1

Na de droogte van afgelopen maanden zijn ze in Spanje best tevreden met koelere temperaturen en de nodige regenval. Het één en ander is nodig om de waterbuffers aan te vullen voor een mogelijk warme zomer met opnieuw structurele droogte. Na de regenval en onweders van afgelopen weekend, door het fenomeen DANA, is het komende 48 uur uitkijken naar de cumulatieve neerslagsom over het zuidoosten van Spanje. Vooral de regio rond Catalonië en Murcia moet rekening houden met overvloedig veel regen.

Er zijn diverse waarschuwingen actief voor het zuidoosten van Spanje. Overvloedige neerslag vormt het grootste risico voor de inwoners. Lokaal valt tot 200mm in amper enkele dagen tijd.

Waterbom voor ZO Spanje?

De weerkaarten hinten op een werkelijke zondvloed voor het zuidoosten van Spanje tot en met 25 mei 2023. Een stationair maar actief regengebied trekt continu over dezelfde regio met kans op flash flooding en overstromingen. De situatie doet een beetje denken aan de waterbom in Italië van vorige week. Toen trokken in die omgeving actieve onweersbuien van ZO naar NW over het land. De nationale weerdienst van Spanje heeft reeds een code geel en oranje afgekondigd voor neerslag.

Een lagedrukgebied bevindt zich tussen Noord-Afrika en het Iberisch Schiereiland. In de zomermaanden vaak het sein voor slecht weer in de regio van Spanje, de Balearen en Portugal.
Het SWISS-HD weermodel berekent ronduit impressionante neerslaghoeveelheden tussen Almeria en Cartagena. Daar kan tot en met donderdag 25 mei lokaal 200 mm regen vallen.

Ontdek de reportage van BBC

De droogte in Spanje werd pijnlijk zichtbaar in deze documentaire van BBC. Delen van Catalonië, het noordoosten van Spanje, hadden af te rekenen met een droogte die meer dan 2 jaar heeft geduurd. Het is de verwachting dat de neerslag van komende dagen ook maar een druppel is op een hete plaat. Zeker wanneer de zomer opnieuw warm wordt.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen