Een vulkaan in Nederland?

Met de recente vulkaanuitbarstingen (Etna – Sicilië) ben ik de afgelopen dagen op zoek gegaan naar (in)actieve exemplaren in de buurt van België en Nederland. Wat blijkt nu ? Er ligt een slapende vulkaan net voor de kust van Nederland en deze heet de Zuidwalvulkaan. U hoeft niet meteen de slaapkamer in te rennen met deze onheilspellende berichtgeving, want het is meer dan 100 miljoen jaar geleden dat deze vulkaan nog actief was (in de tijd van het late Jura).

Specificaties van deze vulkaan in Nederland?

De ontdekking van een vulkaan doet u niet zomaar. Dit gebeurde naar aanleiding van een boring in 1970 door het bedrijf Elf Petroland (Franse oliemaatschappij). Zo kwamen de experts bij het boren richting 2 km tot een vreemde ontdekking. De temperatuur op deze diepte bedraagt normaliter 100 graden. Toen werd een temperatuur vastgesteld van 130 graden.

Niet enkel het verschil in temperatuur was een voorteken van vulkanische activiteit. Ook het gesteente dat werd gevonden vertoonde kenmerken van vulkanisme. Een bijzondere ontdekking in onze eigen directe omgeving.

Tegenwoordig wordt deze dode stratovulkaan (hoge kegelvormige vulkaan) vooral ‘gebruikt’ omwille van het gasveld dat zich daar heeft opgehoopt. Of deze vulkaan opnieuw actief gaat worden is zeer de vraag. De krater wordt namelijk netjes afgedekt door meerdere lagen kleisteen.

Duitsland herbergt een supervulkaan

vulkaanyellowstone

Interessante informatie om te lezen ? Dan zal u zeker met volle aandacht onderstaande alinea’s doornemen. In één van onze buurlanden ‘ligt’ er namelijk een supervulkaan. De meest bekende supervulkaan op Aarde is deze van Yellowstone National Park. Deze type vulkanen onderscheiden zich van andere doordat ze bij een uitbarsting een (totale) uitroeiing van de mens kunnen betekenen.

De hoeveelheid as – stof en brokstukken dat dan de atmosfeer wordt ingeblazen is voldoende om de hoeveelheid zonlicht zo sterk te beperken dat we mondiaal een grote afkoeling (ijstijd) tegemoet gaan.

Iets minder groot en misschien ook zonder dergelijke mondiale gevolgen, de supervulkaan in Duitsland.

vulkaan in Duitsland

In het begin van het jaar (2012) werd gevreesd voor het ergste. Wetenschappers zagen in het meer luchtbellen omhoog komen (zie onderstaand filmpje). Dit zou mogelijk gelinkt kunnen worden aan een verhoogde vulkanische activiteit onder het meer. Een tweede reden waarom wetenschappers dachten dat het ‘ding’ op uitbarsten stond, is dat het meer dan 12.000 jaar geleden is dat onze goede vriend nog tot uitbarsting kwam.

Gebruikte bronnen: wikipedia & reishonger.nl

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >