0

Op 1 september ging de meteorologische herfst van start. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de afgelopen zomer van 2020. De periode juni-juli-augustus 2020 verliep over het algemeen warmer dan normaal. Vooral in België was de zomer droger dan normaal, in Nederland kreeg men een normalere neerslaghoeveelheid.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zomer van 2020 was zeer warm

Weeroverzicht van de zomer van 2020

De zomer van 2020 kende ups en downs. Juni kende een vrij frisse start, maar tegen het einde van de maand kregen we alsnog een warme zomerse periode. De daaropvolgende julimaand verliep erg wisselvallig en vrij koel. Op het einde van de maand werd het op de valreep nog tropisch warm. Met een temperatuur van 36.5°C in Ukkel op 31 juli werd een nieuw dagrecord verbroken. In De Bilt werd net geen dagrecord gehaald.

De maand augustus was een opmerkelijk warme maand. Dat werd veroorzaakt door een intense en zeer lange hittegolf die maar liefst 13 dagen standhield (5 t.e.m. 18 augustus). In totaal registreerden we toen acht tropische dagen, zowel in Ukkel als De Bilt. Voor Nederland was dat een all-time record.

In België werd op 8 augustus met 35.9°C eveneens de warmste augustusdag ooit waargenomen sinds het begin van de metingen, die tevens ook in de statistieken verdwijnt als de zesde warmste dag ooit gemeten. Zowel voor België als Nederland was augustus 2020 de tweede warmste augustusmaand sinds het begin van de waarnemingen.

Zeer warme zomer

De zeer warme augustusmaand heeft ertoe bijgedragen dat de zomer van 2020 in z’n geheel warmer verliep dan normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 18.8°C in Ukkel (normaal 17.6°C) en 18.3°C (normaal 17.0°C) in De Bilt kwam de zomer van 2020 op een respectievelijke achtste en zesde plaats terecht van warmste zomers sinds het begin van de metingen.

In totaal werden 27 zomerdagen geregistreerd in Ukkel en 28 in De Bilt (t.o.v. 23 en 21 normaal). Ukkel kreeg zo’n 10 tropische dagen en De Bilt in totaal 11 (t.o.v. 4 normaal).

Drogere zomer dan normaal in België

Gemiddeld viel er in Ukkel tijdens de afgelopen zomer zo’n 34% minder neerslag dan normaal. Ook in de andere gebieden viel er beduidend minder neerslag. De lange droge en stabiele periode tijdens de hittegolf in augustus heeft daarin een groot aandeel.

Daarmee is er nog steeds geen einde aan de structurele droogte gekomen. Verspreid over de zomer kwamen er enkele hevige onweders voor met lokaal grote neerslaghoeveelheden. In totaal kwam het op 32 dagen tot onweer, dat is zo’n 8 dagen minder dan gemiddeld.

https://twitter.com/NoodweerBenelux/status/1293246350939901954?s=20

Normale neerslaghoeveelheid in Nederland

In tegenstelling tot België was de zomer van 2020 in Nederland vrij normaal qua neerslaghoeveelheden. Toch waren er daar grote regionale verschillen, doordat de neerslag veelal onder de vorm van lokale buien viel. Vooral eind augustus kwamen er hevige onweersbuien voor met veel neerslag op korte tijd en wateroverlast.

In De Bilt kreeg men zo’n 218 mm neerslag, wat perfect normaal is. Vooral in de zuidoostelijke gebieden was het veel droger dan normaal. Zo viel er in Arcen bv. slechts 89 mm regen over de hele zomer!

De zomer van 2020 was dus een tamelijk warme zomer, die voornamelijk in België en het oosten van Nederland ook droger verliep dan normaal.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken