27 augustus 2017 - 5 min. lezen 0 reacties

We beleven nu al een aantal dagen fraai zomerweer. In Vlaanderen bleef het de afgelopen dagen droog en de maxima deden eerder zomers aan. In de Ardennen daarentegen kregen ze enkele pittige onweders te verwerken. Het ziet er naar uit dat we de komende dagen, onder de vleugels van een hogedrukgebied, nog meer van dat zomerweer mogen verwachten.

De temperaturen lopen vlot op naar 25 graden en meer en dinsdag komt zelfs de tropische grens van 30 graden dichtbij. Daarna wordt het weerbeeld wat onzekerder.

Hogedrukgebied brengt mooi weer

De atmosfeer verkeert dezer dagen in een erg rustige toestand. Een uitloper van het Azoren hogedrukgebied zorgt ervoor dat storingen op een veilige afstand gehouden worden en dat we kunnen profiteren van droog en mooi zomerweer. Vanuit oostelijke hoek wordt bovendien vrij droge continentale lucht aangevoerd, waardoor de zon vrij spel krijgt en wolken bijna niet de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

De temperaturen kunnen dan ook vlot de hoogte in klimmen, naar waarden tussen 25 en 28 graden op zondag en maandag. Er staat ook weinig wind, waardoor het aangenaam vertoeven zal zijn.

ECMWF maandag
Weerkaart volgens ECMWF op maandag om 00 GMT. Een hogedrukkern bouwt zich op boven Duitsland. Vanuit een oostelijke hoek wordt droge en warme lucht aangevoerd naar de Benelux. (Meteociel.fr)

Tropisch warm op dinsdag

Dinsdag verplaatst het hogedrukgebied zich geleidelijk richting Oost-Europa en aan de voorzijde van een Atlantische storing die komt opzetten, wordt tijdelijk zeer warme lucht aangevoerd vanuit het zuiden. De maxima kunnen dan nog wat hoger uitkomen en bereiken waarden rond gemiddeld 29 of 30 graden. In de Kempen en langs de grens met Frankrijk zit er lokaal zelfs nog wat meer in.

De luchtvochtigheid zal wel sterk toenemen, waardoor het ook zeer zwoel zal aanvoelen. Boven Frankrijk neemt, getriggerd door de hitte, bovendien ook de onstabiliteit fors toe. Daar ontwikkelt er zich een thermisch lagedrukgebied en de daaraan verbonden regen- en onweersbuien lijken tegen dinsdagavond en ook tijdens de nacht naar woensdag het westen van België en Nederland aan te doen.

Deze situatie zullen we de komende dagen goed moeten opvolgen, want dit systeem kan wel eens voor veel neerslag zorgen.

ECMWF dinsdag
Weerkaart volgens ECMWF op dinsdag om 00 GMT. Het hogedrukgebied schuift op naar Centraal-Europa en bij ons wordt tropische lucht aangevoerd vanuit het zuiden. Boven Frankrijk ontstaat een thermisch lagedrukgebied dat tijdens de avond en de daaropvolgende nacht in het westen van de Benelux voor regen- en onweersbuien zal zorgen. Tegelijkertijd dient een Atlantische storing zich aan vanaf het westen. (Meteociel.fr)

Weerbericht via ons kanaal op Youtube

Ben je actief op Youtube? Sinds enkele jaren publiceert NoodweerBenelux 2 keer per week een videoweerbericht. Je kan er ook deelnemen aan de livestreams met Nicolas om meer te leren over de weerkaarten.

Onzekere woensdag

Woensdag zien we een erg grote onzekerheid in de te verwachte temperaturen. Dit kan verklaard worden door de onzekerheid in de timing van een koufront dat de oversteek zal maken over de Benelux. In de huidige modelruns van ECMWF en GFS trekt het koufront in de loop van woensdag doorheen de Benelux en aan de voorzijde hiervan is het nog warm maar onstabiel en kunnen er zich stevige onweders ontwikkelen.

In het oosten kunnen de temperaturen dan waarschijnlijk nog oplopen tot 25 graden of iets meer, maar in het westen komt de koelere lucht al snel binnen. Daar halen ze dan met moeite nog 20 graden. De timing van dit front is echter cruciaal en bepaalt of we de zomerse warmte nog kunnen aanhouden of niet.

Frisser op donderdag

Donderdag, op de laatste dag van de weerkundige zomer, wordt aan de achterzijde van het koufront maritieme polaire lucht aangevoerd. Het is dan gevoelig frisser dan de dagen voordien en we zullen tevreden moeten zijn maxima rond of net boven 20 graden. Drukstijgingen zorgen er echter wel voor dat het, op enkele lokale buien na, grotendeels droog zal blijven.

Temperatuurpluim van ECMWF
De temperatuurpluim van ECMWF. Het is zomers warm in de Benelux tot en met dinsdag. Woensdag is de temperatuursverwachting zeer onzeker, door de onzekere timing van het koufront. Er zit dan mogelijk nog 25 graden in in het oosten terwijl er in het westen al snel koelere lucht binnen stroomt achter het koufront. Vanaf donderdag wordt het frisser met maxima rond 20 graden. (Weerplaza)

Nazomer tijdens het begin van het nieuwe schooljaar?

Op de eerste schooldag lijkt een hogedrukgebied zich op te bouwen boven West-Europa. Het blijft dan droog, maar de aangevoerde lucht komt wel uit het noordoosten, waardoor de maxima getemperd worden en niet hoger uitkomen dan zo’n 21 graden. Voor vele scholieren en leerkrachten wordt het dus vrij aangenaam weer om het schooljaar in te zetten.

De voorbije dagen lieten quasi alle weermodellen dit hogedrukgebied verder uitdiepen en richting Centraal-Europa trekken. Indien dit zou gebeuren zou de Benelux terecht komen in een ooststroming, van waar droge en vrij warme lucht aangevoerd zou worden. Een nazomertje zou er dan zeker in zitten. In de laatste modelruns lijkt dit hogedrukgebied jammer genoeg geen blijvertje te zijn.

Op de hoogtekaarten zien we de straalstroom opsplitsen in twee delen, waarbij onder de hogedrukrug boven NO-Europa een diepe trog ontstaat. Hierin kan een lagedrukgebied zich ontwikkelen, waarbij ook de neerslagkansen zullen toenemen. Het nazomertje zal dus, althans volgens de huidige prognoses, maar tijdelijk zijn. Uiteraard vraagt deze setting om bevestiging de komende dagen.

hoogtekaart
Hoogtekaart op 500 hPa van ECMWF voor zaterdag 2 september om 00 GMT. Boven Frankrijk ontwikkelt zich een diepe trog, waarin een depressie zal ontstaan. Het weerbeeld zal dan eerder koel verlopen, met ook een grotere kans op neerslag. Indien het hogedrukgebied stand houdt en trog verder naar het zuiden duwt, zit de nazomer er wel nog in. (ECMWF.int)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken