4 november 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Dat de vulkaan Vesuvius geen doetje is, weten we allemaal. Hij bedekte Pompeï en Herculaneum onder tonnen as en zorgde voor vele slachtoffers en schade. Verderop, nabij Rome, ligt er echter nog een andere dreiging: de Colli Albani.

De vulkaan Colli Albani

De Colli Albani (Italiaans voor de Albaanse Heuvels of Bergen) situeert zich op ongeveer 20 km van Rome. Het vulkanisch complex ontstond zo’n 700.000 jaar geleden. Het gebied strekt zich uit over zo’n 14 kilometer. Vandaag zien ze er uit als gewone heuvels, groen en met een vruchtbare ondergrond. De hoogste piek van de Monte Cavo bedraagt 950 meter. Onderzoek van de gesteenten wijzen erop dat de laatste grote uitbarstingen dateren van 36.000 en 39.000 jaar geleden.

  • Ben je onder de indruk van een vulkaanuitbarsting en wil je er ééntje in de woonkamer. Dat kan met dit canvas/schilderij!🌋

Documenten wijzen ook op een meer recente uitbarsting, maar door de afwezigheid van bewijzen in het gesteente meent men dat het eerder om een grote bosbrand ging dan om een vulkaanuitbarsting. Geologen beschouwden het gebied als uitgedoofd, tot er ongeveer 20 jaar geleden tekenen kwamen van toenemende activiteit.

Colli Albani wordt wakker

Men weet intussen een twintigtal jaar dat de vulkaan opnieuw actief aan het worden is. Dit leidt men af uit de gassen die ontsnappen enerzijds en anderzijds aan metingen. Satellietbeelden en andere metingen geven aan dat de grond in de regio omhoog komt met zo’n 2 tot 3 mm per jaar. Vaak is dit een gevolg van de toenemende druk onder het aardoppervlak. Andere metingen laten zien dat de magmakamers zich aan het opvullen zijn onder diverse steden.

Deze stratovulkaan loste in het verleden al grote hoeveelheden koolstofdioxide. De hoeveelheden kunnen zo groot worden dat ze dodelijke gevolgen kunnen hebben wanneer de wind aan banden wordt gelegd. In september 1999 stikten 29 koeien door de hoge concentratie van koolstofdioxide op 1,5 meter boven de grond. In oktober 2001 stierven acht schapen door een gelijkaardig incident.

Een mogelijke eruptie mag dan nog 1000 jaar op zich laten wachten, de dreiging is er wel. En of een vulkaan nu om de 40.000 of om de 30.000 jaar uitbarst… vulkanen hebben geen uurwerk. Ze zijn onvoorspelbaar, wild en gevaarlijk. Seismologen kunnen enkel hun best doen om de signalen zo vroeg mogelijk te detecteren om zoveel mogelijk mensen te kunnen waarschuwen om te kunnen evacueren.

Mogelijke gevolgen van een uitbarsting

De Colli Albani is een stratovulkaan. Stratovulkanen staan gekend om hun explosief karakter. De vergelijking met de champagnefles is er dan ook een hele goede. De druk van magma en gassen neemt eerst toe, zorgt voor een verhoging aan het oppervlak en eens de druk té groot is, wordt alles in een ruk gelost. Afhankelijk van de stevigheid van de flanken van het systeem krijgen we een verticale uitbarsting of een meer horizontale.

Een voorbeeld van een meer horizontale uitbarsting vinden we bij Mount Saint Helens. Een deel van de flank werd weggeblazen en een immense pyroclastische wolk kwam naar beneden. Hete assen verkoolden nabijgelegen bossen. Een schoolvoorbeeld van een verticale uitbarsting is de Mount Pinatubo. Herinner jullie ook de uitbarsting van Mount Sinabung!

Mount St. Helens
Mount St. Helens barstte uit op 18 mei 1980. De horizontale pyroclastische vloed was zeer vernietigend.
Mount Pinatubo barstte uit op 12 juni 1991 en spuwde heel wat assen de atmosfeer in.

Dat het vulkanisch complex van de Colli Albani in Italië aan het ontwaken is staat vast. Dat er een uitbarsting op til is staat ook vast. De vraag blijft echter: wanneer? Het enige dat we weten, is dat het zal gebeuren.

Bronnen: Independent, Wikipedia, The CS Monitor

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken