Zeldzame wolkensoorten in de Benelux!

Zaterdag 28 september was een fraaie herfstdag, maar toch niet helemaal zonnig. Met name tijdens de (vroege) ochtenduren zijn er op verschillende plaatsen in Nederland zeldzame lenticularis-wolken waargenomen, ook wel ‘lenswolken’ genoemd vanwege zijn kenmerkend platte vorm.

Hoe ontstaan deze wolkensoorten ?

Deze wolken ontstaan in Nederland en België alleen als de luchtopbouw volledig stabiel is én er daarnaast flinke verschillen in windsnelheid voorkomen op middelbare hoogte (4-7 km), tussen enkele luchtlagen vlak boven elkaar.

Waar zien we ze het meest ?

In berggebieden komt lenticularis echter veelvuldig voor: daar ontstaan deze wolken als flinke windsnelheden tegen bergketens gedwongen worden te stijgen, en aan de achterzijde weer razendsnel dalen. De wolk blijft dan nagenoeg stationair boven dezelfde plek hangen (waar het grootste verschil tussen windsnelheid voorkomt) en lost na enige tijd weer op.

Voorbeeld wolkensoorten – lenticularis

wolkensoorten tijdens zonsopkomst

Zelf schrijven op deze website?

Bent u ook gepassioneerd door de natuur in al haar facetten? Laat het ons als de bliksem weten via onze mailbox en wie weet krijgt u wel de kans om te schrijven voor deze weerblog! Informatie vindt u op ‘schrijven voor deze weerblog

Bron foto: Wouter van Bernebeek


Lees ook eens: