13 april 2018 - 6 min. lezen 9 reacties

April is vrij zacht begonnen met vooral afgelopen weekend daarbij ook volop lenteweer. Op veel plaatsen scheen de zon flink en steeg de temperatuur tot ruim boven de 20°C. Voor velen smaakt dit naar meer. Grote kans dat we ook ‘meer’ gaan krijgen, want de weermodellen schetsen vanaf maandag een flinke opwarming in combinatie met onbewolkte omstandigheden. Wellicht komen zelfs zomerse waarden in zicht!

Nieuwe hogedrukimpulsen na het weekend

Waar het weer deze werkweek beïnvloed wordt door storingen ten zuiden van de Benelux, gaat het roer de komende dagen om. In het weekend lossen de lagedrukgebieden al geleidelijk op en vanaf maandag vormt zich naar alle waarschijnlijkheid een hogedrukgebied precies boven onze omgeving. Tussen de westflank van dit hoog en een depressie boven de Atlantische Oceaan komt een zuidelijke hoogtestroming tot stand. Daarin wordt warme lucht op hoogte meegezogen. Kijken we naar de weerkaart voor volgende week woensdag, dan zien we het temperatuurgemiddelde voor een hoogte van 1500 meter op ruim 10°C uitkomen.

Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de temperatuur aan het aardoppervlak. De vuistregel in het zomerhalfjaar is dat je onder ideale omstandigheden (wolkenvrij, aflandige wind) ongeveer 15°C mag optellen bij de 1500-meterwaarde. Het zou betekenen dat zomerse waarden van 25°C lokaal goed mogelijk zijn. Uiteraard moet dan wel alles meezitten: stapelwolken en zeewind hebben een remmend effect op het kwik.

Volgens de huidige weersverwachting krijgen we volgende week helder weer. In combinatie met een meestentijds oostelijke wind krijgt de koele Noordzee dan weinig invloed. Een maximaal mogelijke temperatuurstijging ligt voor de hand.

luchtdruk woensdag
Aan de oostzijde van een diepe Atlantische depressie kan zich begin volgende week in rap tempo een hogedrukgebied opbouwen. Het lenteweer blijft daardoor in stand.
bovenlucht donderdag
De temperaturen op 1500 meter stijgen volgende week naar 12-14°C. Dit komt niet vaak voor in deze tijd van het jaar. Aan de grond levert dit bijzonder hoge maximumtemperaturen op. Indien alle omstandigheden meewerken, krijgen we zomerse waarden.

Wisselvallige vrijdag

Vrijdag is het op de meeste plaatsen wisselend bewolkt. In het noorden van de Benelux is de bewolking het dikst en geeft de zon misschien wel helemaal verstek. In het noordoosten van Nederland is bovendien kans op (buiige) regen. Hoe verder naar het zuiden, des te zonniger. In de loop van de middag kan er in de zonnige gebieden echter ook een bui tot ontwikkeling komen. Dit zal vooral in België en het zuiden van Nederland het geval zijn.

De dag kan overigens op veel plaatsen met (dichte) mist starten. De temperatuur loopt uiteen van 14°C langs de kust van Nederland en België tot 20°C op de zandgronden van de Kempen. Bij dit alles staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten. In de avond en de nacht naar zaterdag een aanhoudende kans op neerslag in het noorden en noordoosten van Nederland, elders droog. Minima van een graad of 8.

neerslag vrijdag
Neerslagverwachting voor vrijdagmiddag volgens ECMWF. In het noordoosten aaneengesloten buiige regen, in België een aantal losse buien.

Nog niet stralend zonnig in het weekend

Zaterdag begint bewolkt in het noorden van Nederland. Elders zijn er dan al zonnige perioden. Gedurende de middag klaart het ook in het noorden van Nederland op. Tegelijkertijd zien we een storing vanuit Noord-Frankrijk dichterbij komen. Later op de middag resulteert dit in een toenemende buienkans in België. Maxima opnieuw tussen 14°C op de Waddeneilanden en 20°C in de Kempen. De wind is nog altijd zwak tot matig uit het zuidwesten. In de nacht naar zondag passeert er een frontale depressie met regen over vooral de westelijke provincies van Nederland en België. Minima rond 9°C.

Zondag kan het frontensysteem nog een beetje blijven hangen boven het westen van de Benelux. In de loop van de middag klaart het op, maar volgen er ook buien vanuit het zuidwesten. Wel stroomt er duidelijk zachtere lucht binnen. Daardoor liggen de maxima wat hoger: 15°C aan de kust tot 22°C landinwaarts. De wind is zwak en variabel van richting.

Maandag overgang

Maandag zitten we op de overgang van het licht wisselvallige weertype dat we nu hebben, naar stabieler weer in de periode daarna. In de ochtend is het nog zwaar bewolkt met kans op wat lichte regen. ’s Middags wordt het droog zien we de zon doorbreken vanuit het westen. De wind draait tijdelijk naar het noordwesten waardoor het kwik langs de hele westkust blijft steken op 12°C. Bovendien is daar kans op zeemist. Dieper landinwaarts uiteraard veel hogere kwikstanden van maximaal 20 of 21°C in het zuidoosten van de Benelux. In de nacht naar dinsdag is het helder, later kans op mist. Minima van 4 tot 9°C.

Zomerse waarden mogelijk

Op dinsdag gaat het weerbeeld al een tikje zomers aandoen. Buiten wat hoge bewolking is het vrijwel onbewolkt. Mogelijk aan het einde van de dag een paar vriendelijke stapelwolken boven land, maar daar is alles dan ook mee gezegd. De wind draait naar de aflandige noordoosthoek en is zwak tot matig. Door de combinatie van aflandige wind en een opwarmende bovenlucht (10°C op 1500 meter) stijgt de temperatuur snel. Het wordt 18°C in het westen tot 24°C op de Kempen. Enkel op de Wadden blijft het kwik achter met 14-18°C.

Woensdag, donderdag, vrijdag en mogelijk zelfs ook zaterdag zijn vervolgens zonovergoten en uitzonderlijk warme dagen. Het wordt 20°C in de noordelijke en westelijke delen van Nederland en België. Als alle weersomstandigheden meewerken kan het op de warmste locaties misschien wel 25 of 26°C, misschien lokaal zelfs 27°C worden. Dat is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar.

De kans op dergelijke zomerse waarden is het grootst boven de zandgronden van Noord-Brabant en de Kempen. De Wadden vormen thermisch een uitzondering: daar blijft het kwik iets onder de 20°C. Maar ook daar zal het in de zon heerlijk uit te houden zijn.

zomerse waarden woensdag
Maximumtemperaturen op woensdag volgens GFS.
ensemble gfs
Het ensemble van GFS geldig voor De Bilt. De dikke rode lijn toont het langjarig gemiddelde: de norm. In de tweede helft van volgende week zitten we meer dan 10°C boven deze norm. (Wetterzentrale)

Conclusie

Al met al staat ons een mooie periode te wachten met een weertype dat al een beetje doet denken aan de zomer. De temperatuur die oploopt naar zomerse waarden zal door veel mensen zeker als een gelegenheid worden beschouwd om erop uit te trekken. Ondertussen wordt de kans steeds groter dat april 2018 wel eens gevaarlijk dichtbij 2007 en 2011 kan komen wat betreft de gemiddelde temperatuur. Dat betekent mogelijk een recordwarme aprilmaand! We blijven de temperatuurontwikkeling volgen gedurende de rest van deze maand.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken