26 mei 2023 - 4 min. lezen
36 reacties 36

Na een wisselvallig voorjaar, lijkt nu eindelijk een (langere) droge periode aangebroken. Samen met zonnig weer en hogere temperaturen zal het snel aangenaam aanvoelen en soms zelfs zomers. Dit valt bijna samen met de start van de meteorologische zomer op 1 juni, perfect uitgemeten!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie in Europa

Een hogedrukgebied net ten noorden van de Benelux zorgt voor een groot deel van West-Europa voor droog en zonnig weer. De aangevoerde lucht komt wel met een omweg van over de Noordzee, waardoor de temperaturen nog aan de lagere kant blijven, zeker aan de kusten. In de gebieden rond de Middellandse Zee is er weinig stroming in de atmosfeer. Daar ontstaan op de dagelijkse gang vaak enkele regen- en/of onweersbuien. Sommige regio’s zullen zo nog een hele hoop water te slikken krijgen, wel goed voor de uitgedroogde natuur (zeker in Spanje!).

Actuele weerkaart van Europa

Door de noordelijke stroming is het vaak koeler aan de kusten. Het zeewater warmt immers een stuk trager op dan de grote landmassa, waardoor er grote verschillen kunnen optreden. In en groot deel van het Europese vasteland schommelen de temperaturen tussen 15 en 25 graden, zonder echte thermische uitschieters. Dit komt omdat lagedrukgebieden rond de Middellandse Zee voor wisselvallig weer zorgen.

Maxima op vrijdag 26 mei in Europa
Totale neerslaghoeveelheid op vrijdag 26 mei

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag wordt een zonnige en aangename lentedag. De zon schijnt van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat met in de ochtend nog wat hoge wolkensluiers. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 14 graden op de Wadden (door het koele zeewater) en 18-22 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het oostnoordoosten, waardoor het opnieuw iets zachter kan worden.

Maxima op zaterdag 27 mei

Zondag start opnieuw met veel zon en enkele hoge wolkensluiers, maar wel beduidend meer dan op zaterdag. In de loop van de dag schuiven vooral in het noorden van Nederland enkele lage wolken binnen. De temperaturen klimmen nog iets hoger en schommelen tussen 14 en 18 graden langs de kust en tussen 18 en 23 graden elders. Er staat nog steeds een zwakke tot matige wind uit het noordoosten. Later op de dag zorgt een zeebries voor koelere temperaturen aan de kust.

Maxima op zondag 28 mei

Ook in de nieuwe werkweek wordt veel zon verwacht. Op maandag zijn er ook nog eerst wat hoge wolkenvelden, met in het noorden van Nederland nog enkele lage wolken, maar in de loop van de dag krijgt de zon opnieuw meer ruimte. De temperaturen zetten een klein stapje achteruit door iets meer wind uit het noorden. De maxima schommelen tussen 12 en 20 graden met een matige, aan zee soms vrij krachtige, wind uit het noorden tot noordoosten

Maxima op maandag 29 mei

Dinsdag start met veel bewolking in het noorden en zonnig in het zuiden. Geleidelijk lost de bewolking in het noorden op en wordt het overal zonnig. De wind doet het iets rustiger aan met temperaturen die ongeveer status quo blijven.

Maxima op dinsdag 30 mei

Vanaf woensdag draait de wind naar het oosten en wordt gevoeligere zachte en droge lucht onze richting uit gestuurd. De zon maakt overuren en de temperaturen klimmen geleidelijk naar maxima van 25 graden! Ook volgend weekend lijkt nog zonnig en warm te zijn, maar de onzekerheid qua temperatuur neemt toe. Het blijft wel zonnig en droog.

Weersverwachting langere termijn

De weerpluim toont deze onzekerheid goed wat betreft de temperatuur. Vanaf donderdag neemt de spreiding duidelijk toe, al opteren de meeste leden voor zachtere temperaturen rond 25 graden. Dit is een weerpluim voor Zuid-Nederland (centrum van de Benelux), meer naar het noorden en langs de kust blijft het natuurlijk iets koeler. Qua neerslagsignalen is er beduidend meer zekerheid. Het blijft overwegend zonnig en droog.

Weerpluim Europese weermodel

Dit plaatje past perfect in wat de seizoensmodellen ons voorschotelen voor de komende maand(en). Daarbij zijn er vaak hogedrukgebieden te vinden ten noorden van ons en lagedrukgebieden ten zuiden van ons.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken