0

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan loopt officieel van 1 juni tot en met 30 november. Vaak is vooraf al een indicatie te geven over de verwachte tropische activiteit. Dit jaar wijzen de eerste signalen – misschien wel meer dan ooit – op een (zeer) actief orkaanseizoen voor het Atlantisch gebied, inclusief de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Verantwoordelijk daarvoor zouden onder andere het verdwijnen van El Nino en het extreem warme zeewater zijn.

Vorig jaar telde het Atlantische orkaanseizoen 20 tropische stormen en 7 orkanen, waarvan er drie minimaal de 3e categorie op de Saffir–Simpson schaal behaalde (‘Major Hurricanes’). Het was een iets bovengemiddeld actief seizoen en dat was opvallend. Een El Nino was toen namelijk actief, wat vaak voor minder orkanen op de Atlantische Oceaan zorgt.

Satellietbeeld van orkaan Lee – de krachtigste orkaan van het afgelopen seizoen – op 7 september 2023 (NASA).

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Ongekend warm zeewater

De wereldwijd gemiddelde zeewatertemperaturen liggen al maanden op recordhoge niveaus. De Atlantische Oceaan is daar geen uitzondering in. In de Main Development Region (MDR) liggen de zeewatertemperaturen soms meerdere graden boven normaal, iets dat hoogst uitzonderlijk is. De MDR is de regio waarin veel tropische stormen en orkanen ontstaan nadat een zone van onweersbuien vanaf Afrika de oceaan heeft bereikt. Ook in andere delen van het ‘Atlantische Basin’ is het zeewater veel warmer dan gemiddeld, bijvoorbeeld in de Golf van Mexico.

Temperatuurafwijkingen van het zeewater op de Atlantische Oceaan (ClimateReanalyzer).

De temperatuur van het zeewateroppervlak is niet de enige belangrijke factor. Misschien nog wel belangrijker is hoe diep de laag met warm zeewater is. Als een orkaan over zee trekt mengt deze het water aan het oppervlak met – vaak kouder – water uit diepere lagen van de oceaan.

Een metriek waarmee de totale hoeveelheid energie door warm zeewater wordt aangegeven is de Ocean Heat Content (OHC). Ook die ligt momenteel vér boven alle andere jaren sinds 2013. Sterker nog, vorige week was die al net zo hoog als het gemiddelde voor het begin van de zomer.

El Nino of La Nina

Het orkaanseizoen van 2023 verliep op de Atlantische Oceaan bovengemiddeld actief. Dat was enigszins tegen de verwachtingen in, want vaak zijn orkaanseizoenen op de Atlantische Oceaan tijdens een El Nino wat minder actief. Dat heeft te maken met gemiddeld meer windschering, wat de organisatie van orkanen verhindert.

  • Lees meer over het orkaanseizoen van vorig jaar (2023)

Inmiddels is de El Nino over zijn piek heen en richting de herfst kan zelfs sprake zijn van een La Nina. Het zeewater in het centrale en oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan kouder dan normaal. Dat zorgt boven de Atlantische Oceaan doorgaans voor minder windschering en dus betere omstandigheden voor tropische systemen om zich te ontwikkelen.


De seizoensmodellen laten voor de ‘Main Development Region’, de Caribische Zee en de Golf van Mexico een grote kans op (veel) meer neerslag dan normaal zien. Dat is een teken dat er meer tropische systemen zouden kunnen ontstaan (Copernicus).

Orkaanseizoenen tijdens een La Nina zijn doorgaans al actiever en daar komt voor dit jaar de ongekend hoge zeewatertemperatuur nog bovenop. Het is dan ook niet ondenkbaar dat het orkaanseizoen van 2024 op de Atlantische Oceaan zeer actief gaat zijn. De seizoensmodellen laten voor komende zomer alvast een (erg) nat signaal zien, wat vaak komt door meer tropische systemen die er overtrekken.

Lijst met namen

Indien een tropisch systeem windsnelheden van ten minste 72 km/h haalt krijgt deze een naam toegewezen. De eerste naam begint altijd met de ‘A’ en is dit seizoen Alberto. De lijst telt in totaal 21 namen.

Namen van het Atlantisch orkaanseizoen 2024

Het kan voorkomen dat er meer tropische stormen ontstaan, zoals in 2020. Toen kwam het in één seizoen tot 30 tropische stormen of orkanen. Destijds werd er nog overgeschakeld op het Griekse alfabet indien alle namen op de lijst waren vergeven, zoals voor orkanen Iota en Eta. Inmiddels is besloten om ieder seizoen een reservelijst met namen te hebben.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken