productie ervan kan nog een tijd doorgaan. Het is onduidelijk hoe het zal verder gaan.
  De lava en de krater blijven extreem heet (ongeveer 800°C) en zullen dit de komende (misschien wel 5) jaren ook blijven.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.42) ~ Het water van de Jokulsarivier staat heel hoog. Het debiet is nog nog verder opgelopen tot 2200 m³/sec, wat extreem veel is. Er is al water over de Grimsstadirbrug aan het stromen. IJsland is bijna integraal bedekt onder ijs en sneeuw. Enkel twee meren en het gebied van de Holuhraun-uitbarsting (intussen 84,7 m²) zijn niet bedekt. Die laatste is duidelijk zichtbaar is op satellietbeelden. Dagelijks komen nog steeds grote hoeveelheden SO2 vrij, zo’n 200-250 kg/sec of 20.000 ton per dag.

 • Anke B.

  Net dat wordt nergens bevestigd. Al wordt er intussen wel gespeculeerd dat het meettoestel defect zou kunnen zijn.

 • Thomas

  Maar als de debiet van de Jokulsa véél hoger ligt dan in de zomer, wijst dit er toch op dat magma van de Bardarbunga de gletsjer raakt en dat er een ondergrondse eruptie aan de gang is… Of kan het ook zijn dat de calderavloer verhit raakt ?

 • Guest

  Maar als de debiet van de Jokulsa véél hoger ligt dan in de zomer wijst, dat er toch op dat magma het ijs raakt of de calderavloer verhit raakt ?

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (16.25) ~ Er wordt steeds minder gerapporteerd over de Holuhraun-uitbarsting. Het slechte weer heeft daar ook wat mee te maken. Alles blijft daar z’n gangetje gaan. De aardbevingen blijven komen, maar zijn minder krachtig en minder frequent.Het lavaveld blijft aangroeien en bedraagt nu al een goede 82,9 km². Het nieuwe lavaveld is op IJsland het grootste sinds de Laki-uitbarsting en het op 2-na grootste ter wereld in diezelfde periode. En het ziet er naar uit dat het nog even kan blijven doorgaan…
  De Jokulsarivier krijgt wel meer water te verwerken dan gewoonlijk. Het debiet is van 100-150m³/sec opgelopen tot 900 m³/sec, ondanks de vorst in het gebied. Dit betekent dat de waterhoeveelheid tot 2x zo groot is als tijdens de zomerpiek! Dit wijst toch wel op wat activiteit onder de gletsjer lijkt mij, al wordt dit nergens zo gemeld.

 • thomas

  Heel mooie webcambeelden !

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (13.27) ~ Het lavaveld heeft een grootte van 75 km² bereikt met een volume van ongeveer 1,2 km³. Het gaat hier om de grootste uitbarsting sinds Laki in 1783. De uitbarsting gaat onverminderd door en kan zo nog weken of maanden doorgaan. De caldeira zakt nu minder snel en het aantal 5+ aardbevingen zijn wat afgenomen.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.35) ~ De caldeira van de Bárðarbunga zakt nog steeds. Al was er de laatste uren even verwarring ontstaan. De grafiek toont namelijk een opwaartse beweging van 1.5 meter. Achteraf bleek dat wetenschappers het GPS-toestel hoger geplaatst hadden omwille van de vele sneeuw.
  Verder blijft alles zoals het de laatste weken was: de caldeira blijft zakken, de spleeteruptie in Holuhraun blijft lava uitspuwen…

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.40) ~ Na twee maanden van uitbarsten heeft het lavaveld een oppervlakte van 67 km² bereikt. Dit komt op een groei van 1 km² per dag. Al is het de laatste dagen wat verminderd.
  Dit is het grootste lavaveld sinds de Laki-uitbarsting in 1783. Hierbij werd het lavaveld uiteindelijk in 9 maanden 565 km² groot, met een gemiddelde groei van 2 km² per dag.

  De geothermische energie zorgt ervoor dat het per seconde zo’n 2 m³ ijs wordt omgezet in water nabij de Bárðarbunga. Het water stroomt naar de Skjálfandafljót en Jökulsá á Fjöllum, maar het is te weinig om echt waar te nemen. De Jökulsá vervoert op dit moment amper 150 m³/sec, terwijl dit in de zomer oploopt tot 300-500 m³/sec.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (18.15) ~ Volgens ‘Nature Magazine’ is er door de uitbarsting al meer SO2 vrijgekomen dan dat er in de Europese industrie in een jaar wordt geproduceerd. Niet zo goed voor de gezondheid dus. Er zijn andere uitbarstingen geweest op IJsland waarbij nog meer SO2 vrijkwam.
  Via dit filmpje ook een mooi beeld van de situatie: https://vimeo.com/109982536

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (17.50) ~ Een nieuw record!! Na meer dan 50 dagen is het lavaveld nu 61 km² groot! Hiermee is het ook het grootste lavaveld in de afgelopen 200 jaar. Het volume wordt geschat op 0,9 km³. Nog steeds wijst niets erop dat de eruptie zou stoppen. De caldeira blijft verder zakken. In de omgeving is er nog steeds veel SO2 vervuiling. De situatie lijkt stabiel te zijn.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.59) ~ Het lavaveld neemt intussen een oppervlakte van 55 km² in. De caldeira blijft zakken, de spleeteruptie gaat door. Er is m.a.w. een ‘stabiele’ situatie. De verschillende scenario’s blijven van kracht: uitbarsting van de Bardarbunga met een gletsjervloed tot gevolg, ontstaan van meerdere spleeterupties of het afnemen van activiteit. De toekomst zal uitwijzen wat het wordt…
  Bekijk hier een filmpje van 3 tot 5 oktober: https://www.youtube.com/watch?v=yLSdK1oxMLk&list=UUh-cT8MNI2sLqnhjWI7HKdQ

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (10.43) ~ De druk in de magmagang blijft groot. Er komt nog steeds meer magma in dan dat er lava uit de spleeteruptie komt. Het is niet uitgesloten dat zich een tweede spleeteruptie kan openen, al zijn daar nog geen tekenen van te zien. Ook de caldeira blijft zakken met een gemiddelde van een halve meter per dag. De zware aardbevingen komen niet meer zo frequent voor. De SO2-uitstoot blijft hoog met 35000 ton per dag. De richting van de SO2-wolk kan je via deze link volgen: http://www.ijsland-enzo.nl/ijsland/actueel_nieuwspagina.asp

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (17.43) ~ Via de link kan je knappe beelden zien van de spleeteruptie gemaakt door een DJI Phantom 2 quadcopter die gebruik maakt van een Lightbridge voor draadlooze, high-definition video. Klik op deze link om de beelden te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=8cICS9MtRRw

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (21.53) ~ Het lavaveld bedekt nu een oppervlakte van 48 km². De beweging van de caldeira is op dit moment vrij onregelmatig. Toch blijft deze zakken met een gemiddelde van een halve meter per dag. Wie de webcam gadeslaat ziet links in beeld meer stoom die ’s avonds/’s nachts rood oplicht. Daar bereikt de lava de rivier. Verder zijn er geen grote wijzigingen.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (10.02) ~ De eerste sneeuw valt op IJsland. Wie de webcam nu bekijkt ziet duidelijk het contrast tussen de sneeuw en het warme, donkere lavaveld.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (21.07) ~ Er is weinig verandering in de activiteit. De spleeteruptie gaat nog steeds onverminderd door. Het lavaveld is intussen zo’n 40 km² groot. De caldeira van de Bardarbunga blijft zakken met gemiddeld 50 cm per dag, soms tot 30 cm bij een aardschok van een magnitude van meer dan 5. Aan de oppervlakte tonen de scheuren dat de gletsjer mee inzakt. De spanning in de magmakamer neemt nog steeds toe aangezien er nog altijd meer magma bijkomt dan dat er lava uitvloeit. De SO2-uitstoot houdt ook aan wat plaatselijk voor veel overlast zorgt, zowel voor ademhalingsproblemen als voor een verminderd zicht door de sluier die er hangt. Het is zelfs zo dat er tot in Nederland verhoogde SO2-waarden worden gemeten, maar niet in die mate dat ze schadelijk zijn voor de bevolking. Wie graag meer weet over de situatie, kan via deze link een filmpje bekijken: http://www.ruv.is/frett/what-is-going-on-at-bardarbunga-video.

 • Anke B.

  Het kan zijn dat er zich nieuwe openingen vormen boven de breuklijn. Deze kunnen nabij de huidige eruptie ontstaan, maar evengoed onder de gletsjer. Het blijft afwachten wat er zal gebeuren. Het feit dat de druk nog steeds toeneemt, doet vermoeden dat er nog iets op komst is. De kans is ook reëel dat de Bardarbunga-vulkaan uitbarst aangezien de caldeira nog steeds verder zakt (een mogelijke voorbode van een eruptie).

 • thomas

  betekent dit dat de holuhraun-eruptie weer in kracht toe gaat nemen ?

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (19.48) ~ De lava bedekt nu zo’n 37 km². De kracht is nog niet afgenomen. Er komt nog steeds meer magma in de magmagang dan dat er lava uit de spleet vloeit. Dit betekent dat de druk nog steeds opbouwt. Rondom de caldeira van de Bardarbunga komen de zwaarste aardbevingen voor. Vandaag een aardschok van 5.5, de op één na grootste.
  In de nabijheid de uitbarsting zijn dode vogels gevonden. Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben last van de gasuitstoot. In de buurt van de spleeteruptie zijn 6 verschillende routes gevonden van mensen die zonder toestemming het gebied zijn binnengedrongen. Deze mensen namen een groot risico.

 • Anke B.

  Op die vraag kan ik niet direct een antwoord geven. Bronnen vermelden een verandering in de samenstelling en een donkerdere kleur van de lava, maar het is niet af te leiden of dit meer of minder visceus is.

 • Thomas

  is de lava nu vloeibaarder of juist dikker ?

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (11.16) ~ De situatie lijkt weinig te zijn veranderd. De caldeira van de Bardarbunga zakt nog steeds. De spleeteruptie bij Holuhraun gaat door maar is in kracht afgenomen. De samenstelling van de lava is anders omdat deze nu komt van een diepte van 10 km. Wat betekent dat de eruptie nog een tijd kan doorgaan, daar of elders. Sommige wetenschappers beweren dat dit kan doorgaan tot in december.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (18.23) ~ Er zijn weinig nieuwigheden te melden. De kracht van de uitbarsting neemt stilaan af. Men verwacht dat wanneer de uitbarsting stopt, deze elders zal ontstaan al dan niet onder de gletsjer of in de krater. De huidige uitbarsting doet denken aan de Krafla-uitbarstingen tussen 1975 en 1985 waarbij verschillende spleeterupties voorkwamen.
  Sinds het begin van de uitbarsting zijn meer dan 20 000 aardschokken gemeten, waarvan 229 met een magnitude van meer dan 3 op de Schaal van Richter.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.48) ~ De uitbarsting gaat door. Men is er intussen zeker van dat wanneer de huidige uitbarsting stopt, er elders een uitbarsting zal komen. Dit omdat de druk nog steeds hoog is onder de krater en in de magmagang. De caldeira van de Bardarbunga blijft zakken. Het lavaveld is intussen zo’n 30 km³ en neemt niet meer toe in lengte, maar wel in breedte. Op de eerste camera van Mira (http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/) zijn linksonder witte rookpluimen te zien. Dit is boven de plaats waar de lava de Jokulsa bereikt.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (17.32) ~ Deze morgen een aardbeving van 5.4 op 100 m diepte! De caldeira zakte vandaag met zo’n 45 cm. Langs de breuklijn schuiven de aardbevingen meer op in zuidelijke richting. Er zijn enkele kleine uitbarstingen geweest onder de gletsjer. Intussen is er nog steeds veel SO2 in de lucht die voor ademhalingsproblemen kan zorgen.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (21.55) ~ Deze namiddag was er nog een aardbeving van 5.3 op een diepte van 3 km. Dit is dus heel dicht bij het oppervlak. De caldeira daalt nog steeds. Over het algemeen neemt de activiteit wel nog steeds af. In enkele kraters staat er een actief lavameertje. De enige nog actieve krater spuit nog steeds 120 m hoog.

 • UPdate situatie IJsland (17:55) – wie de aardbevingen in de buurt van de vulkaan nauwkeurig wil opvolgen kan terecht op http://baering.github.io (grote aardbevingen krijgen een grotere cirkel en ook de diepte van de beving is te volgen)

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (10.56) ~ De caldeira van de Bardarbunga blijft verder zakken volgens de GPS-gegevens. Men vreest hier voor een heuse uitbarsting. Misschien wel een van de grootste die men in 1000 jaar gezien heeft op IJsland (volgens Jón Frímann). De RUV raadt mensen aan om een langegolfradio aan te schaffen zodat men op de hoogte kan blijven van de berichtgevingen. Mogelijks valt de elektriciteit uit door overtromingen. Op de frequenties 189 kHz en 207 kHz kunnen de berichten gevolgd worden. De elektriciteitsmaatschappij Landsnet heeft al extra materialen voorzien om eventuele schade aan hoogspanningslijnen of elektriciteitscentrales te herstellen. Intussen wordt de bewoners geadviseerd om hun woning te verwarmen en ramen dicht te houden om de zwaveldioxide buiten te houden.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (07.47) ~ De lavafonteinen blijven lava uitspuwen en het gebied vergroot nog steeds. De lava blokkeert nu de doorgang van de Jokulsa waardoor deze nu noodgedwongen moet uitwijken naar naastgelegen zandgronden. Dit kan tot gevolg hebben dat de rivier zich, al dan niet tijdelijk, een andere weg moet banen tussen de lavavelden.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (07.43) ~ Deze morgen alweer een aardbeving van 5.2 in de caldeira van de Bardarbunga. Gemiddeld is er per dag een aardbeving van +5. De lavafonteinen beperken zich nog steeds tot twee plaatsen, maar hebben nog niets aan kracht ingeboet. Gassen blijven voor hinder zorgen, zeker met de wind die van richting verandert en daardoor onvoorspelbaar is.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (07.55) ~ Het gebied blijft gevaarlijk omdat de grote hitte van de lava zorgt voor windveranderingen. De giftige dampen worden zo naar alle richtingen geblazen. Men kan de zwavelgeur zelfs tot in Noorwegen ruiken.
  Gisteren verscheen op twee kilometer van de gletsjerrand een nieuwe verzakking recht boven het magmakanaal. Mogelijks is daar een subglaciale uitbarsting geweest waarvan het water afgevoerd werd naar de Jokulsa.
  De RUV gaf gisteren een bericht mee waarin o.a. dit stond: Voortdurende daling van de caldera is een bron van grote zorg vanwege een mogelijke grote uitbarsting en een gletsjervloed, aldus Vidir Reynisson, director of Civil Protection Agency in Iceland. De verzakking verhoogt de kans op een eruptie in Bárðarbunga zelf. De lava van de huidige eruptie komt via de magmapijp vanuit de caldera. Hierdoor verzakt de caldera, wat gepaard gaat met sterke aardbevingen in de bodem van de caldera.
  De verzakking is nu opgelopen tot 20 meter, zegt Magnus Tumi Gudmundsson, professor of geophysics at the University of Iceland´s Institute of Earth Sciences.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.08) ~ De bodem van de caldeira blijft zakken (80-90 cm/dag) en de aardbevingen gaan door. Uit de zuidelijke scheur komt sinds gisterennamiddag geen lava meer. In de noordelijke scheur beperkt de uitbarsting zich nu in twee lavafonteinen, nog steeds even krachtig. Intussen is een gebied van 19 m² bedekt met lava. Blauwe dampen hangen rondom het gebied en kunnen voor problemen zorgen bij mensen met zwakke longen.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.40) ~ De lava heeft Jökulsá á Fjöllum bereikt. Er is stoom waargenomen. Deze morgen opnieuw een zware aardbeving van magnitude 5.7 in de caldeira van de Bardarbunga. Ook gaan foto’s de ronde van Pele’s haar of Nornahár (heksenhaar). Dit zijn fijne glasdraden; lava wordt de lucht ingegooid en door de wind worden ze tot draden gevormd.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (22.49) ~ Binnen de 24 uur zal de lavastroom de Jokulsa-rivier bereiken. Op 6 km van de rand van de gletsjer bevindt zich nu een tweede verzakking die 35 m diep is! Het lijkt er toch op dat de verzakkingen te maken hebben met kleine korte subglaciale erupties. Dit werd nog niet bevestigd, maar is enkel een vermoeden. Mooi beeld op beide webcams van de rode gloed van de lava en de weerkaatsing op de wolken.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (16.39) ~ De inzakking van de gletsjer wordt inmiddels geschat op 15 m boven de caldeira van de Bardarbunga! Dit werd gisteren gemeten bij een vlucht over Bardarbunga en Dyngjujokull. Dit betekent een volumeverandering van 0,25 km³ of 250 miljoen m³. Volgens het rapport komt dit overeen met de verzakking van de caldeira onder 700 à 800 meter ijs. Zo een verzakking is op IJsland nog nooit opgemeten. Men zou al moeten teruggaan naar 1875 naar de vorming van de Öskjuvatn caldeira in Askja waar de verzakking wel 300 m moet geweest zijn om zo’n grote uitbarsting tot gevolg te hebben. De aardbevingen zouden komen van de verzakking want er zijn nog geen tekenen dat er een uitbarsting is onder het ijs. Een theorie van Gudmundsson stelt dat de bodem van de caldeira drijft op het magma en zo de magma naar de eruptieplaats op Holuhraun helpt duwen.
  Intussen gaat de activiteit door in twee eruptiespleten. De lava bevindt zich op minder dan een kilometer van de Jokulsa-rivier.
  Enkele mogelijke scenario’s:
  1. De uitvloei van magma stopt en alles valt stil, aardschokken nemen af.
  2. De scheur van de aardkorst bereikt het oppervlak en laat meerdere spleten ontstaan, kans op lavastromen of explosieve activiteit.
  3. Er ontstaat een scheur onder de gletsjer en er komt een uitbarsting onder het ijs. Dit kan een zeer explosieve explosie worden met een gletsjergolf richting Jökulsá á Fjöllum met mogelijk veel asuitstoot.
  4. Een uitbarsting van de Bardarbunga-vulkaan. Veel kans op een explosieve uitbarsting met veel asuitstoot en een gletsjervloed wanneer de uitbarsting subglaciaal gebeurt (dan zijn mogelijks ook volgende gebieden in gevaar: Skjálfandafljót, Kaldakvísl, Skaftá en Grímsvötn).
  Andere scenario’s zijn niet uit te sluiten.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.05) ~ De erupties gaan door. Onder de Bardarbunga blijft het rommelen. Intussen zijn al 15 aardbevingen van +5 geregistreerd sinds half augustus, een uitzonderlijk fenomeen. De Jokusla-rivier stinkt naar rotte eieren of zwavel. De lava-uitvloei bevindt zich momenteel op één kilometer van de hoofdstroom van de Jokulsa. Het contact van de lava met het water kan veel stoom doen ontstaan en mogelijks gepaard gaan met (kleine) gasexplosies. De verzakking op de gletsjer is vrij groot, maar er is nog geen activiteit gemeld.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (19.57) ~ Deze voormiddag heeft zich een tweede scheur gevormd waar lavafonteinen tot 10 à 20 m hoog zijn. Deze namiddag is nog een scheur ontstaan in de buurt van de tweede. Er zijn nu drie spleeterupties. De druk nam toe en dit is het resultaat. De aardbevingen in de caldeira blijven zwaar en houden aan. Het gevaar van een eruptie onder de gletsjer neemt weer toe waardoor men het gebied opnieuw gedeeltelijk afsluit.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (18.14) ~ De lavafonteinen bereiken nu een hoogte van 130 m. Het aantal aardbevingen is opnieuw gedaald waardoor wetenschappers terug mogen keren naar de eruptiezone.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (07.49) ~ Geen veranderingen vannacht. Bepaalde wegen blijven afgesloten uit voorzorg. Door de grote hoeveelheid magma onder het aardoppervlak en de kleine uitstroom lava vermoedt men nog steeds dat zich op een andere plaats een uitbarsting zal voordoen… al dan niet onder de gletsjer.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (22.33) ~ De verzakking waarover eerder sprake was spreidt zich over meer dan een kilometer en is enkele meters diep. Dit is een potentieel eruptiegebied. De druk is opnieuw toegenomen. Er wordt meer magma aangemaakt dan dat er lava uitstroomt. Intussen is een gebied van zo’n 9 km² bedekt met nieuw lava. Men verwacht dat de lava de rivier Jokulsa zal bereiken en wanneer dit gebeurt komen veel gassen en stoom vrij. (Dit kan echter niet vergeleken worden met wat we kunnen zien in video’s waar lava de zee bereikt.) Wetenschappers werden deze namiddag gevraagd het gebied te verlaten omwille van de onstabiliteit. Er worden veel theorieën gevormd over wat nu zal gebeuren, maar uiteindelijk kunnen we enkel afwachten.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.40) ~ Er heeft zich een scheur gevormd ten noorden van de Bardarbunga-vulkaan, gedeeltelijk onder de gletsjer. Dit kan erop wijzen dat de eruptie opschuift in de richting van de vulkaan.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.20) ~ Het RUV meldt dat zich een wijde en diepe depressie gevormd heeft in de gletsjer. De druk in de Bardarbungavulkaan neemt toe.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (07.41) ~ Er zijn geen belangrijke veranderingen. Het aantal aardbevingen is gedaald en het terrein blijft afgezet (behalve voor wetenschappers) omdat er teveel gas vrijkomt. De lavastroom nadert ook de Jokulsa wat kan leiden tot heftige stoom- en gasexplosies. Men kan een verdere spleeteruptie onder de gletsjer of een uitbarsting van de Bardarbunga niet uitsluiten.
  Deze nacht een aardbeving met een kracht van 5.5 op 6.4 km diepte onder de Bardarbunga.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (19.48) ~ Vandaag werden opmerkelijk minder aardbevingen waargenomen. De uitbarsting gaat nog steeds door.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (07.55) ~ Nieuwe gegevens laten zien dat intussen een gebied van zo’n 4,5 km² met lava bedekt is. De lava heeft een temperatuur van 1200°C, maar koelt vrij snel af. Bij de uitvloeiing is de lava zo’n 1 m dik, maar aan de randen stapelt de gestolde lava zich 7 tot 8 m op. Deze lava is zeer vloeibaar en visceus. De lava is dun en de gestolde bovenkant breekt telkens weer. Deze lava wordt op Hawaii pahoehoe-lava genoemd en is op IJsland de meest voorkomende soort lava.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (22.46) ~ De activiteit gaat door. De hoeveelheid materiaal die uitgestoten wordt is aan het verminderen. Deze morgen sprak men nog van 300-400 m³/sec en nu spreekt men nog van 100 m³/sec. Men vermoedt dat nu een 3 km² bedekt is met 16-25 miljoen m³ lava. Er wordt veel zwaveldioxide aangemaakt, dus wetenschappers die in de buurt komen zijn genoodzaakt een gasmasker te dragen. Men vermoedt dat de eruptie niet lang meer zal aanhouden. In vergelijking met gisteren is duidelijk te zien dat de wind gekeerd is. Wolken vormen zich boven de lava-uitstoot. Dit zijn geen aswolken.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (07.53) ~ Het aantal aardbevingen loopt weer op rondom de kloof. Zwaardere aardschokken blijven voorkomen in de caldeira.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (22.40) ~ De lavafonteinen bereiken nu tot 70 m, met enkele uitschieters die tot 100 m hoog gaan. De kracht van deze uitbarsting is vergelijkbaar met de krachtigste uitbarsting van de Krafla tussen 1975 en 1985. Tijdens de eerste drie uren van de uitbarsting kwam tot 1000 m³ lava/sec vrij! Dit is 10 tot 20 keer meer dan wat vrij kwam bij de eruptie van vrijdag. Het aantal aardbevingen is gedaald in het gebied.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (19.16) ~ Wie de situatie vandaag wat opgevolgd heeft, zal op de webcams gezien hebben dat de lavafonteinen nog steeds doorgaan met lava uitspuwen. Intussen is een gebied van zo’n 3 tot 5 km² bedekt met lava. Gelukkig gaat het hier om onbewoond gebied. Er zijn geen aanwijzingen dat deze eruptie snel zal stoppen. De kloof is intussen bijna 2 km lang. De webcams gaan geregeld offline, maar soms eens de pagina vernieuwen kan voldoende zijn om toch beeld te krijgen. Het noordeinde van de spleeteruptie ligt in een gebied waar nooit eerder uitbarstingen werden waargenomen. In de Bardarbungacaldeira (opnieuw code oranje) is opnieuw een zware aardbeving van 5.1 gemeten. Sommige wetenschappers geloven dat er nu meer risico is dat hier een eruptie volgt. De subglaciale eruptie van 23 augustus werd intussen bevestigd. Sinds 16 augustus, toen alles startte, zijn dus in totaal 3 erupties geweest, waarvan een die momenteel aan de gang is. Het slechte weer zorgt voor verminderde zichtbaarheid. Voor het vliegverkeer dreigt er geen direct gevaar aangezien er weinig as wordt uitgestoten.

 • Tamara

  webcams zijn online…paar keer verversen…dan doet hij het vanzelf een keer

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (09.40) ~ Een nieuwe uitbarsting is deze nacht gestart. Een nieuwe spleeteruptie van 1 tot anderhalve km lang, verder naar het noorden. Deze eruptie is heviger dan de vorige. Er zijn lavafonteinen te zien van 50 tot 75 m hoog. Code ROOD is opnieuw van kracht. Hopelijk gaan de webcams weer online zodat we kunnen meekijken naar dit schouwspel. Maar ook het slechte weer kan hier voor hinder zorgen.
  Dit filmpje laat beelden van vorige donderdag zien: http://www.ruv.is/frett/magnadar-hraunmyndanir-i-holuhrauni

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (17.06) ~ Men vermoedt dat de caldeira langzaam inzakt omdat het magmareservoir leegloopt. De zware aardbevingen sluiten een uitbarsting niet uit, maar er zijn nog geen tekenen die erop wijzen dat dit reeds aan de gang is. GPS-metingen geven nog steeds aan dat de grond zich horizontaal verplaatst. Rivieren vertonen geen verhoogd waterniveau. Momenteel worden de lavamonsters die gisteren werden genomen geanalyseerd.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (10.38) ~ Wetenschappers sluiten niet uit dat we een mogelijks actieve periode tegemoet gaan. De situatie blijft moeilijk in te schatten. Mogelijks kijken we naar een gelijkaardige situatie als bij de Krafla-uitbarsting (1975-1984) waarbij geen continue activiteit was, maar een aaneensluiting van verschillende spleeterupties. Na de uitbarsting is het aantal aardbevingen weer wat toegenomen. In de Bardarbunga (code oranje) opnieuw 4.5 en zelfs 5.4 gemeten. Ook nabij de Askja-vulkaan (code geel) worden zwaardere aardbevingen gemeten, deze wordt actief door de kloof die zich heel nabij bevindt en voor spanning zorgt in de korst. Momenteel is de zichtbaarheid over het gebied zeer slecht. Er wordt morgen veel wind en regen verwacht.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.12) ~ De eruptie heeft al bij al zo’n 4 uur geduurd. Intussen blijven de aardbevingen komen. De caldeira van de Bardarbunga krijgt nog dagelijks zware schokken te verwerken. Het blijft dus onduidelijk of er in de komende dag niet meer te verwachten is.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.00) ~ Code oranje is terug van kracht. Men vreest geen grote hoeveelheid as in de atmosfeer en dus geen hinder voor het vliegverkeer.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (11.20) ~ Via deze link kan je videobeelden bekijken van de uitbarsting. http://www.ruv.is/frett/video-of-the-holuhraun-eruption
  Er is geen onmiddellijk gevaar, maar de situatie wordt op de voet gevolgd.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (09.00) ~ De eruptie is gestart! Rond middernacht is de lava-uitstroom gestart op zo’n 10 km ten noorden van de gletsjer. De spleeteruptie heeft een rustige lava-uitstroom met een kleine gas- en asuitstoot. Bij aanvang was de spleet 100 m lang, maar intussen is deze 1 km lang.
  Voor het Bárðarbunga-gebied is code ROOD opnieuw van kracht. De eruptie in de caldeira gaat door en het smeltwater vloeit weg naar het Grimsvotn-meer onder de gletsjer. Wegen werden intussen wel afgesloten om nieuwsgierigen weg te houden, maar niet omdat men een grote gletsjervloed verwacht. Er bevinden zich wel wetenschappers in het gebied. Voor de luchthaven Akureyri geldt dat toestellen niet op instrumenten mogen vertrouwen in het gebied ten noorden van de uitbarsting.

 • glenn

  **BREAKING!!!!**
  Opnieuw code rood voor de Bardarbunga vulkaan die op dit moment uitbarst ! volg alles live via de webcambeelden ! http://baering.github.io/

 • UPdate situatie IJsland (18:56) ~ Volgens IJslandse media vertoont de vulkaan sporen van stoom en magma en begint de ijsmassa rond de krater ook te scheuren. Dit naar aanleiding van een zware aardbeving (5) eerder vandaag. Het filmpje kan je bekijken via http://www.ruv.is/frett/sprungur-i-holuhrauni-a-myndbandi

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (19.11) ~ De eerste beelden van de scheuren zijn vandaag verspreid. Het magma zou al hoger zitten dan men aanvankelijk dacht. Het magma zou het Askjasysteem bereikt hebben en hierdoor krijgt de vulkaan nu code geel. Het smeltwater, wat eerder werd vermeld, is in het Grimsvotn-reservoir gelopen waar het waterpijl met 10 à 15 meter is gestegen. Wanneer dit meer overloopt, is de kans op een gletsjervloed groot en kan deze zware schade aanrichten aan de zuidzijde.
  De kans bestaat dat binnenkort zowel de Bardarbunga als de Askja gaan uitbarsten.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (08.54) ~ Wat zich onder het ijs afspeelt blijft onduidelijk. Men heeft bij de metingen ontdekt dat in een gebied van een kilometer breed en vier kilometer lang een aantal scheuren zijn ontstaan op de gletsjer. Er lijkt al veel ijs te zijn gesmolten (zo’n 30 à 40 miljoen m³ water), maar niet voldoende om van een gletsjergolf te spreken, maar komt overeen met de hoeveelheid smeltwater in de lente. Het blijft onzeker of er zich de laatste dagen een subglaciale uitbarsting heeft voorgedaan.
  De platentektoniek onder dit gedeelte van IJsland heeft de laatste 100 à 200 jaar niet meer zo’n activiteit waargenomen. Het gaat nu om een uiteendrijving van 2 tot 3 meter. Dit is niet zichtbaar aan de oppervlakte.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (22.57) ~ De aardbevingen blijven doorgaan. Veel activiteit nog steeds aan het einde van de kloof in het noorden. Nu ook een aardbeving van 4.5 bij de Askja-vulkaan. In de caldeira toch weer twee zwaardere aardbevingen van 5.7 en 5.2. De afgelopen 24 uur zou er zo’n 20 miljoen m³ magma bijgekomen zijn in de kloof volgens de GPS-data. In totaal gaat het nu om zo’n 300 à 400 miljoen m³ magma. Door de kloof staat een groot gebied onder spanning. Dit verklaart waarom de Askja-vulkaan actief lijkt.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (22.55) ~ Er zijn niet veel veranderingen te melden. De aardbevingen houden aan. Ook in de caldeira weer een aardbeving van 5.7, wat toch vrij zwaar is. Maar er zijn geen aanwijzingen dat magma in de caldeira omhoog komt. Intussen blijft de kloof langer worden tot nu al 10 km verder dan de rand van de gletsjer.
  Hieronder enkele mogelijke scenario’s volgens Jón Frímann:
  1. Geen uitbarsting. Alles komt tot rust.
  2. Spleeteruptie buiten de gletsjer, geen gletsjervloed en gemiddelde asval.
  3. Spleeteruptie onder de gletsjer , gletsjervloed en aanzienlijke asval.
  4. Uitbarsting in de Bardarbunga-caldera.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (09.20) ~ De aardbevingen blijven zich verder noordwaarts verplaatsen, dus ook het magma. In de caldeira was nog een aardbeving van 4.1 en van 4.2 kort na elkaar. Bepaalde wegen worden terug geopend aangezien er geen direct uitbarstingsgevaar dreigt te zijn.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (21.00) ~ De situatie blijft ongewijzigd. Het ziet er naar uit dat de activiteit in de caldeira van Bardarbunga sterk is afgenomen, op een aardschok van 5.1 na. De meeste activiteit bevindt zich in de kloof, maar ook daar neemt de sterkte af. Mogelijks komt het tot een klooferuptie, maar op dit moment kan men enkel gissen naar wat zal komen.

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate situatie IJsland (20.25) ~ De situatie blijft ongewijzigd. Het ziet er naar uit dat de activiteit in de caldeira van Bardarbunga sterk is afgenomen, op een aardschok van 5.1 na. De meeste activiteit bevindt zich in de kloof, maar ook daar neemt de sterkte af. Mogelijks komt het tot een klooferuptie, maar op dit moment kan men enkel gokken naar wat zal komen.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (10.07) ~ Gisteren was het een recorddag van aantal aardbevingen. De aardbevingen van de kloof zijn nu ook voorbij de grenzen van de gletsjer geraakt. Men schat dat er zich zo’n 270 miljoen m³ magma onder grond bevindt. De kloof bevindt zich al 4 km noordelijker dan de gletsjer. De aardschokken houden aan.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.40) ~ Er is een toename in hoeveelheid en magnitude van aardbevingen. Er zijn nog geen tekenen van een uitbarsting. De kloof is intussen langer geworden, vermoedelijk zo’n 40 km lang. Momenteel is de kloof vertraagd omdat hij zich nu in een moeilijker deel van de korst bevindt, wat dus zorgt voor meer aardschokken.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (14.10) ~ Code rood is niet meer van kracht. De activiteit gaat door, maar omdat er geen direct uitbarstingsgevaar is, gaat men terug naar code oranje.

 • Veel zal afhangen van de positie van de luchtstroom tussen 8 en 12 kilometer (hoogte die de aswolk zou bereiken). Als deze niet richting Europa gericht zou zijn hebben we bijvoorbeeld geen enkel probleem.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (08.50) ~ Vannacht zijn er al veel aardbevingen geweest. De zwaarste aardbeving in de caldeira vond vannacht plaats en had een magnitude 5,3 op 5 km diepte. Het is de zwaarste in het gebied in 18 jaar. Maar nog steeds geen tekenen van een eruptie.
  Intussen is ook een tweede webcam geactiveerd die beweegt. Te vinden op http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga-2/.

 • René van Zalk uut Nunspeet

  We krijgen hier de volle laag zo te zien als het uit de klauwen loopt.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (00.30) ~ De uitbarsting van vandaag was zeer klein. Dergelijke uitbarstingen komen op IJsland niet zo vaak voor. Volgens sommigen duurde deze maar ongeveer een uur, anderen twijfelen of er echt wel een uitbarsting geweest is. Men zou vermoeden dat bij een uitbarsting onder de gletsjer het contact van hete lava met ijs van de gletsjer zou resulteren in een gletsjervloed. Er is echter geen smeltwater waargenomen en ook aan het oppervlak van de gletsjer is niets van verzakking te zien. Dit betekent echter niet dat dit niet meer kan gebeuren. Anderen geven aan dat het 0 tot 20 uur kan duren vooraleer de lava door de gletsjer geraakt, of misschien blijft het een subglaciale uitbarsting.
  Uit recente GPS-gegevens blijkt dat de inflatie in het noorden is gestopt, terwijl de inflatie in het westen is toegenomen met tot 2 tot 3 cm per dag. Dit betekent dat er meer magma stroomt in de kloof op 5 tot 10 km diepte. De kloof blijft uitbreiden, maar beweegt zich nu meer naar het noord i.p.v. naar het noord-oosten zoals eerder deze week.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.35) ~ Er wordt overwogen om de bruggen in de omgeving extra te verankeren om problemen te vermijden. Er bestaat nog steeds een kans op een gletsjervloed. De aardbevingen houden aan. Bij een uitbarsting daalt het aantal aardbevingen vaak doordat een deel van de druk weg kan. Maar het doorgaan van de aardbevingen kan erop wijzen dat er een grotere uitbarsting volgt.
  Nog even voor de duidelijkheid: er zijn nog geen beelden van de uitbarsting, laat staan van grote aswolken of lava, laat u dus niet foppen door wat u op verschillende plaatsen ziet. Het gaat vaak om archiefbeelden.

 • Wij kunnen deze berichtgeving bevestigen! Check https://twitter.com/noodweerbe

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (16.41) ~ Er vindt een kleine lava-uitbarsting plaats onder de Dyngjujökull-gletjser.Het vliegtuig van de Icelandic Coast Guard vliegt over het terrein met aan boord experts van het Icelandic Met Office en Institute of Earth Sciences en de Civil Protection. Hun data wordt later verwacht. Aan de oppervlakte worden nog geen veranderingen waargenomen. Men vermoedt dat er zo’n 150 tot 400 m ijs boven het gebied ligt.

 • Zojuist op Twitter – klopt zeker wel?!

  RT @danny_debruin: Zojuist is op IJsland code rood afgegeven voor de Bardarbunga vulkaan. Kans op uitbarsting zeer groot of uitbarsting mogelijk al bezig!

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (16.18) ~ Een kleine uitbarsting is begonnen in het noordoosten van Bárðarbunga in Dyngjujökli, zegt Kristin Jonsdottir, van het Meteorologisch Instituut. Luchtverkeer in een groot gebied rond Bárðarbunga is verboden. De IMO heeft de kleurcode rood afgekondigd. (Bron: Rúv)

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (15.42) ~ De toegenomen activiteit heeft ervoor gezorgd dat de breuk nog langer geworden is (in noordelijke richting) in de afgelopen uren. Sinds het begin van de activiteiten tonen GPS-metingen dat er een divergentie is van boven de 20 cm, dit betekent dat het oppervlak is gestegen. Voorlopig blijft code oranje van kracht, maar IMO overweegt een code rood.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (15.21) ~ De seismische activiteit neemt weer wat toe. Wie de webcam bekijkt kan momenteel dampen waarnemen. Al is dit nog niet bevestigd op dit moment.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (09.53) ~ De breuk heeft intussen een breedte van 20 cm, daar waar de platen zich normaalgezien slechts 2 cm per jaar van elkaar verwijderen. In de breuk worden veel (kleinere) aardschokken waargenomen. De caldeira krijg echter minder schokken, maar ook met een grotere magnitude (3+).

 • Dag Leen, in de reacties zoals jij net ééntje hebt geplaatst (Anke Bourdeaudhui houdt ons up to date)

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (19.05) ~ Op de beelden van de aardschokken van de afgelopen dagen is mooi te zien hoe deze zich in twee gebieden voordoen. De linkerconcentratie bevindt zich onder de caldeira van de Bárðarbunga en de rechterconcentratie doet zich voor in een breuk die recentelijk is ontstaan. Deze breuk is er gekomen door de verschuiving van de platen (platentektoniek). Het gaat om een breedte van 14 cm over een afstand van 25 km. Gemiddeld bedraagt een verschuiving zo’n 2 cm per jaar. Door deze scheur stroomt magma, wat voor verdere aardschokken zorgt.

 • Leen

  waar vindt je die updates?

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (15.20) ~ Ten noorden van de Vatnajökull-gletsjer zijn nog enkele hooglandroutes uit voorzorg afgesloten. Wetenschappers kunnen nog steeds niet voorspellen wat zal gebeuren. Zo zegt de een dat het vannacht wel eens zou kunnen gebeuren en zegt een ander dat het nog niet voor de eerstkomende dagen is. Kortom… niemand weet wat er zal gebeuren tot het zover is.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (13.18) ~ Er zijn aanwijzingen dat de caldeira aan het inzakken is. Vandaar ook de toegenomen activiteit in de laatste 48 uur. Het inzakken van de caldeira kan de aanleiding zijn voor een explosieve uitbarsting.
  Er heeft zich ook een 25 km lange breuk in de korst gevormd naar het noordoosten. Er zijn aanwijzingen dat deze breder aan het worden is. Maar het lijkt erop dat de breuk niet langer wordt.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (10.03) ~ Gisterenavond werd nog een grote aardbeving gemeten van magnitude 4,7 op 4,3 km diepte. Gisteren waren er opnieuw meer aardschokken. Aan de oppervlakte nog geen tekenen van een naderende uitbarsting.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (20.20) ~ Om 11.00u werd een aardschok van magnitude 4 gemeten op 3 km diepte. Het blijft echter onvoorspelbaar wat er zal gebeuren.
  Na verschillende informatiebijeenkomsten werden preventief een paar hulpcentra ingericht. Deze zijn nu gesloten maar hebben als doel hulp te bieden hulp in de vorm van voedselversterking, fysieke en psychologische ondersteuning aan zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen in het gebied. Enkel wanneer een eruptie zich voordoet zullen deze centra de deuren openen.

 • Anke B.

  UPdate situatie IJsland (12.30) ~ Wie de situatie de laatste dagen opgevolgd heeft zal opmerken dat de aardschokken zich stelselmatig verplaatsen naar het noordoosten onder de Vatnajökull. Dit betekent dat het magma zich onder de gletsjer een weg zoekt. Hoe noordelijker, hoe dichter bij de rand van de gletsjer, dus ook hoe dunner het ijs. Er zijn nog steeds geen indicaties die aangeven dat er een uitbarsting zeer nabij is, maar één zware aardschok zou daar verandering kunnen in brengen. Het blijft wachten en wetenschappers zijn zeer benieuwd naar de evolutie van deze vrij ongekende vulkaan.

 • UPdate situatie IJsland (11:31) ~ Buiten een stijgende lijn van aardbevingen zijn er geen veranderingen. Bij een vlucht over de gletsjer heeft men geen onregelmatigheden gezien gisteren. Momenteel zoekt het magma nog geen weg naar het oppervlak. Via de link kan je een 3D-voorstelling zien van de de locatie van de aardschokken de laatste dagen. https://www.youtube.com/watch?v=fHmCS0hCTLA&feature=share