2 juli 2021 - 3 min. lezen
115 reacties 115

In het jaar 2019 en 2020 kwam de zomer na een aangenaam voorjaar al snel op de proppen met een verderzetting van droog en warm zomerweer. In 2021 hebben we na een zeer koude maand mei een wisselvallige variant te pakken. Op de vraag of de zomer nog zal stabiliseren met hogere temperaturen en droge momenten kunnen we uiteraard bevestigend antwoorden. Deze zomer past namelijk perfect in het typisch zomerweer dat voor de Benelux de norm is. Warme periodes worden afgewisseld met voldoende buien. Als de regen langzaam valt, kan ook het grondwatertekort langzaam herstellen.

Lagedruk in de buurt van West-Europa

Op de Europese weerkaarten herkennen we een lagedrukgebied ten westen van de Benelux. Dat zorgt voor de aanvoer van maritieme lucht die vrij warm is door het jaargetijde. Daarom hebben we de komende dagen recht op maxima tussen 20 en 23°C. Boven het zuiden van Europa en vooral boven Scandinavië zien we een totaal ander weerpatroon. Daar zit de zomer stevig in het zadel met tropische temperaturen voor een langdurige periode.

Voor de eerstvolgende dagen zit je voor “perfect” zomerweer met maxima tot 30°C goed in het noorden van Europa. Wie houdt van iets meer hitte kan naar Spanje of Turkije trekken, daar zijn kwikstanden tot 40°C mogelijk.

Komende 5-7 dagen blijft het zomerweer zegevieren in grote delen langs de Middellandse Zee en uiteraard Scandinavië. De afwijking van de temperatuur tegenover 1981-2010 is fors te noemen met lokaal +4°C (karstenhaustein)

Kans op enkele onweersbuien

De nabijheid van een lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk is vaak ook het signaal op een onbestendig weerbeeld waarbij de kans op onweer stijgt wanneer het lagedrukgebied iets meer opschuift naar het westen. Op die manier komt namelijk ruimte vrij voor een zuidwest tot zuidelijke luchtstroming waarbij het kwik tijdelijk flink kan stijgen. Op die manier stijgt ook de latente onstabiliteit (CAPE) en is het lokaal prijs met klank- en lichtspel.

Zo moeten we ook op zaterdag 3 juli rekening houden met een onweerachtig scenario. Een occlusie trekt later die dag van zuidwest naar noordoost en lijkt gepaard te gaan met onweersbuien voor grote delen van België en Nederland. Er is voldoende CAPE aanwezig tot 1500 J/KG in sommige weermodellen + de windshear over het westen van België is voldoende voor wat organisatie in de hevige buien.

Zaterdag ontwikkelen zich vooral later op de dag enkele pittige regen- en onweersbuien.

Zicht op warmer zomerweer?

Wie hoopt op een snelle weersverbetering met hogere temperaturen en volstrekt droge dagen is eraan voor de moeite. De weerpluim laat een duidelijke trend zien die stabiel blijft. Overdag dus prima temperaturen voor de dagdagelijkse activiteiten en in de nachtperiode voldoende afkoeling om heerlijk te slapen. De neerslagparameters in de weerpluim laten vanaf 5 juli tot en met 12 juli geregeld regen zien voor de Benelux.

De maxima blijven de komende dagen meestal enkele graden onder 25°C. Op het einde van de weerpluim zien we enkele hits naar een warmer intermezzo, maar dat is vooralsnog zeer onbetrouwbaar.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen