Een vulkaan in Nederland?

Met de recente vulkaanuitbarstingen (Etna – SiciliĆ«) zijn we afgelopen dagen op zoek gegaan naar (in)actieve exemplaren in de buurt van BelgiĆ« en Nederland. Wat blijkt nu? Er ligt een slapende vulkaan net voor de kust van Nederland en deze heet de Zuidwalvulkaan.Ā U hoeft niet meteen de slaapkamer in te rennen met deze onheilspellende berichtgeving, want het is meer dan 100 miljoen jaar geleden dat deze vulkaan nog actief was (in de tijd van het late Jura).
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Zuidwalvulkaan in Nederland
De ontdekking van een vulkaan doet u niet zomaar. Dit gebeurde naar aanleiding van een boring in 1970 door het bedrijf Elf Petroland (Franse oliemaatschappij). Zo kwamen de experts bij het boren richting 2 km tot een vreemde ontdekking. De temperatuur op deze diepte bedraagt normaliter 100 graden. Toen werd een temperatuur vastgesteld van 130 graden.
Niet enkel het verschil in temperatuur was een voorteken van vulkanische activiteit. Ook het gesteente dat werd gevonden vertoonde kenmerken van vulkanisme. Een bijzondere ontdekking in onze eigen directe omgeving.

Tegenwoordig wordt deze dode stratovulkaan (hoge kegelvormige vulkaan) vooral ‘gebruikt’ omwille van het gasveld dat zich daar heeft opgehoopt. Of de Zuidwalvulkaan opnieuw actief gaat worden is zeer de vraag. De krater is namelijk netjes afgedekt door meerdere lagen kleisteen.
Er ligt een supervulkaan in Duitsland
Onder de indruk van het feit dat er een slapende vulkaan ligt in Nederland? In Ć©Ć©n van onze buurlanden ‘ligt’ er namelijk een supervulkaan. De meest bekende supervulkaan op Aarde is deze van Yellowstone National Park. Deze type vulkanen onderscheiden zich van andere doordat ze bij een uitbarsting een (totale) uitroeiing van de mens kunnen betekenen.

De hoeveelheid as – stof en brokstukken dat dan de atmosfeer wordt ingeblazen is voldoende om de hoeveelheid zonlicht zo sterk te beperken dat we mondiaal een grote afkoeling (ijstijd) tegemoet gaan.
Iets minder groot en misschien ook zonder dergelijke mondiale gevolgen, de supervulkaan in Duitsland.

In het begin van het jaar 2012 vreesde men voor het ergste. Wetenschappers zagen in het meer namelijk luchtbellen omhoog komen. Dit zou mogelijk gelinkt kunnen worden aan een verhoogde vulkanische activiteit onder het meer. Een tweede reden waarom wetenschappers dachten dat het ‘ding’ op uitbarsten stond, is dat het meer dan 12.000 jaar geleden is dat onze goede vriend nog tot uitbarsting kwam.
Relevante artikelen rond vulkanisme en platentektoniek
Gebruikte bronnen: wikipedia & reishonger.nl