24 december 2019 - 2 min. lezen 1 reacties

“De warmste week” konden we de afgelopen 7 dagen wel letterlijk interpreteren. De temperaturen swingden de pan uit met maxima tot 15°C. Komende dagen blijft het vrij zacht maar wel overwegend droog weer, waardoor we al voor de 9e keer op een rij een groene kerst beleven. Tegen het einde van het jaar kan het nog alle kanten uit, maar winterweer staat voorlopig niet op het programma.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zachte en groene Kerstmis

Het stond in de sterren geschreven. Met een westelijke windcomponent zullen we met zekerheid een groene Kerstmis beleven. De aangevoerde lucht komt het noordwesten en is van origine noch koud noch zacht.

Vandaag stijgen de temperaturen nog tot 10°C, maar morgen zitten deze maxima er niet in. We moeten waarschijnlijk tevreden zijn met 7 à 8°C. Dit is nog steeds iets te zacht voor de tijd van het jaar, maar niet meer zo extreem zacht als de afgelopen dagen. Het weerbeeld op Kerstmis wordt gekenmerkt door wisselende bewolking met enkele kleine buien vanaf het noordwesten.

Jullie hebben misschien al gemerkt dat we steeds vaker onze eigen weerkaarten gebruiken. Hieronder de maximumtemperatuur voor 25 december 2019 op basis van data van het Duitse weermodel ICON.

2019 eindigt met zacht weer

Ook na Kerstmis lijken we niet meteen over te schakelen naar een winters weertype. Een uitgestrekt hogedrukgebied komt net té oostelijk te liggen, waardoor de WAA (warm air advection) precies over de Benelux plaats neemt. Een ‘fout’ Scandihoog dus voor winterweer.

Een graadje stralingsvorst bij windstille en heldere nachtcondities is niet uitgesloten, maar meer zal het echt niet voorstellen.

Zacht weer tijdens de laatste dagen van het jaar.

Bij het begin van het nieuwe jaar liggen de drukgebieden niet correct gepositioneerd om koude lucht tot in de Benelux te blazen. Het zachte kwakkelweer lijkt een verlengstuk te krijgen. Het turen naar winterweer duurt voort!

Voorlopig geen winterweer op de weerpluim van GFS.

Wie in deze zachte tijden toch een muts wilt bestellen, het zal zeker en vast ooit nog frisser worden, kan nu de enige echte NoodweerBenelux muts kopen. Een must-have voor elke winterliefhebber.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken