13 augustus 2023 - 3 min. lezen
32 reacties 32

Zomerliefhebbers waren de hoop al een beetje verloren na de sombere en kletsnatte maand juli. Voor de natuur waren het uiteraard gouden tijden, want deze heeft nu een kleine buffer opgebouwd voor latere droogte in het jaar. Komende dagen ontstaat een gevoelige weersverbetering op de weerkaarten. Hogedruk en ook warmere lucht ontfermt zich over de Lage Landen met een stijgende temperatuur tot gevolg. Zomerse warmte met temperaturen rond 25°C zijn aan de orde, later mogelijk zelfs 30°C.

Tweetrapsraket aan warmte

De warmte voor komende dagen wordt in 2 fases voorbereid. Enerzijds zien we in het begin van de week een uitloper van hogedruk vertrekken nabij de Azoren. Tegelijkertijd verdwijnt het lagedrukgebied nabij Schotland. Dat zijn allemaal gunstige voortekenen op een algemene stabilisatie van het weerbeeld.

De luchtstroming is initieel oostelijk doordat er zich in het midden van de week een hogedrukgebied vestigt boven Scandinavië. Op het einde van de week krijgen we een 2e push van de warmte vanuit Spanje.

In de 1e trap van de zomerse fases zien we een oostelijke luchtstroming op gang komen. Dat brengt relatief veel zon met zich mee en zomerse maxima rond 25°C
Tussen 17 en 21°C kantelt de luchtstroming geleidelijk meer naar het zuiden met de aanvoer van tropische lucht uit het zuiden. Geleidelijk wordt de luchtsoort wel iets minder warm en vertoont deze eerder subtropische eigenschappen. Een lokale 30°C is dan mogelijk.

Nieuwe hittegolf deze zomer?

Bepaalde bronnen luiden dat het in augustus tot een nieuwe nationale hittegolf kan komen als bovenstaande weerkaarten waarheid worden. De kans is aanwezig maar voor ons als weerdienst erg klein.

De zon heeft immers al heel wat minder uren om zich te laten zien en het dus te laten opwarmen. Zeker wanneer we deze periode zouden vergelijken met de maand juni en de periode van begin juli. Dan kan het onder gelijke omstandigheden veel sneller opwarmen.

Gevaar voor onweer stijgt

Wanneer luchtsoorten in temperatuur beginnen te verschillen, stijgt de kans op buien. Als het verschil in luchtsoort in de zomer extreem toeneemt, dan groeit ook de kans op onweer. Dat zien we in de weermodellen ook geleidelijk gebeuren in de periode van 19 tot 22 augustus 2023.

Een lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden wordt een ongeleid projectiel en heeft de neiging om de Benelux te veroveren. Dat gaat gepaard met een koufront. Vaak ontstaan voor zo’n koufront uit hevige buien. Weermodellen hinten op dergelijke weersverwachting. Iets om goed op te volgen dus!

Weerfotograaf Bart de Bruyn kon deze prachtige driedubbele CG fotograferen in USA!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken