4 juni 2021 - 4 min. lezen
179 reacties 179

Na een lange periode met temperaturen onder normaal begint de zomer met volledig andere allures. Het is iets zachter dan normaal en er valt af en toe een stevige onweersbui. Ook vandaag is dat niet anders. Vanaf zondag schakelen we dan over op een typisch Belgisch/Hollands weertype met zon en een lokale bui.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Thermisch lagedrukgebied zorgt voor onweer

Op de Europese weerkaart lijkt er niet veel aan de hand te zijn met een uitgestrekte hogedrukgordel van de Azoren tot in Scandinavië. De polaire straalstroom moet daardoor een grote omweg maken naar het noorden van Scandinavië, maar door de opwarming van het land en door interactie met een oude frontale structuur ontstaat er een thermisch laag boven Frankrijk. Dit trekt snel naar het noorden en zorgt voor onweerskansen.

Europese weerkaart van het ECMWF weermodel voor vrijdag 4 juni
  • Alles over de onweerssituatie van 4 juni in dit artikel!

Vanaf zondag neemt de hogedruk (uitloper van het Azorenhoog) het dan opnieuw over met geleidelijk droger en ook opnieuw zachter weer. In eerste instantie is de wind nog noordoost, maar geleidelijk draait die meer naar het oosten met zachtere lucht. Ook is er kans op een lokale bui, afhankelijk van de precieze positie van de drukgebieden.

Vanaf maandag komt hogedruk opnieuw opzetten in onze omgeving

Weersverwachting voor de komende periode

Zaterdag is een vreemde eend in de bijt. Door een matige wind uit het noorden wordt er frisse lucht van over zee aangevoerd. De maxima blijven daardoor vrij laag voor de tijd van het jaar met maxima onder 20 graden. In eerste instantie is er zelfs nog wat regen mogelijk (restanten van onweersbuien). Ook doorheen de dag kunnen vooral in het oosten van Nederland enkele buien ontstaan.

Frisse zaterdag

Vanaf zondag bepaalt een zwak hogedrukgebied opnieuw het weerbeeld met maxima die rond normaal schommelen voor de tijd van het jaar. Enkele buien blijven eveneens mogelijk en hangen af van de precieze positie van de verschillende drukgebieden. Vanaf woensdag zou volgens de recentste weermodellen 25 graden opnieuw mogelijk zijn, maar het is nog wachten op bevestiging. Een koudere periode met maxima duidelijk onder normaal komt er voorlopig (nog) niet aan.

Weer op de lange termijn

Op de langere termijn zijn de signalen voorlopig toch iets minder rooskleurig. De MJO evolueert naar een minder gunstige positie en dat uit zich ook in de weerkaarten, maar vooral in de experimentele modellen. Wat we zien gebeuren, is dat de hogedruk zich vooral ten noordwesten van ons bevindt en dat een trog de kans ziet om via Scandinavië naar het zuiden uit te zakken. De grens waar de koudere lucht terecht komt, is nog onzeker. Een kleine verschuiving naar het oosten kan zorgen dat het hogedruk nadrukkelijker aanwezig blijft met de zachtere lucht, terwijl een westelijkere positie van de trog koeler en wisselvalliger weer betekent!

In de weerpluimen uit deze situatie zich vooral in veel onzekerheid vanaf midden juni. Eerst is er nog de duidelijke dip in het weekend, maar daarna loopt de temperatuur opnieuw op. Naar het midden van juni neemt de onzekerheid sterk toe met zowel tropische temperaturen of temperaturen tussen 15 graden. Het is afwachten hoe dit gaat evolueren. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

ECMWF weerpluim van vrijdag 4 juni

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken